Klima 20.12.2019 Global håndtering af overvægt kan have positiv indflydelse på klimaet Det stigende antal mennesker på jorden fører til et større forbrug af fødevarer, mere transport og er en stor udfordring for klimaet. Nu har forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet m.fl.…
køn 19.12.2019 Nyt initiativ skal sikre flere kvindelige ledere i international topidræt Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet medvirker i SWinG-programmet; en mentorordning, der skal understøtte kvinder, som ønsker at blive beslutningstagere inden for europæisk topidræt.
Motionshåndbold 17.12.2019 Håndbold styrker knoglerne En ny ph.d.-afhandling fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet dokumenterer, at håndbold på små baner har en række gavnlige, sundhedsrelaterede effekter.
insulinfølsomhed 11.12.2019 Molekyle mindsker risiko for sukkersyge og øger muskelmassen Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring har i samarbejde med forskere fra Melbourne University i Australien undersøgt et molekyle, der giver ny viden om sammenhængen mellem muskelmasse og musklernes insulinfølsomhed…
Æresdoktorat 08.11.2019 Fremragende forsker i fysiologi, biokemi og stofskifte ny æresdoktor ved Københavns Universitet Fredag den 8. november 2019 tildeles professor David James fra University of Sydney en æresdoktorgrad fra Københavns Universitet for sin enestående forskning inden for fysiologi, biokemi og stofskifte. Tildelingen sker…
Bananer 07.11.2019 Bananomics – ny metode til at afsløre indtaget af bananer Bananer er en af de mest spiste frugter i verden, men der er næsten ingen forskning i de sundhedsmæssige virkninger. Det skyldes, at man hidtil ikke har kunnet identificere de metabolitter, som skabes, når kroppen…
Fed fisk 29.10.2019 Laks og makrel flere gange om ugen gør børn sundere Et nyt forskningsprojekt fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet har som det første vist, at børn får mindre fedt i blodet og mere af det gode kolesterol, når de spiser fed fisk flere gange om ugen.…
Bevilling 29.10.2019 60 mio. kr. til forskning i tarmbakterier Postdoc Henrik Roager og professor Lars Ove Dragsted fra Institut for Institut for Idræt og Ernæring indgår i PRIMA, et 6-årigt forskningsprojekt, som med en bevilling på 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden skal…
Nobelpris 28.10.2019 August Krogh på Danmarksturné I 2020 er det 100 år siden at August Krogh - én af det 20. århundredes mest indflydelsesrige videnskabsfolk - fik tildelt Nobelprisen i Medicin og Fysiologi for opdagelsen af kapillærernes rolle i iltforsyningen til…
Bevilling 24.10.2019 Fem mio. kr. fra Lundbeckfonden til lektor Thomas E. Jensen Lundbeckfonden har netop uddelt 100 mio. kr. til 20 projekter under programmet Ascending Investigators. Et af disse projekter hører hjemme hos lektor Thomas Elbenhardt Jensen fra Institut for Idræt og Ernæring.
Ny bevilling 15.08.2019 Holdspil og fællesskab skal løse sundhedsudfordringer i samfundet Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet skal også i fremtiden udvikle koncepter, der gennem holdspil og aktive fællesskaber fastholder unge i idræt, skaber bedre mental sundhed, bekæmper…
kost og diabetes 10.08.2019 Færre kulhydrater forbedrer type 2-diabetikeres evne til at regulere blodsukkeret Patienter med type 2-diabetes forbedrer evnen til at regulere blodsukkeret, hvis de spiser mad med et sænket indhold af kulhydrat og en øget andel af protein og fedt. Det viser et nyt studie foretaget på Bispebjerg…
bevilling 21.06.2019 4 mio. kr. fra Danish Diabetes Academy til tre unge forskere på Institut for Idræt og Ernæring Postdoc Rasmus Kjøbsted, videnskabelig assistent Carlos Henriquez Olguín og ph.d.-studerende Johan Onslev – alle fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet - har modtaget millionbevillinger fra Danish…
folkemøde 22.05.2019 Institut for Idræt og Ernæring stærkt repræsenteret på Folkemødet Forskere fra Institut for idræt og Ernæring medvirker i en lang række arrangementer på dette års Folkemøde i Allinge. Arrangementerne handler om så forskellige ting som ældreliv, fysisk aktivitet i folkeskolen, smagen a…
Gerlevprisen 29.04.2019 Lektor Helle Winther modtager Gerlev-prisen 2019 Lektor Helle Winther, ph.d. i dans og bevægelsespsykologi ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet modtog lørdag den 27. april årets Gerlevpris. Prisen gives for en indsats, der i særlig grad har…
Pris 03.04.2019 Postdoc Henrik Roager modtager pris for sit bidrag til ernæringsvidenskaben ’BNF Drummond Early Career Scientist Award’ uddeles til en forsker som betragtes som et særligt talent indenfor ernæringsvidenskaben. I år faldt valget på postdoc Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på…
Ikke aprilsnar 01.04.2019 Nyheden om mudderkarpen er IKKE en aprilsnar På Institut for Idræt og Ernæring udsendte vi denne morgen en nyhed om, at ”Danske forskere laver Siamesisk mudderkarpe om til næringsrig 'fiskesnack'”. Nyheden er efterfølgende blevet opsamlet af Ritzau på listen over…
fiskesnack 01.04.2019 Danske forskere laver Siamesisk mudderkarpe om til næringsrig 'fiskesnack' To forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har i samarbejde med bl.a. UNICEF udviklet og testet en ’fiskesnack’ som den cambodianske regering kan bruge til at bekæmpe underernæring.…
anbefalinger 28.02.2019 Nye anbefalinger skal sikre ældre et sundt og godt liv Torsdag den 28. februar offentliggør Københavns Universitet 20 anbefalinger til, hvordan myndigheder, kommuner og idrætsorganisationer kan gøre en positiv forskel for ældres sundhed og trivsel gennem fysisk aktivitet.…
bloddoping 06.12.2018 Stor effekt af lille mængde bloddoping Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har som de første vist, at en blodtransfusion af kun 135 milliliter røde blodlegemer kan forbedre præstationsevnen i cykling. Opdagelsen…
doping 22.11.2018 "Jeg kan ikke, når du kigger" En ny metode til at dopingteste idrætsudøvere er under udvikling på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Med en lille dråbe blod fra fingeren kan man teste hurtigere, nemmere og billigere og have e…
Fedt er fedt 20.11.2018 Stofskiftet tilpasser sig fed mad Fedt er fedt – En langvarig, høj daglig indtagelse af fedt i maden – mættet såvel som umættet – havde ingen negative effekter på en lang række vigtige sundhedsparametre hos raske forsøgspersoner, så længe de ikke indtog…
pris 15.11.2018 Postdoc Rasmus Kjøbsted modtager Danish Diabetes Academy's Young Investigator Award 2018 Postdoc Rasmus Kjøbsted fra forskergruppen Molecular signaling in muscle metabolism på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet modtager dette års Young Investigator Award uddelt af Danish Diabetes…
Af professor Reinhard Stelter 09.10.2018 Transformative samtaler – et ståsted i en fortravlet tid Coaching er kommet for at blive. Men coaching og coachingpsykologien skal videreudvikles og styrkes i forskning, teori og praksis. For vi lever i en fortravlet tid med mange, ofte ustabile relationer, og hvor vi hele…
Shanghai Ranking 28.09.2018 Københavns Universitet huser verdens førende forskningsmiljø inden for idræt Institut for Idræt og Ernæring og Institut for Idrætsmedicin, Bispebjerg Hospital rangeres som verdens førende forskningsmiljø inden for idræt i ’Global Ranking of Sport Science Schools and Departments’, der netop er…
ældreliv 30.08.2018 Ældres mad- og måltidsvaner er mangfoldige En ny rapport afdækker, hvor forskellige ældre danskeres mad og måltidsvaner er, og hvordan mad og måltider har indflydelse på ældres livskvalitet. Rapporten sætter fokus på gruppen af yngre ældre fra 65 til 75 år og…
Livskraft – Center for gode ældreliv 28.08.2018 Den dobbelte risikotilgang indenfor ernæringsområdet Livskraft – Center for gode ældreliv og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet var den 14. marts 2018 værter for et nordisk symposium om den nuværende anvendelse og tilhørende udfordringer…
overvægt 06.07.2018 Ny rapport opsamler al tilgængelig viden om behandling af svær overvægt Institut for Idræt og Ernæring fra Københavns Universitet har udarbejdet rapporten ”Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt. En litteraturgennemgang” for Sundhedsstyrelsen. Rapporten…
bevillinger 29.05.2018 Millioner til 4 forskere fra Institut for Idræt og Ernæring Danmarks Frie Forskningsfond uddeler i år 750 millioner kroner i landets forskningsmiljøer. På Institut for Idræt og Ernæring har 4 forskere modtaget i alt 18.923.243 millioner til 5 projekter. Det placerer instituttet…
Sundhed 08.05.2018 WHO anbefaler, at Nordisk Hverdagsmad skrives ind i kostrådene WHO konkluderer i en ny oversigtsrapport, at Nordisk Hverdagsmad er sundt i forhold til de store livsstilssygdomme og anbefaler desuden, at Nordisk Hverdagsmad i højere grad skrives ind i de officielle kostråd. Rapporte…
Diabetes 20.03.2018 Institut for Idræt og Ernæring sætter type 2-diabetikere på hårdt arbejde I et industrikvarter i Rødovre pisker en gruppe mænd – alle med type 2-diabetes – afsted på hver sin bodybike 3 gange om ugen. De er med i et forskningsprojekt, der i et stærkt privat/offentligt samarbejde undersøger…
Dansens Dag 19.03.2018 Idrætsstuderende underviste over 200 gymnasieelever på Dansens Dag På Institut for Idræt og Ernæring gik faglig fordybelse, formidling og forskning hånd i hånd, da universitetsstuderende underviste dansende gymnasieelever for fuld musik.
BasketMatematik 28.02.2018 Børn skal drible sig til matematikforståelse og bevægelsesglæde De næste tre år skal folkeskoleelever i København og Horsens Kommune regne, mens de spiller basketball. Det sker som led i et projekt, hvor Institut for Idræt og Ernæring i samarbejde med BørneBasketFonden skal udvikle…
appetit 21.02.2018 Hård fysisk aktivitet øger koncentrationen af det appetithæmmende hormon GDF15 Ny forskning viser, at koncentrationen af det appetitsænkende hormon GDF15 stiger markant i blodet ved 1 times intensiv fysisk træning og forbliver forhøjet i mindst 2 timer efter træningen. Det kan medvirke til at…
sødemidler 10.02.2018 Sødemidler feder ikke Nyt studie tyder på, at sodavand med sødemidler ikke påvirker insulinfølsomheden og risikoen for at udvikle diabetes. Resultaterne underbygger tidligere studier, der har vist, at drikkevarer med sødemidler kan være et…
proteiner 26.01.2018 Tusindvis af proteiner skaber kommunikation mellem organer under fysisk aktivitet Ny forskning har identificeret flere tusind proteiner, som sendes ud i blodbanen, når vi er fysisk aktive. Fundet kan være med til at forklare, hvorfor fysisk aktivitet gør os sundere. Studiet er foretaget af forskere…
sukker 22.01.2018 For meget sukker nedsætter blodkarrenes funktion Nyt studie viser, at et højt sukkerindtag i blot 14 dage nedsætter blodkarrenes funktion og blodgennemstrømningen. Det skyldes blandt andet, at det høje sukkerindtag ”karamelliserer” de vigtige fimrehår i blodkarrene, s…
fedme 16.01.2018 Forskere finder hormon, der giver nye muligheder i kampen mod fedme Forskere har identificeret hormonet FAM46A, der medvirker til at bestemme, om folk føler sult. Kan man derfor reducere virkningen af FAM46A, kan man muligvis også forhindre at overvægtige, der har tabt sig, tager på…
milq 07.12.2017 Danske mødre udvikler internationale anbefalinger for modermælk 250 danske mødre og deres børn skal medvirke i det internationale MILQ-projekt, som undersøger modermælkens betydning for barnets vækst og sundhed. Projektet skal udvikle vigtig viden til fremtidens forebyggelse og…
SCIENCE Formidlingspris 2017 06.12.2017 Forskeren der blev fascineret af fisk Camilla Trab Damsgaard, lektor i børneernæring på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, modtager SCIENCE Formidlingspris 2017. Hun får prisen som initiativtager og forskningsleder for projekt FiSK -…
Forskning 01.12.2017 Fodbold halverer kvinders risiko for hjertekarsygdomme En helt ny gennemgang af de seneste 10 års forskning slår nu fast, at blot få timers fodbold om ugen fører til markante positive effekter på kvinders sundhed, kondition og generelle fysiske form.
Udnævnelse 30.11.2017 Lotte Lauritzen ny professor mso Lotte Lauritzen er pr. 1. oktober 2017 tiltrådt som professor mso. (med særlige opgaver) indenfor bioaktive fedtstoffer og sundhed ved Institut for Idræt og Ernæring, sektionen for Børne- og International Ernæring.
hæderslegat 02.11.2017 Kim Fleischer Michaelsen modtager stort hæderslegat Kim F. Michaelsen modtog 1. november 2017 ”Chr. IX og Dr. Louises hæderslegat” på 100.000 kr. Kim modtog legatet for sin årelange indsats indenfor forskning i børneernæring.
ungdomskultur 26.10.2017 Svært for unge at kombinere sportskultur med ungdomskultur Mange unge skruer ned for de sportslige ambitioner, når de kommer i gymnasiet, fordi det sociale fællesskab lokker. Det sker, fordi det sunde og fysisk aktive liv ofte ikke harmonerer med de typiske normer i…
underernæring 06.10.2017 Danske forskere bekæmper sult i Afrika Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har sammen med nødhjælpsorganisationerne Læger Uden Grænser og ALIMA gennemført et stort studie i Burkina Faso i Afrika med over 1600 akut…
Forskning 20.09.2017 imPAct: Nyt initiativ der fremmer forskning inden for fysisk aktivitet imPAct er et nyt tiltag til at fremme klinisk og basal forskning inden for fysisk aktivitet. imPAct er en såkaldt Clinical Academical Group (CAG) – under Copenhagen Health Science Partners (CHSP). Institut for Idræt og…
Holdspilsdagen 14.09.2017 Vi introducerer: Holdspilsdagen For første gang i år arrangerer Center for Holdspil og Sundhed Holdspilsdagen. En dag for alle, der har lyst til at bevæge sig med idræt og boldspil. Det kommer til at foregå lørdag den. 23. september fra kl 10 – 14 i…
Vægttab 12.09.2017 Din afføring afslører, om du kan tabe dig Noget så simpelt som en fæcesprøve - det vil sige 'afføring' - afslører om du kan tabe dig ved at følge de officielle anbefalinger og spise Ny Nordisk Hverdagsmad, som er karakteristeret ved et højt indhold af frugt,…
Dokumentarfilm 06.09.2017 Dokumentarfilm: Dansedage med unge - om bevægelsesglæde, innovation og lederskab Dokumentarfilm om undervisning på Institut for Idræt og Ernæring. Filmen "Dansedage med Unge" følger 1 underviser, 21 studerende og 200 gymnasielever igennem et innovativt og udfordrende undervisningsforløb, der har…
Graviditet 08.08.2017 Gravide har mindre risiko for kejsersnit, hvis de spiser sundere og er mere fysisk aktive Man kan mindske risikoen for at føde ved kejsersnit med omkring 10%, hvis man spiser sundere og er mere fysisk aktiv. Det viser et nyt studie, der har samlet resultater fra 36 videnskabelige projekter med 12.526 gravide…
Klimaforandringer 19.07.2017 Varmere klima truer produktion og trivsel Mange industrier – også i Nordeuropa - vil i fremtiden blive ramt af klimaforandringer, der direkte vil påvirke samfundsøkonomien. Temperaturstigninger kan forringe produktiviteten og konkurrenceevnen med op til 25 % -…
Demens 21.06.2017 Fysisk træning skal give mennesker med demens øget livskvalitet Nyt spændende samarbejde om at udvikle motiverende træningsforløb, der er særligt tilpasset mennesker med demens.
Næringsstoffer 23.05.2017 Er fødevaren sund? Se på hele fødevaren – ikke kun på indholdet af fedt og kulhydrat Sundhedsværdien af en fødevare skal afgøres på baggrund af en vurdering af hele fødevaren og ikke som en effekt af fødevarens enkelte næringsstoffer. Det konkluderer et internationalt ekspertpanel, med forskere inden fo…
fuldkorn 16.05.2017 Børn der spiser meget rugbrød og havregryn er sundere Jo mere fuldkorn, især fra havre, danske skolebørn spiser, jo lavere er deres blodtryk og kolesteroltal og jo bedre er deres insulinfølsomhed. Det viser en ny, stor undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved…
bæredygtig fødevareproduktion 09.05.2017 Seksbenede husdyr - en bæredygtig fødevareproduktion Produktion af fårekyllinger til fødevarer er mindre belastende for miljøet og klimaet end kyllingeproduktion og landbrugets øvrige kødproduktion, viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved København…
børns sundhed 03.05.2017 Børn i idrætsforeninger er mest sunde 8-10-årige børn som er medlem af en idrætsforening har bedre kondition, mindre fedt på kroppen og bedre koordinationsevner end børn, der ikke er aktive i en idrætsforening. Det viser en ny undersøgelse fra Center for…
samarbejde 28.03.2017 Nyt forskningssamarbejde om undervisning med skolebørn i Cape Town og København Institut for Idræt og Ernæring og Institut for Kunst og Kulturvidenskab, begge Københavns Universitet, samarbejder i 2017 med Det Danske Kulturinstitut, University of Cape Town School of Dance og the Peter Clarke Art…
Overgangsalder 13.03.2017 Kvinder bør være fysisk aktive efter overgangsalderen Funktionen af blodkar og muskler forringes, når kvinder går i overgangsalderen. Det kan fysisk aktivitet modvirke. Det viser et nyt studie fra Copenhagen Women Study på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns…
idrætsdeltagelse 27.02.2017 Rengøringsassistenter er fanget i negativ helbredsspiral På trods af at mange rengøringsassistenter tager 20.000 skridt om dagen – hvilket er dobbelt så meget som mange sundhedskampagner anbefaler – så har de ofte en dårlig kondition og en øget risiko for at udvikle…
24.02.2017 USG Studenteridræt bliver til KSI USG Studenteridræt skifter navn til Københavns Universitets Studenteridræt - KSI.
diabetesforskning 22.02.2017 Liraglutid mindsker risikoen for diabetes blandt svært overvægtige Ny forskning viser, at lægemidlet liraglutid 3.0 mg, reducerer risikoen for at udvikle diabetes med ca. 80% hos personer med prædiabetes og svær overvægt. Lægemidlet er udviklet af Novo Nordisk A/S, blandt andet på…
trivsel og læring 30.01.2017 Matematik læres bedst med hele kroppen Børn bliver bedre til matematik, hvis de bruger hele kroppen som en del af undervisningen. Det viser et nyt studie foretaget på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Resultaterne dokumenterer, at…
ampk 30.12.2016 AMPK - enzymet der gør fysisk aktivitet sundt Fysisk aktivitet er godt for diabetespatienter og andre, der har insulinresistens i kroppen. Det er det blandt andet fordi, fysisk aktivitet øger insulins virkning – og dermed mindsker fysisk aktivitet risikoen for at…
Forskning 05.12.2016 Fællesskab i boldspil motiverer ældre til at dyrke motion Boldspilsbaserede holdspil i kommunale aktivitetscentre forbedrer både fysisk funktionsniveau og livskvalitet hos ældre borgere i alderen 65-93 år. Træningen virker særligt motiverende, fordi den fremmer de ældres…
bæredygtige spisevaner 24.11.2016 Bønner og ærter mætter bedre end kød Måltider baseret på bælgfrugter som bønner og ærter mætter bedre end måltider baseret på svin og kalv. Det viser et nyt studie foretaget på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Resultaterne tyder på…
Kartofler og insulin 11.11.2016 Kartoflens dårlige ry lader til at være ubegrundet Nu viser en ny systematisk gennemgang af litteraturen – foretaget af forskere fra blandt andet Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet – at kartoflens dårlige ry langt hen ad vejen lader til at være…
overvægt 21.09.2016 Du kan godt tabe dig, selvom du bærer det berømte fedme-gen Bærer man det berømte fedme-gen FTO har man 70% større chance for at blive svært overvægtig, og man vejer i gennemsnit 3 kilo mere end resten af befolkningen. Men et nyt stort, internationalt studie slår fast, at genet…
Vægttab og psoriasis 06.09.2016 Vægttab mindsker gener ved psoriasis Vægttab har væsentlig og langvarig positiv effekt på sværhedsgraden af psoriasis, samtidig med at livskvaliteten øges. Det viser et nyt studie foretaget af Herlev og Gentofte Hospital i samarbejde med Institut for Idræt…
guldmedaljer 06.07.2016 KU guldmedaljer til to unge forskere fra Institut for Idræt og Ernæring De to unge forskertalenter postdoc Andreas Mæchel Fritzen og videnskabelig assistent Lisbeth Liliendal Valbjørn Møller, begge fra sektionen for Molekylær Fysiologi, har fået tildelt Københavns Universitets guldmedalje i…
folkemøde 30.06.2016 Det gode Ældreliv på Folkemødet Institut for Idræt og Ernæring, Institut for Fødevarevidenskab og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi drog på Folkemødet på Bornholm med det formål at sætte den nyeste viden om fysisk aktivitet, ernæring,…
bevilling 30.06.2016 Stor investering fra Det Frie Forskningsråd i to projekter fra NEXS Professor og sektionsleder Erik Richter og professor Jørgen Wojtaszewski, begge fra sektionen for Molekylær Fysiologi, har modtaget henholdsvis 2.589.408 kr. og 2.505.600 kr. fra Det Frie Forskningsråd til projekter, de…
Kommentar 17.05.2016 Nej, det er ikke blevet sundere at være overvægtig Nylig publiceret forskning i overvægts betydning for dødelighed antyder, at overvægtige lever længere end normalvægtige. Det er et flot studie – men med en forkert fortolkning. Undersøgelsens konklusioner glemmer at tag…
Kommentar 13.04.2016 Dårlig ide at udskifte smør med planteolier Nyt studie sætter spørgsmåltegn ved sundhedsgevinsten af at erstatte mættet fedt med visse planteolier.
Forskning 16.03.2016 Måler skolebørns sundhed med banebrydende teknologi Center for Holdspil og Sundhed bruger det allernyeste udstyr, når 5. klasserne fra Søndermarkskolen på Frederiksberg får målt, hvor intenst de træner fodbold.
opus 01.03.2016 Børn af kortuddannede forældre er mindst sunde Børn af kortuddannede forældre er mere overvægtige og har mere insulin og fedt i blodet end børn af forældre med en lang videregående uddannelse. Mere fisk og fiberrig kost lader til at være en del af løsningen. Det…
TreatFOOD 21.01.2016 Ny viden om underernæring kan redde liv Nye resultater fra et studie i Burkina Faso viser, at små og akut underernærede børn - som man tidligere afskar fra nødhjælp - også har gavn af behandlingen. Derfor bør man give nødhjælpsbehandling til flere…
bevilling 21.12.2015 Institut for Idræt og Ernæring deltager i Horizon 2020 klimaprojekt 1. januar 2016 starter EU Horizon 2020 projektet ’HEAT-SHIELD’ op. Projektet har 20 europæiske partnere, et samlet budget på mere end 50 millioner kroner – og Institut for Idræt og Ernæring i en helt central rolle.
bevilling til projekt fisk 23.11.2015 Millioner til leg, læring og forskning skaber ny viden om fisk og børnesundhed Nyskabende samarbejde mellem Københavns Universitet og fire danske akvarier skal give danske børn og deres forældre oplevelser med fisk og sundhed på en utraditionel og involverende måde og samtidig undersøge, hvordan…
Forskning 23.11.2015 Holdspil skal give KOL-patienter lyst til motion På Nørrebro spiller de bold i forebyggelsescentrets træningslokale, der tidligere var fyldt med kondicykler og fitnessmaskiner. Det har givet ny luft i lungerne hos KOL-patienterne.
motion 02.10.2015 Ny forskning bringer os nærmere motion på pilleform Banebrydende ny forskning fra Københavns Universitet og Sydney University i Australien afslører mere end 1000 hidtil ukendte molekylære reaktioner i muskler, der udsættes for fysisk aktivitet. Afsløringen bringer os et…
vitaminer 24.09.2015 Børn med lavt D-vitaminniveau har lidt højere blodtryk og lidt mere kolesterol i blodet Jo mindre D-vitamin 8-11 årige børn har i blodet, jo højere er deres blodtryk og jo mere kolesterol har de i blodet. Det viser forskere fra bl.a. Københavns Universitet i en ny undersøgelse baseret på OPUS…
the exercise pill 18.08.2015 Et skridt på vejen mod "motionspillen" Fysisk aktivitet er godt for sundheden. Alle ved det, vi argumenterer dagligt for det – men kun få gør det. Fysisk aktivitet kom på recept for år tilbage – med begrænset virkning. Måske er løsningen at dosere fysisk…
Søvn 29.06.2015 Dårlig søvn et alvorligt problem for folkesundheden Ny rapport samler den videnskabelige dokumentation, der findes om de helbredsmæssige konsekvenser ved manglen på god søvn. Den fortæller blandt andet, at mange danskere risikerer at få sukkersyge på grund af dårlig…
Ny forskning 01.04.2015 Blodprofil kan bruges i forudsigelse af brystkræft Forskere fra Københavns Universitet har skabt en matematisk model, der kan forudsige brystkræft 2-5 år tidligere end i dag. Modellen, som forskerne i øjeblikket betragter som en prototype, vil muligvis på sigt kunne…
bevilling 26.03.2015 Excellence-bevilling på 5 mill. til Thomas E. Jensen Bevillingen er givet af Novo Nordisk Fonden. Projektet vil fra sommeren 2015 undersøge hvorledes signal-molekylet mTORC1 regulerer vækst og den cellulære renovationsproces kaldet autofagi i muskler, hvilket ultimativt…
Børn og sundhed 11.03.2015 Børns weekendvaner giver bagslag Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet viser for første gang, at danske børns sundhedsprofil er dårligere efter weekenden end før weekenden. Formentlig fordi børnene spiser for meget…
dans 07.11.2014 Sygeplejersker skal danse Dans og bevægelse er indført på sygeplejerskeuddannelse på baggrund af resultaterne fra et forskningsprojekt af Helle Winther
Motion på arbejdspladsen 11.09.2014 Man kan få alle med i holdspil Et nyt forskningsprojekt blandt rengøringsassistenter sender et positivt budskab: Holdspil i de rette rammer har potentiale til at få alle i gang med at motionere.
nordisk skolemad 10.09.2014 Nordisk Skolemad er sundere end madpakken Børn som spiser skolemad baseret på nordiske råvarer som kål, fisk, nødder og bær har bedre insulinfølsomhed, mindre fedt i blodet og lavere blodtryk end børn der spiser en almindelig madpakke. Det viser OPUS…
Kost og diabetes 02.10.2013 Optimal kost og motion skal bremse diabetes-epidemi Antallet af diabetikere eksploderer verden over. Derfor starter verdens hidtil største undersøgelse af, hvordan man bedst forebygger type-2 diabetes gennem kost, motion og livsstil.
Samarbejde 12.09.2013 Bedre nødhjælpsmad på vej til verdens underernærede børn 33 mio. børn er i dag moderat underernærede. Det skader deres udvikling og øger markant deres risiko for sygdomme.
Antioxidanter 24.07.2013 Antioxidant ødelægger fordelene ved motion for ældre mænd Ny forskning viser, at antioxidanten resveratrol indtaget som kostsupplement kan modvirke de positive ændringer, som fysisk aktivitet har på kredsløbet, blodtryk og kolesteroltallet.
Insulinresistens 26.06.2013 Ny forskning giver vigtige svar om musklers evne til at optage sukker En dansk forskergruppe fra Københavns Universitet har i nye studier identificeret et molekyle, der til dels kan forklare, at blodsukkerregulering fungerer dårligt hos patienter med type 2 diabetes, og at motion øger…
Læring 28.11.2023 Børn forbedrer staveevnerne, når bevægelse er integreret i undervisningen Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet viser at børn, der bruge…
æresdoktor 08.11.2023 Fremragende forsker inden for fysisk aktivitet og stofskifte er ny æresdoktor på Københavns Universitet Professor Laurie J. Goodyear, Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School tildeles…