Sprogændring gennem tre generationer: – fra sønderjysk til mere rigsdansk

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

Standard

Sprogændring gennem tre generationer : – fra sønderjysk til mere rigsdansk. / Monka, Malene.

Sprog på grænsen: Grenzsprachen. red. / Ulla Weinreich; Michael Bach Ipsen. København : Modersmål-Selskabet, 2020. s. 161-172 14.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiFormidling

Harvard

Monka, M 2020, Sprogændring gennem tre generationer: – fra sønderjysk til mere rigsdansk. i U Weinreich & MB Ipsen (red), Sprog på grænsen: Grenzsprachen., 14, Modersmål-Selskabet, København, s. 161-172, Dialekter i grænselandet, Askov, Danmark, 05/10/2019.

APA

Monka, M. (2020). Sprogændring gennem tre generationer: – fra sønderjysk til mere rigsdansk. I U. Weinreich, & M. B. Ipsen (red.), Sprog på grænsen: Grenzsprachen (s. 161-172). [14] Modersmål-Selskabet.

Vancouver

Monka M. Sprogændring gennem tre generationer: – fra sønderjysk til mere rigsdansk. I Weinreich U, Ipsen MB, red., Sprog på grænsen: Grenzsprachen. København: Modersmål-Selskabet. 2020. s. 161-172. 14

Author

Monka, Malene. / Sprogændring gennem tre generationer : – fra sønderjysk til mere rigsdansk. Sprog på grænsen: Grenzsprachen. red. / Ulla Weinreich ; Michael Bach Ipsen. København : Modersmål-Selskabet, 2020. s. 161-172

Bibtex

@inbook{fc53fac455e0491191e04fad7d0844c8,
title = "Sprog{\ae}ndring gennem tre generationer: – fra s{\o}nderjysk til mere rigsdansk",
abstract = "Sprogligt set er gr{\ae}nselandet mellem Danmark og Tyskland kendetegnet ved en interessant og broget historie. De omskiftelige nationale tilh{\o}rsforhold har haft stor betydning for sprogbrugen i det, der i dag er S{\o}nderjylland. Historien har haft betydning for, hvorn{\aa}r man gik fra at tale det ene til det andet sprog og fra den ene eller anden dialekt i de forskellige egne, men ogs{\aa} for at s{\o}nderjysk i dag er den dialekt, der st{\aa}r st{\ae}rkest i Danmark. Artiklen giver en oversigt over resultaterne af en ny unders{\o}gelse af brug af dialekt tre forskellige steder i Danmark, der viser, at det kun er unge i S{\o}nderjylland, der bruger dialekt som deres umarkerede hverdagssprog. Herefter fokuserer artiklen p{\aa} {\aa}rsagerne til, at det forholder sig s{\aa}dan og slutter af med et bud p{\aa}, hvordan det kommer til at g{\aa} s{\o}nderjysk i fremtiden.",
author = "Malene Monka",
year = "2020",
month = sep,
day = "1",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-994137-8-2",
pages = "161--172",
editor = "Ulla Weinreich and Ipsen, {Michael Bach}",
booktitle = "Sprog p{\aa} gr{\ae}nsen",
publisher = "Modersm{\aa}l-Selskabet",
note = "Dialekter i gr{\ae}nselandet ; Conference date: 05-10-2019 Through 05-10-2019",
url = "https://www.modersmaalselskabet.dk/wp-content/uploads/pdf/program-sprog-og-dialekter-i-graenselandet-mobil.pdf",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Sprogændring gennem tre generationer

T2 - Dialekter i grænselandet

AU - Monka, Malene

PY - 2020/9/1

Y1 - 2020/9/1

N2 - Sprogligt set er grænselandet mellem Danmark og Tyskland kendetegnet ved en interessant og broget historie. De omskiftelige nationale tilhørsforhold har haft stor betydning for sprogbrugen i det, der i dag er Sønderjylland. Historien har haft betydning for, hvornår man gik fra at tale det ene til det andet sprog og fra den ene eller anden dialekt i de forskellige egne, men også for at sønderjysk i dag er den dialekt, der står stærkest i Danmark. Artiklen giver en oversigt over resultaterne af en ny undersøgelse af brug af dialekt tre forskellige steder i Danmark, der viser, at det kun er unge i Sønderjylland, der bruger dialekt som deres umarkerede hverdagssprog. Herefter fokuserer artiklen på årsagerne til, at det forholder sig sådan og slutter af med et bud på, hvordan det kommer til at gå sønderjysk i fremtiden.

AB - Sprogligt set er grænselandet mellem Danmark og Tyskland kendetegnet ved en interessant og broget historie. De omskiftelige nationale tilhørsforhold har haft stor betydning for sprogbrugen i det, der i dag er Sønderjylland. Historien har haft betydning for, hvornår man gik fra at tale det ene til det andet sprog og fra den ene eller anden dialekt i de forskellige egne, men også for at sønderjysk i dag er den dialekt, der står stærkest i Danmark. Artiklen giver en oversigt over resultaterne af en ny undersøgelse af brug af dialekt tre forskellige steder i Danmark, der viser, at det kun er unge i Sønderjylland, der bruger dialekt som deres umarkerede hverdagssprog. Herefter fokuserer artiklen på årsagerne til, at det forholder sig sådan og slutter af med et bud på, hvordan det kommer til at gå sønderjysk i fremtiden.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-994137-8-2

SP - 161

EP - 172

BT - Sprog på grænsen

A2 - Weinreich, Ulla

A2 - Ipsen, Michael Bach

PB - Modersmål-Selskabet

CY - København

Y2 - 5 October 2019 through 5 October 2019

ER -

ID: 239521083