24. juli 2013

Antioxidant ødelægger fordelene ved motion for ældre mænd

Antioxidanter

De modvirker ælde af kroppen og giver os på mange andre måder et sundere liv, hvad enten vi indtager dem naturligt gennem føden eller som kosttilskud. Men nu har forskere ved Københavns Universitet sat antioxidanten, resveratrol, under lup. Den findes bl.a. i rødvin, røde druer, andre frugter, grøntsager – og som kosttilskud i meget høje doser. Resultatet er opsigtsvækkende. Det viser sig, at netop denne meget populære antioxidant modvirker de positive effekter af fysisk aktivitet blandt ældre mænd, når det gælder om at forbedre konditionen og få skruet ned for blodtrykket og kolesterol-tallet.

"- Vi ved, at hård fysisk træning er meget effektiv til at forbedre sundhedstilstanden hos bl.a. ældre mænd. Men det var overraskende, at hvis man kombinerer træning med resveratrol, så nedsættes eller helt fjernes den gode effekt af træningen.

Lasse Gliemann, ph.d. studerende
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

Den naturlige antioxidant, resveratrol, som findes i bl.a. rødvin, røde druer, andre frugter og grøntsager – og som kosttilskud - modvirker de positive effekter af fysisk aktivitet hos ældre mænd, viser ny forskning på Københavns Universitet, som netop er publiceret i det internationale tidsskrift The Journal of Physiology.

Vidundermiddel mod alderdom

Resveratrol har fået stor opmærksomhed de seneste år som et muligt anti-aldrings vidundermiddel, der måske også kan forklare rødvinens positive effekt på hjerte-kredsløbet. Ny forskning fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet viser imidlertid, at indtages resveratrol som kostsupplement kan det modvirke de positive ændringer, som fysisk aktivitet har på kredsløbet, blodtryk og kolesteroltallet. 

Tidligere studier - flest udført på mus og rotter - har ellers vist, at resveratrol som kostsupplement kan bremse ældningsprocessen, nedsætte blodtrykket og forbedre konditionen. Men de seneste resultater fra Københavns Universitet viser imidlertid, at resveratrol har den direkte modsatte effekt på ældre mænd. 

Spinning og placebo

Målgruppen for forsøgene på Københavns Universitet var 27 raske, men inaktive mænd i alderen 60-70 år. De blev undersøgt før og efter otte uger med hård træning, bestående af en kombination af intens spinning (motionscykling ved høj intensitet) og crossfit (krævende styrke- og konditionsprogram).

Halvdelen af mændene fik dagligt en tablet med 250 mg resveratrol, mens den anden halvdel fik en placebo-tablet uden virkning. Studiet var dobbelt-blindet - forstået på den måde, at hverken forsøgspersonerne eller forskerne viste, hvem der fik resveratrol, og hvem der fik placebo. 

Lasse Gliemann, ph.d. studerende og en af forskerne bag projektet, siger om resultaterne:

- Vi ved, at hård fysisk træning er meget effektivt til at forbedre sundhedstilstanden. Men vi var overraskede over, at hvis man kombinerer træning med resveratrol, så nedsættes eller helt fjernes den positive effekt af træningen. Blandt andet fjernede pillen med resveratrol den kolesterol- og blodtrykssænkende effekt, som træningen ellers gav. Samtidig viste vores målinger, at konditionsforbedringen var næsten 50 procent lavere i gruppen, der fik resveratrol i forhold til dem, der fik placebo-pillen. Det er tankevækkende. 

Virker anderledes på mennesker

Grunden til, at projektet netop undersøgte effekten af antioxidanter hos ældre mænd, skyldes det faktum, at den menneskelige krop med alderen nedsætter sit eget antioxidant-system (anti-iltningssystem). Derfor var det nærliggende at undersøge, hvordan et antioxidant-kostsupplement ville påvirke træningseffekten hos ældre mænd. 

Projektleder professor Ylva Hellsten siger:

- Vi var overraskede over, at resveratrol nedsatte den positive effekt af træning. Specielt, fordi mange dyrestudier har påvist, at resveratrol kan fremme effekterne af træning og motion. Men det skal understreges, at mængden af resveratrol, indtaget af deltagerne i dette forsøg, er langt højere end den mængde, man kan få gennem kosten (20-200 gange højere end mængden i f.eks. én flaske rødvin – om dagen). Men det kan have betydning, hvis man som ældre indtager resveratrol som kosttilskud, mens man træner. 

Tryk på træningen

Forskerne mener, at de negative effekter af resveratrol i forbindelse med hård træning kan forklares ud fra den måde, som kroppen reagerer på efter et træningspas. Altså i timerne efter et hårdt træningsprogram med høj intensitet. 

Lasse Gliemann forklarer:

- Vi ved, at for mange frie iltradikaler (dem som antioxidanterne skal fjerne) ødelægger cellerne. Vi ved også, at frie iltradikaler produceres i massevis under et hårdt træningspas, hvilket kan virke paradoksalt. Men muligvis er netop de frie iltradikaler involveret i processen, hvor kroppen superkompenserer efter en omgang hård træning for at blive blive sundere og stærkere. Hvis vi tager alt for mange antioxidanter og dermed helt fjerner de frie iltradikaler, bremser vi måske også processen, hvormed kroppen forbedres efter hård træning, forklarer Lasse Gliemann. 

Projektet er støttet af Det Frie Forskningsråd og er et vigtigt skridt på vejen til at forstå, hvordan antioxidanter og træning påvirker kroppens sundhed.

Kontakt

Ph.d.-studerende Lasse Gliemann, MSc.
Telefon: 35 32 16 32
Mobil: 26 74 66 24
Institut for Idræt & Ernæring

Projekt leder
Professor Ylva Hellsten, dr. med. sci.
Telefon: 35 32 16 16
Institut for Idræt & Ernæring