ernæring 29.11.2024 Alle mennesker er unikke – også i tarmen Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet udbygger vores viden om tarmen og tarmbakteriernes liv. Studiet viser blandt andet, at ændringer i tarmens miljø har betydning for…
tarmbakterier 22.05.2024 Nyt forskningscenter skal belyse tarmbakteriers rolle for overvægt, diabetes og hjertekarsygdomme Et nyt center, Microbiome Health Initiative, får til opgave at undersøge, om der er årsagssammenhænge mellem tarmens bakterier og sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Institut for Idræt og Ernæring bidrager med…
motion 27.09.2023 Jo mere vi motionerer, jo mere ligger vi på sofaen Når vi dyrker mere motionstræning, har vi en tendens til at skære ned på vores almindelige fysiske aktivitet i det daglige og tage bilen i stedet for cyklen og elevatoren frem for trappen. Det viser et metastudie fra…
netværk 30.08.2023 Nyt netværk skal fremme uddannelse, forskning og innovation inden for tarmens mikroorganismer Et nyt forskernetværk, Copenhagen Gut Microbiome Hub, samler førende forskere på tværs af universiteter og institutioner i Københavnsområdet for at styrke uddannelse, forskning og innovation inden for de mikroorganismer…
Global sundhed 20.06.2023 Danske forskere får væksthæmmede børn til at vokse: udfordrer WHO’s anbefalinger I dag anbefaler WHO ikke kosttilskud til væksthæmmede børn - et sundhedsproblem som påvirker mere end hvert femte barn under 5 år globalt. Børnenes vækst har ikke gavn af tilskud, de risikerer derimod at blive…
YourGutBrain 28.02.2023 Kan regelmæssige toiletbesøg få din hjerne til at præstere bedre? Det skal et nyt forskningsprojekt dykke ned i Forskning tyder på, at uregelmæssige afføringsvaner kan påvirke hjernens aktivitet. Nu skal YourGutBrain - et nyt forskningssamarbejde mellem Københavns og Aarhus Universitet - undersøge om yoghurt har en positiv effekt…
søvn 04.01.2023 Nyt forskningsprojekt skal undersøge effekten af søvn på vægt, stofskifte og indlæring hos børn Mange børn og unge sover mindre end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Nu skal et markant nyt forskningssamarbejde mellem Københavns Universitet og Rigshospitalet undersøge effekten af ekstra søvn på 6 – 9-årige børns vægt,…
Sundhed 25.12.2022 Nogle danskeres maver trækker ekstra meget næring ud af maden En del af den danske befolkning har en sammensætning af tarmbakterier, som gennemsnitlig trækker ekstra meget næring ud af maden tyder nye forskningsresultater fra Københavns Universitet på. Den nye forskning er et…
VÆGTTAB 30.06.2022 Kvinder og ældre har mindre gavn af vægttab end mænd og yngre voksne Kvinder og ældre har mindre gavn af omfattende livsstilsinterventioner ved vægttab, end mænd og yngre voksne har. Kvinder og ældre taber mere muskelmasse ved et vægttab og oplever samtidig ringere forbedringer inden for…
Bevilling 04.05.2022 Generation Sunde Børn skal undersøge og skabe sunde børneliv i trivsel Banebrydende samarbejde mellem forskermiljøer og flere lokalsamfund skal udvikle et solidt, forskningsbaseret fundament for, at børn får et godt og sundt liv i trivsel – som de kan tage med ind i voksenlivet.
ernæring 03.05.2022 Professor: ”B12-mangel skader små børns udvikling - den nødhjælpsmad, vi giver, er ikke god nok” Vitamin B12-mangel hos spædbørn fører til både dårlig motorisk udvikling og blodmangel, viser studie fra Burkina Faso, som Københavns Universitet og Læger uden Grænser står bag. B12-mangel er et enormt, men overset…
PRIS 02.05.2022 Lektor Henrik Roager modtager amerikansk pris for sin forskning om kost og tarmbakterier American Society for Nutrion Foundation har tildelt E.L.R. Stokstad Prisen til lektor Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Sundhed 08.03.2022 Nordisk kost sænker kolesterol og blodsukker, selvom du ikke taber dig Nordisk kost er sund for os og kan forebygge en række sygdomme. Hidtil har forskere hovedsageligt tilskrevet de positive helbredseffekter, at man ofte taber sig ved at spise nordisk kost. Men i et nyt studie af forskere…
bevilling 21.02.2022 Industri og universiteter går sammen om at støtte forskning i mejeri I partnerskabet Arla Food for Health (AFH) er fire aktører fra industrien og universitetsverdenen gået sammen for at udforske mejeri og mejeriingrediensers sundhedsmæssige effekt. Tre nye forskningsprojekter modtager…
GRAVIDITET 07.02.2022 Særlige kostråd til overvægtige gravide halverede antallet af kejsersnit Et nyt studie med overvægtige gravide viste, at et højere indtag af protein og særlige typer af kulhydrater resulterede i færre komplikationer under graviditeten. Særligt bemærkelsesværdigt var det, at der blev…
Bevilling 12.01.2022 24 millioner til at undersøge om vægttab hos kommende forældre fører til sundere børn Hænger overvægt hos forældrene op til og under en graviditet sammen med udvikling af overvægt hos børn og unge? Det skal projektet ’PREPARE CHILD’ – forankret på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet …
VÆGTTAB 05.01.2022 Plantebaseret kost mindsker risikoen for vægtstigning efter vægttab, men nogle plantegrupper er bedre for os end andre Der er større chance for at vedligeholde et vægttab, hvis man lever af en primært plantebaseret kost. Det viser ny forskning fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Forskningen peger samtidig på,…
tarmbakterier 23.10.2021 Tarmbakterier danner stoffer som potentielt styrker immunforsvaret hos spædbørn Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring og DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde fundet en mulig forklaring på, hvorfor amning styrker børns immunforsvar. I et nyt studie har de opdaget, at bifidobakterier – som…
d-vitamin 09.10.2021 Tilskud af D-vitamin om vinteren styrker børns knogler Tilskud af D-vitamin om vinteren kan styrke børns knogler, viser nyt studie udført i et samarbejde mellem Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.…
nordisk kost 01.10.2021 Mad baseret på nordiske fødevarer kan hjælpe med at forebygge folkesygdomme og gavne klimaet En ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at risikoen for at udvikle blandt andet type 2-diabetes og hjertekarsygdomme kan nedsættes ved at spise efter et nordisk baseret kostmønster. Tre forskere fra Institut…
VÆGTTAB 30.06.2021 Lyst brød og hvide ris forbindes med stigning i vægt efter overstået vægttab Har man været igennem et vægttab, øges chancen for at tage kiloene på igen, hvis kosten indeholder for store mængder af kulhydrater med et højt glykæmisk indeks. Det viser ny international forskning, som et forskerhold…
udnævnelse 27.01.2021 Susanne Bügel udnævnes til professor Susanne Bügel tiltræder som professor indenfor ernærings- og sundhedsuddannelser ved Sektionen for klinisk og forebyggende ernæring på Institut for Idræt og Ernæring. Udnævnelsen sker for at styrke instituttets forsknin…
BEVILLING 19.11.2020 Sapere Aude uddeler millioner til tre unge forskere fra Institut for Idræt og Ernæring Det Frie Forskningsråd uddeler i år 214 millioner kroner til 35 unge forskere i Danmark gennem programmet Sapere Aude Forskningsledere. Tre af dem kommer fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
udnævnelse 03.09.2020 Thure Krarup, adjungeret professor i Fedmesektionen Thure Krarup er seniorforsker og dr. med. speciallæge i intern medicin, endokrinologi og medicinsk gastroenterologi på Endokrinologisk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Ernæringsstudie 26.08.2020 Urinprøver kan i fremtiden afsløre, om du har spist pomfritter Forudsætningen for korrekte konklusioner på baggrund af ernæringsstudier er, at man ved, hvad forsøgspersonerne har spist. Derfor har et internationalt forskerhold, med deltagelse fra Institut for Idræt og Ernæring på…
knogleskørhed 12.08.2020 Calcium og sunde tarme skal styrke knoglerne Mange knoglebrud blandt ældre kvinder skyldes afkalkning af kroppen efter overgangsalderen. Nu skal et nyt fødevarekoncept sikre en bedre optagelse af calcium og dermed styrkelse af knoglerne. Projektet udføres af…
fed fisk 20.06.2020 Laks og makrel flere gange om ugen kan styrke børns hjernefunktion Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet indikerer, at indtaget af fed fisk kan påvirke hjernefunktioner hos skolebørn i positiv retning. Jo mere fed fisk børnene spiste, jo bedre…
tarmbakterier 13.05.2020 Middelhavskosten ændrer tarmbakterier og sænker kolesterol Mere grønt og mindre kød er ikke blot til gavn for klimaet, men sandsynligvis også gavnligt for dine tarmbakterier og din sundhed. Det viser et nyt studie foretaget af et internationalt forskerhold med deltagelse fra…
D-vitamin 18.02.2020 Fed fisk kan afværge mangel på D-vitamin hos danske børn om vinteren Hvis børn spiser fed fisk flere gange om ugen henover vinteren, kan de opretholde deres niveau af D-vitamin og derved undgå det fald som normalt er en følge af den mørke tid i vinterhalvåret. Det viser et nyt studie fra…
vægttab 23.01.2020 Dine tarmbakterier kan blive nøglen til vægttab Flere studier har slået fast, at tarmbakterier er afgørende for menneskets sundhed, og at bakterierne bærer et stort potentiale i behandlingen af forskellige sygdomme. Samtidig tyder forskningen på, at der også ligger e…
vægttab 02.01.2020 Videnskabens gode råd til vægttab Har du et nytårsforsæt om at tabe dig? Professor, dr. med. Arne Astrup giver her fem gode råd og punkterer nogle myter samtidig.
Klima 20.12.2019 Global håndtering af overvægt kan have positiv indflydelse på klimaet Det stigende antal mennesker på jorden fører til et større forbrug af fødevarer, mere transport og er en stor udfordring for klimaet. Nu har forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet m.fl.…
Bananer 07.11.2019 Bananomics – ny metode til at afsløre indtaget af bananer Bananer er en af de mest spiste frugter i verden, men der er næsten ingen forskning i de sundhedsmæssige virkninger. Det skyldes, at man hidtil ikke har kunnet identificere de metabolitter, som skabes, når kroppen…
Fed fisk 29.10.2019 Laks og makrel flere gange om ugen gør børn sundere Et nyt forskningsprojekt fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet har som det første vist, at børn får mindre fedt i blodet og mere af det gode kolesterol, når de spiser fed fisk flere gange om ugen.…
Bevilling 29.10.2019 60 mio. kr. til forskning i tarmbakterier Postdoc Henrik Roager og professor Lars Ove Dragsted fra Institut for Institut for Idræt og Ernæring indgår i PRIMA, et 6-årigt forskningsprojekt, som med en bevilling på 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden skal…
kost og diabetes 10.08.2019 Færre kulhydrater forbedrer type 2-diabetikeres evne til at regulere blodsukkeret Patienter med type 2-diabetes forbedrer evnen til at regulere blodsukkeret, hvis de spiser mad med et sænket indhold af kulhydrat og en øget andel af protein og fedt. Det viser et nyt studie foretaget på Bispebjerg…
Pris 03.04.2019 Postdoc Henrik Roager modtager pris for sit bidrag til ernæringsvidenskaben ’BNF Drummond Early Career Scientist Award’ uddeles til en forsker som betragtes som et særligt talent indenfor ernæringsvidenskaben. I år faldt valget på postdoc Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på…
Ikke aprilsnar 01.04.2019 Nyheden om mudderkarpen er IKKE en aprilsnar På Institut for Idræt og Ernæring udsendte vi denne morgen en nyhed om, at ”Danske forskere laver Siamesisk mudderkarpe om til næringsrig 'fiskesnack'”. Nyheden er efterfølgende blevet opsamlet af Ritzau på listen over…
fiskesnack 01.04.2019 Danske forskere laver Siamesisk mudderkarpe om til næringsrig 'fiskesnack' To forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har i samarbejde med bl.a. UNICEF udviklet og testet en ’fiskesnack’ som den cambodianske regering kan bruge til at bekæmpe underernæring.…
ældreliv 30.08.2018 Ældres mad- og måltidsvaner er mangfoldige En ny rapport afdækker, hvor forskellige ældre danskeres mad og måltidsvaner er, og hvordan mad og måltider har indflydelse på ældres livskvalitet. Rapporten sætter fokus på gruppen af yngre ældre fra 65 til 75 år og…
Livskraft – Center for gode ældreliv 28.08.2018 Den dobbelte risikotilgang indenfor ernæringsområdet Livskraft – Center for gode ældreliv og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet var den 14. marts 2018 værter for et nordisk symposium om den nuværende anvendelse og tilhørende udfordringer…
overvægt 06.07.2018 Ny rapport opsamler al tilgængelig viden om behandling af svær overvægt Institut for Idræt og Ernæring fra Københavns Universitet har udarbejdet rapporten ”Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt. En litteraturgennemgang” for Sundhedsstyrelsen. Rapporten…
bevillinger 29.05.2018 Millioner til 4 forskere fra Institut for Idræt og Ernæring Danmarks Frie Forskningsfond uddeler i år 750 millioner kroner i landets forskningsmiljøer. På Institut for Idræt og Ernæring har 4 forskere modtaget i alt 18.923.243 millioner til 5 projekter. Det placerer instituttet…
sødemidler 10.02.2018 Sødemidler feder ikke Nyt studie tyder på, at sodavand med sødemidler ikke påvirker insulinfølsomheden og risikoen for at udvikle diabetes. Resultaterne underbygger tidligere studier, der har vist, at drikkevarer med sødemidler kan være et…
fedme 16.01.2018 Forskere finder hormon, der giver nye muligheder i kampen mod fedme Forskere har identificeret hormonet FAM46A, der medvirker til at bestemme, om folk føler sult. Kan man derfor reducere virkningen af FAM46A, kan man muligvis også forhindre at overvægtige, der har tabt sig, tager på…
milq 07.12.2017 Danske mødre udvikler internationale anbefalinger for modermælk 250 danske mødre og deres børn skal medvirke i det internationale MILQ-projekt, som undersøger modermælkens betydning for barnets vækst og sundhed. Projektet skal udvikle vigtig viden til fremtidens forebyggelse og…
SCIENCE Formidlingspris 2017 06.12.2017 Forskeren der blev fascineret af fisk Camilla Trab Damsgaard, lektor i børneernæring på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, modtager SCIENCE Formidlingspris 2017. Hun får prisen som initiativtager og forskningsleder for projekt FiSK -…
Udnævnelse 30.11.2017 Lotte Lauritzen ny professor mso Lotte Lauritzen er pr. 1. oktober 2017 tiltrådt som professor mso. (med særlige opgaver) indenfor bioaktive fedtstoffer og sundhed ved Institut for Idræt og Ernæring, sektionen for Børne- og International Ernæring.
hæderslegat 02.11.2017 Kim Fleischer Michaelsen modtager stort hæderslegat Kim F. Michaelsen modtog 1. november 2017 ”Chr. IX og Dr. Louises hæderslegat” på 100.000 kr. Kim modtog legatet for sin årelange indsats indenfor forskning i børneernæring.
underernæring 06.10.2017 Danske forskere bekæmper sult i Afrika Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har sammen med nødhjælpsorganisationerne Læger Uden Grænser og ALIMA gennemført et stort studie i Burkina Faso i Afrika med over 1600 akut…
Vægttab 12.09.2017 Din afføring afslører, om du kan tabe dig Noget så simpelt som en fæcesprøve - det vil sige 'afføring' - afslører om du kan tabe dig ved at følge de officielle anbefalinger og spise Ny Nordisk Hverdagsmad, som er karakteristeret ved et højt indhold af frugt,…
Graviditet 08.08.2017 Gravide har mindre risiko for kejsersnit, hvis de spiser sundere og er mere fysisk aktive Man kan mindske risikoen for at føde ved kejsersnit med omkring 10%, hvis man spiser sundere og er mere fysisk aktiv. Det viser et nyt studie, der har samlet resultater fra 36 videnskabelige projekter med 12.526 gravide…
fuldkorn 16.05.2017 Børn der spiser meget rugbrød og havregryn er sundere Jo mere fuldkorn, især fra havre, danske skolebørn spiser, jo lavere er deres blodtryk og kolesteroltal og jo bedre er deres insulinfølsomhed. Det viser en ny, stor undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved…
bæredygtig fødevareproduktion 09.05.2017 Seksbenede husdyr - en bæredygtig fødevareproduktion Produktion af fårekyllinger til fødevarer er mindre belastende for miljøet og klimaet end kyllingeproduktion og landbrugets øvrige kødproduktion, viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved København…
diabetesforskning 22.02.2017 Liraglutid mindsker risikoen for diabetes blandt svært overvægtige Ny forskning viser, at lægemidlet liraglutid 3.0 mg, reducerer risikoen for at udvikle diabetes med ca. 80% hos personer med prædiabetes og svær overvægt. Lægemidlet er udviklet af Novo Nordisk A/S, blandt andet på…
Kartofler og insulin 11.11.2016 Kartoflens dårlige ry lader til at være ubegrundet Nu viser en ny systematisk gennemgang af litteraturen – foretaget af forskere fra blandt andet Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet – at kartoflens dårlige ry langt hen ad vejen lader til at være…
overvægt 21.09.2016 Du kan godt tabe dig, selvom du bærer det berømte fedme-gen Bærer man det berømte fedme-gen FTO har man 70% større chance for at blive svært overvægtig, og man vejer i gennemsnit 3 kilo mere end resten af befolkningen. Men et nyt stort, internationalt studie slår fast, at genet…
opus 01.03.2016 Børn af kortuddannede forældre er mindst sunde Børn af kortuddannede forældre er mere overvægtige og har mere insulin og fedt i blodet end børn af forældre med en lang videregående uddannelse. Mere fisk og fiberrig kost lader til at være en del af løsningen. Det…
TreatFOOD 21.01.2016 Ny viden om underernæring kan redde liv Nye resultater fra et studie i Burkina Faso viser, at små og akut underernærede børn - som man tidligere afskar fra nødhjælp - også har gavn af behandlingen. Derfor bør man give nødhjælpsbehandling til flere…
bevilling til projekt fisk 23.11.2015 Millioner til leg, læring og forskning skaber ny viden om fisk og børnesundhed Nyskabende samarbejde mellem Københavns Universitet og fire danske akvarier skal give danske børn og deres forældre oplevelser med fisk og sundhed på en utraditionel og involverende måde og samtidig undersøge, hvordan…
vitaminer 24.09.2015 Børn med lavt D-vitaminniveau har lidt højere blodtryk og lidt mere kolesterol i blodet Jo mindre D-vitamin 8-11 årige børn har i blodet, jo højere er deres blodtryk og jo mere kolesterol har de i blodet. Det viser forskere fra bl.a. Københavns Universitet i en ny undersøgelse baseret på OPUS…
Søvn 29.06.2015 Dårlig søvn et alvorligt problem for folkesundheden Ny rapport samler den videnskabelige dokumentation, der findes om de helbredsmæssige konsekvenser ved manglen på god søvn. Den fortæller blandt andet, at mange danskere risikerer at få sukkersyge på grund af dårlig…
Børn og sundhed 11.03.2015 Børns weekendvaner giver bagslag Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet viser for første gang, at danske børns sundhedsprofil er dårligere efter weekenden end før weekenden. Formentlig fordi børnene spiser for meget…
nordisk skolemad 10.09.2014 Nordisk Skolemad er sundere end madpakken Børn som spiser skolemad baseret på nordiske råvarer som kål, fisk, nødder og bær har bedre insulinfølsomhed, mindre fedt i blodet og lavere blodtryk end børn der spiser en almindelig madpakke. Det viser OPUS…
Kost og diabetes 02.10.2013 Optimal kost og motion skal bremse diabetes-epidemi Antallet af diabetikere eksploderer verden over. Derfor starter verdens hidtil største undersøgelse af, hvordan man bedst forebygger type-2 diabetes gennem kost, motion og livsstil.