kosttilskud Nyt, internationalt forskningssamarbejde skal udvikle og teste et forbedret kosttilskud til gravide kvinder Dårlig ernæring under graviditeten kan have alvorlige konsekvenser for både mødres og børns sundhed. Et nyt forskningssamarbejde - MoMS - mellem forskere i Kenya, Norge og Danmark har til formål at udvikle og teste et…
Global sundhed Danske forskere får væksthæmmede børn til at vokse: udfordrer WHO’s anbefalinger I dag anbefaler WHO ikke kosttilskud til væksthæmmede børn - et sundhedsproblem som påvirker mere end hvert femte barn under 5 år globalt. Børnenes vækst har ikke gavn af tilskud, de risikerer derimod at blive…
VÆGTTAB Kvinder og ældre har mindre gavn af vægttab end mænd og yngre voksne Kvinder og ældre har mindre gavn af omfattende livsstilsinterventioner ved vægttab, end mænd og yngre voksne har. Kvinder og ældre taber mere muskelmasse ved et vægttab og oplever samtidig ringere forbedringer inden for…
ernæring Professor: ”B12-mangel skader små børns udvikling - den nødhjælpsmad, vi giver, er ikke god nok” Vitamin B12-mangel hos spædbørn fører til både dårlig motorisk udvikling og blodmangel, viser studie fra Burkina Faso, som Københavns Universitet og Læger uden Grænser står bag. B12-mangel er et enormt, men overset…
VÆGTTAB Plantebaseret kost mindsker risikoen for vægtstigning efter vægttab, men nogle plantegrupper er bedre for os end andre Der er større chance for at vedligeholde et vægttab, hvis man lever af en primært plantebaseret kost. Det viser ny forskning fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Forskningen peger samtidig på,…
nordisk kost Mad baseret på nordiske fødevarer kan hjælpe med at forebygge folkesygdomme og gavne klimaet En ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at risikoen for at udvikle blandt andet type 2-diabetes og hjertekarsygdomme kan nedsættes ved at spise efter et nordisk baseret kostmønster. Tre forskere fra Institut…
VÆGTTAB Lyst brød og hvide ris forbindes med stigning i vægt efter overstået vægttab Har man været igennem et vægttab, øges chancen for at tage kiloene på igen, hvis kosten indeholder for store mængder af kulhydrater med et højt glykæmisk indeks. Det viser ny international forskning, som et forskerhold…
udnævnelse Susanne Bügel udnævnes til professor Susanne Bügel tiltræder som professor indenfor ernærings- og sundhedsuddannelser ved Sektionen for klinisk og forebyggende ernæring på Institut for Idræt og Ernæring. Udnævnelsen sker for at styrke instituttets forsknin…
knogleskørhed Calcium og sunde tarme skal styrke knoglerne Mange knoglebrud blandt ældre kvinder skyldes afkalkning af kroppen efter overgangsalderen. Nu skal et nyt fødevarekoncept sikre en bedre optagelse af calcium og dermed styrkelse af knoglerne. Projektet udføres af…
Ikke aprilsnar Nyheden om mudderkarpen er IKKE en aprilsnar På Institut for Idræt og Ernæring udsendte vi denne morgen en nyhed om, at ”Danske forskere laver Siamesisk mudderkarpe om til næringsrig 'fiskesnack'”. Nyheden er efterfølgende blevet opsamlet af Ritzau på listen over…
fiskesnack Danske forskere laver Siamesisk mudderkarpe om til næringsrig 'fiskesnack' To forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har i samarbejde med bl.a. UNICEF udviklet og testet en ’fiskesnack’ som den cambodianske regering kan bruge til at bekæmpe underernæring.…
ældreliv Ældres mad- og måltidsvaner er mangfoldige En ny rapport afdækker, hvor forskellige ældre danskeres mad og måltidsvaner er, og hvordan mad og måltider har indflydelse på ældres livskvalitet. Rapporten sætter fokus på gruppen af yngre ældre fra 65 til 75 år og…
Livskraft – Center for gode ældreliv Den dobbelte risikotilgang indenfor ernæringsområdet Livskraft – Center for gode ældreliv og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet var den 14. marts 2018 værter for et nordisk symposium om den nuværende anvendelse og tilhørende udfordringer…
sødemidler Sødemidler feder ikke Nyt studie tyder på, at sodavand med sødemidler ikke påvirker insulinfølsomheden og risikoen for at udvikle diabetes. Resultaterne underbygger tidligere studier, der har vist, at drikkevarer med sødemidler kan være et…
underernæring Danske forskere bekæmper sult i Afrika Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har sammen med nødhjælpsorganisationerne Læger Uden Grænser og ALIMA gennemført et stort studie i Burkina Faso i Afrika med over 1600 akut…
bæredygtig fødevareproduktion Seksbenede husdyr - en bæredygtig fødevareproduktion Produktion af fårekyllinger til fødevarer er mindre belastende for miljøet og klimaet end kyllingeproduktion og landbrugets øvrige kødproduktion, viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring ved København…
Kartofler og insulin Kartoflens dårlige ry lader til at være ubegrundet Nu viser en ny systematisk gennemgang af litteraturen – foretaget af forskere fra blandt andet Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet – at kartoflens dårlige ry langt hen ad vejen lader til at være…
TreatFOOD Ny viden om underernæring kan redde liv Nye resultater fra et studie i Burkina Faso viser, at små og akut underernærede børn - som man tidligere afskar fra nødhjælp - også har gavn af behandlingen. Derfor bør man give nødhjælpsbehandling til flere…
Kost og diabetes Optimal kost og motion skal bremse diabetes-epidemi Antallet af diabetikere eksploderer verden over. Derfor starter verdens hidtil største undersøgelse af, hvordan man bedst forebygger type-2 diabetes gennem kost, motion og livsstil.