16. januar 2018

Forskere finder hormon, der giver nye muligheder i kampen mod fedme

fedme

Forskere har identificeret hormonet FAM46A, der medvirker til at bestemme, om folk føler sult. Kan man derfor reducere virkningen af FAM46A, kan man muligvis også forhindre at overvægtige, der har tabt sig, tager på igen. Resultaterne er for nylig offentliggjort i det anerkendte sundhedsvidenskabelige tidsskrift Nature Communications.

Fotograf: Jakob Helbig

Fedme skyldes en ubalance mellem vores energiindtag (dvs. hvad vi spiser og drikker) og vores energiforbrug (kroppens forbrænding, herunder fra fysisk aktivitet). For at undgå at tage på skal vi forbruge lige så meget energi, som vi indtager. En vigtig regulator for hvor meget vi spiser er mæthedshormonet leptin, som dannes i fedtvævet. Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet har nu sammen med forskere fra Université de Toulouse, Maastricht University og Nestlé Institute of Health Sciences identificeret hormonet FAM46A, der regulerer kroppens niveau af leptin.

Et hormon regulerer lysten til mad

Når kroppens energidepoter i fedtvævet er høje, så producerer fedtcellerne i vores krop mere leptin. Leptin vil normalt bevirke, at vi med voksende fedtdepoter føler os mere mætte. Omvendt vil mangel på leptin gøre, at vi føler sult. Sultfornemmelsen fortæller os således, at nu er det tid at få fyldt energi på.

”Når aktivitetsniveauet af FAM46A er højt, så hæmmes udviklingen af leptin, og vi tenderer til at blive sultne. Så hvis vi derfor kan hæmme produktionen af FAM46A, så kan vi undgå at FAM46A hæmmer udviklingen af leptin. Dermed vil man komme til at føle sig hurtigere mæt. Så på den måde kan vi muligvis regulere lysten til mad ved at bremse udviklingen af et enkelt hormon”, siger en af forskerne bag studiet professor, dr. med Arne Astrup, fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Regulering af leptinniveauer er nøglen til opretholdelse af vægttab

I studiet blev blodprøver fra 494 overvægtige forsøgspersoner undersøgt før og efter vægttab. Der blev analyseret 1129 proteiner i blodet, herunder hormoner som leptin. Formålet var at lære mere om de biologiske mekanismer, der påvirker, hvorvidt folk har succes med at styre deres vægt. For hos de fleste overvægtige er leptin-signalet forringet, så de fortsætter med at spise, selvom deres energi- og leptiniveau bliver højt igen.

"Vi ved, at niveauerne af mange vigtige hormoner og andre proteiner er forskellige hos overvægtige sammenlignet med normalvægtige, og at disse forskelle kan afspejle deres evne til at opretholde deres vægt,” siger artiklens førsteforfatter Jérome Carayol, der er Biostatistics Specialist ved Nestlé Institute of Health Sciences. Han fortsætter: ”Derfor er det vigtigt for os – i kampen mod fedme – at identificere, hvordan disse hormoner og proteiner kan reguleres.”

Studiet er det første, der demonstrerer potentialet for at bruge FAM46A som en regulator af leptin i menneskefedtvæv. Potentialet er, at hvis man mindske aktiviteten hos FAM46A, så kan man muligvis også reducere overvægtiges appetit – og dét kan medvirke til langvarig vægtvedligeholdelse. Næste fase bliver mere indgående at forstå, hvordan FAM46A virker for at udvikle en strategi for mere konkret at kunne regulere hormonet, så man kan bruge det aktivt i forhold til vægttab.

Resultaterne er publicerede i artiklen Protein quantitative trait locus study in obesity during weight-loss identifies a leptin regulator i det sundhedsvidenskabelige tidsskrift ’Nature Communications’.

Om fedme

Fedme er et globalt problem, der påvirker enkeltpersoner og både fattige og rige samfund over hele verden. Estimater tyder på, at 50% af verdens befolkning i 2030 vil være overvægtige eller svært overvægtige, med en tilsvarende stigning i type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det afgørende at lære mere om de biologiske mekanismer, der påvirker, hvorvidt folk har succes med at styre deres vægt.

I modsætning til hormoner som ghrelin, PPY eller GLP1, der produceres i tarmen og regulerer sulten akut for at få os til at spise eller føle sig fulde, fungerer leptin, som produceres i fedtcellerne, i højere grad som en sensor af hvor højt kroppens energiniveau er bl.a. ved at afspejle hvor meget fedt, der er oplagret i fedtvævet.

Om studiet og Nestlé Institute of Health Sciences

Studiet er finansieret af Nestlé Institute of Health Sciences - et biomedicinsk forskningsinstitut, der er en del af Nestlés globale Research & Development-netværk. Arne Astrup er konsulent for Nestlé Research Center, Schweitz.

Emner