sundhed 20.01.2025 Mange grønlændere har 10 gange højere risiko for diabetes – motion kan være den eneste løsning for dem En høj andel af den grønlandske inuitbefolkning har en genvariant, som giver dem 10 gange højere risiko for type 2-diabetes. Nu har forskere fra Københavns Universitet fundet ud af, at nøglen til det hele udelukkende…
Insulin 02.12.2024 Ny forskning udvider vores forståelse af insulinresistens i musklerne og fysisk aktivitets effekt på insulinfølsomhed Insulinresistens er en af de største sundhedsudfordringer i vores samfund, og kan føre til alvorlige sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og visse former for kræft. Musklerne er af særlig stor betydning for kroppens…
tiltrædelse 12.11.2024 Thomas Elbenhardt Jensen tiltræder som professor Thomas Elbenhardt Jensen er pr. 1. november 2024 udnævnt til professor i molekylær arbejdsfysiologi ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
forsøg 29.05.2024 Registreringspolitik i videnskabelige tidsskrifter kan resultere i færre gennembrud inden for humanfysiologisk forskning Flere videnskabelige tidsskrifter, herunder dem som er en del af Cell Press og Nature Publishing Group, har tilsluttet sig International Committee of Medical Journal Editors’ (ICMJE) politik for registrering af forsøg…
æresdoktor 08.11.2023 Fremragende forsker inden for fysisk aktivitet og stofskifte er ny æresdoktor på Københavns Universitet Professor Laurie J. Goodyear, Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School tildeles æresdoktorgraden fra Københavns Universitet for sin enestående forskning inden for inden for fysisk aktivitet, særligt med fokus på…
bevilling 03.10.2023 14,8 millioner til nyt laboratorieudstyr styrker forskning i stofskifte Stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden giver helt nye muligheder for forskerne i August Krogh Bygningen på Københavns Universitet. Nedslidt og mangelfuldt laboratorieudstyr bliver udskiftet med ”state of the art”.
Sundhed 29.08.2023 Mystisk hormon får insulin til at virke bedre Det hæmmer appetitten i dyr og stiger med 100 gange i kroppen hos gravide, og nu får det også insulin til at virke bedre i mus og rotter, viser nyt studie fra Københavns Universitet. Hormonet GDF15’s rolle i kroppen er…
Bevilling 31.05.2023 Professor Jørgen Wojtaszewski modtager Novo Nordisk Fondens Distinguished Investigator Grant Med 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden vil professor Jørgen Wojtaszewski belyse de signaler, som insulin benytter i kroppens celler for at igangsætte biologiske effekter, samt hvordan disse signaler er…
pris 16.09.2022 Steffen Henning Raun vinder Ph.d.-prisen ved SCIENCE 2022 Hvert år hædrer Forskningsudvalget på SCIENCE tre fremragende ph.d.-projekter, der er forsvaret på fakultetet i løbet af det forudgående år. I år går æren blandt andet til Steffen Henning Raun for sin afhandling om…
PRIS 31.08.2022 Erik Richter modtager Bagger-Sørensen Prisen 2022 Professor Erik Richter fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet modtager dette års Bagger-Sørensen Pris for sin forskning inden for fysisk aktivitets effekter på mennesker med diabetes.
undervisningspris 29.08.2022 Bente Kiens er forskeren, der oprigtigt ser det som et privilegium at undervise Professor Bente Kiens modtager Uddannelses- og Forskningsministeriets Undervisningspris 2022 og hædres for sit ekstraordinære bidrag til at udvikle nytænkende undervisning, der gennem mange år har skabt stort engagement…
MUSKLER 25.07.2022 Forskere identificerer sunde fællestræk mellem forskellige former for motion Sprint, styrketræning og udholdenhedsarbejde har vidt forskellige effekter på kroppen, men har alle positive virkninger på helbredet. Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har undersøgt,…
PRIS 23.06.2022 Lykke Sylow modtager Jahre-prisen for yngre forskere Lektor Lykke Sylow fra Institut for Idræt og Ernæring modtager den anerkendte Anders Jahre-pris for yngre forskere for sin forskning inden for de molekylære årsager til insulinresistens og tab af muskelmasse hos…
VÆGTTAB 16.06.2022 Forskere opdager nyt stof som medfører vægttab i mus Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har i samarbejde med forskere fra Stanford School of Medicine og andre samarbejdspartnere opdaget, at kroppen under motion producerer et hidtil…
diabetes 14.06.2022 Kræft øger risikoen for at få diabetes Mennesker med kræft har større risiko for efterfølgende at få diabetes, konstaterer et nyt studie, der er udført i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Copenhagen, Rigshospitalet og København Universitet. Studiet…
Bevilling 23.05.2022 To bevillinger fra Novo Nordisk Fonden styrker forskningen på Institut for Idræt og Ernæring Adjunkt Andreas Mæchel Fritzen og lektor Thomas Elbenhardt Jensen modtager hver en bevilling på knap ti mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden. Bevillingerne har til formål at udvikle og konsolidere en ny generation af…
otium 01.04.2022 Preben forlader Københavns Universitet efter 53 år: ’Jeg har ikke fortrudt et eneste minut’ Preben Haarbye takker af på Institut for Idræt og Ernæring efter at have brugt de seneste 53 år på at lave måleinstrumenter til forskerne. Han har nået rigtigt mange ting i sin tid på Københanvs Universitet, og nøglen…
proteiner 14.12.2021 Hvert menneske har sit eget unikke ’fingeraftryk’ af proteinaktiviteter Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har, i samarbejde med forskere fra bl.a. University of Sydney og Pfizer Inc., udviklet en ny metode, der kan identificere ændringer i vores cellers…
insulin 07.06.2021 Opdagelsen af insulin: En videnskabelig landvinding 2021 er 100-året for opdagelsen af insulin. Opdagelsen var utvivlsomt en af de største videnskabelige landvindinger i det 20. århundrede og ændrede drastisk tilværelsen for patienter med diabetes.
Bevilling 13.01.2021 15 mio. kr. til forskning i redoxreaktioner En projektgruppe ledet af professor Erik A. Richter fra Institut for Idræt og Ernæring har modtaget 15 mio. kr fra Novo Nordisk Fonden til at forske i redoxreaktioner.
Shanghai Ranking 16.11.2020 Københavns Universitet er verdens bedste til idrætsforskning Institut for Idræt og Ernæring og Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital – begge ved Københavns Universitet - udgør tilsammen verdens bedste forskningsmiljø inden for ’Sport Science’ ifølge det internationalt…
Træning 16.11.2020 Succinat afgør, om du bliver stærkere af at træne Når du træner, udskiller dine muskler succinat. Stoffet virker ved at styrke de sener og nervevæv, der omgiver musklerne, og som har betydning for, om musklerne kan vokse. Det viser ny forskning fra Institut for Idræt o…
ELITE 09.11.2020 Forskningsnetværk skal hjælpe danske atleter til guld i fremtiden For at danske atleter kan kæmpe med om medaljer i de store internationale konkurrencer, er tilegnelsen af ny viden afgørende. Institut for Idræt og Ernæring står i spidsen for tre af de fem nye forskningsnetværk, som…
Netværk 24.06.2020 Nyt netværk skal skabe ny viden inden for intervalidræt ’Nationalt Netværk for Præstation, Restitution og Kostoptimering i Intervalidræt’ (PRoKIT) har som formål at kortlægge præstation, restitution og kostoptimering for kvindelige og mandlige eliteidrætsudøvere i især…
proteiner 28.05.2020 Dødsmærkeproteinet rydder op i dine muskler efter fysisk aktivitet Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har vist, at fysisk aktivitet bevirker en oprydning i musklerne ved at proteinet Ubiquitin hægter sig på proteiner, der er nedslidte, så de…
stofskifte 07.05.2020 Kræft medfører markante forstyrrelser af stofskiftet på mus Mus med lungekræft har markante stofskifteforstyrrelser, viser ny forskning fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Dette kan være alvorligt, da man ved fra andre studier, at forstyrrelser af…
Sir Philip Randle Award 24.03.2020 Professor Erik A. Richter modtager Sir Philip Randle Award Hvert år uddeler The Biochemical Society i Storbritannienen række prestigefyldte priser, der anerkender fremragende forskning inden for det biokemiske område. I år blev Sir Philip Randle Award tildelt til professor Erik…