1. april 2019

Danske forskere laver Siamesisk mudderkarpe om til næringsrig 'fiskesnack'

fiskesnack

To forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har i samarbejde med bl.a. UNICEF udviklet og testet en 'fiskesnack' som den cambodianske regering kan bruge til at bekæmpe underernæring. Produktet er en sprød vaffel med næringsrigt fyld beriget med Siamesisk mudderkarpe og andre lokale, tørrede fisk fra Mekong-floden. Derved er produktet både bæredygtigt, billigt og tilpasset de lokale smagspræferencer.

Nutrix
En sprød vaffel – traditionel cambodiansk mad. Foto: Nanna Roos.

I Cambodia lider mange børn af akut underernæring på trods af, at befolkningens generelle levestandard i de seneste årtier er forbedret. Ifølge den seneste nationale undersøgelse er ikke mindre end 10 % af børnene under 5 år akut underernærede – svarende til knap 200.000 børn. Det er en kritisk tilstand for børnene og kræver behandling med specialiserede produkter med høj næringsværdi. 

De lokale smagspræferencer er afgørende

I dag importerer Cambodia produktet BP-100 til behandling af svær underernæring. BP-100 er en komprimeret, kikseagtig bar med mælkepulver tilsat vitaminer og mineraler. Men BP-100 er ikke et optimalt produkt i Cambodia. Der er udfordringer, både hvad angår smagen, som ikke imødekommer de lokale smagspræferencer, en høj pris, og yderligere er produktet svært at få transporteret ud i sundhedsklinikker langt ude på landet.

Udfordringen er, at cambodianerne ikke bryder sig om smag og konsistens i de produkter, man importerer til behandling af undernæring. Når et underernæret barns mor – eller andre omsorgspersoner – ikke bryder sig om produktet, går det ud over behandlingen”, fortæller Sanne Sigh, der er en del af projektet som ph.d.-studerende ved Institut for Idræt og Ernæring. Hun fortsætter:

”Derfor var det vores opgave – sammen med en række samarbejdspartnere – at udvikle et produkt, der var tilpasset lokale smagspræferencer, og som samtidig lignede noget, cambodianerne spiste i deres hverdag. Samtidig skulle det være billigere, så flere børn kunne blive behandlet. Da fisk er rigt tilgængeligt i Cambodia, lavede vi derfor et fiskebaseret produkt uden importeret mælkeprotein. Vi har efterfølgende vist, at det virker ligeså godt i behandlingen af underernæring som det importerede mælkeprodukt.”

Siamesisk mudderkarpe med stor næringsværdi

Det nyudviklede produkt blev til en sprød, fingerstor vaffel, hvor tørrede, lokale fisk i pulverform indgår som en ernæringsrig ingrediens i fyldet. Produktet er tilpasset til lokale præferencer, da sprøde vafler er en kendt snack i Cambodia, og da fisk er en central del af kosten. Fiskene der indgår i snacken som Siamesisk mudderkarpe og andre fisk fra karpefamilien har stor næringsværdi, fortæller lektor på Institut for Idræt og Ernæring Nanna Roos, der har samarbejdet med bl.a. UNICEF om produktudviklingen:

Der er rigtig meget calcium i fiskenes knogler, og hvad angår protein, er fiskene en fuldt ud tilstrækkelig erstatning for mælkepulver i de ernæringsprodukter, som man normalt behandler akut underernæring med. Desuden er fordelen, at det produceres i landet af lokale produkter. Det åbner op for, at man i langt højere grad kan bruge produkterne strategisk til at forebygge underernæring i situationer, hvor man ved, at risikoen er høj, for eksempel i forbindelse med oversvømmelser eller i områder af landet med særlig stor fattigdom,” siger lektor Nanna Roos.

Den siamesiske mudderkarpe bliver maximalt 20 cm lang.
Den siamesiske mudderkarpe bliver maximalt 20 cm lang.

Den videre udbredelse

Produktet har i dag fået navnet Nutrix og er sat i produktion af virksomheden Danish Care Foods, en cambodiansk-baseret virksomhed med dansk ejerskab og ledelse.  Virksomheden er blandt andet støttet af Bill & Melinda Gates Foundation, og målet er at fortsætte udviklingen af et billigt og lokalt produceret snack-lignende ernæringsprodukt, så den cambodjanske regering kan behandle flere underernærede børn både i storbyer og i fjerntliggende fattige landsbyer. Den lokale produktion kan bidrage til forbedret økonomi og flere arbejdspladser i Cambodia.

Udover UNICEF samarbejder Københavns Universitet også om produktudviklingen med Institut de Recherche pour le Développement (IRD), Montpellier, Frankrig, og med Department of Post-harvested Technology and Quality (DFPTQ), Ministry of Agriculture, Fisheries and Forestry, Cambodia.

Emner