20. november 2019

Sundhedsapostlen J. P. Müller

bog

Fredag den 29. november 2019 udkommer bogen ’Sundhedsapostlen J. P. Müller - Bind I: Det kropsligt moderne gennembrud (1864-1904)’. Bogen er skrevet af professor Hans Bonde, der i sin forskning er dykket ned i historien om J. P. Müller, der revolutionerede kropsdyrkelsen efter år 1900.

Med dette første bind ud af to stiger en dansk international berømthed frem af glemslen. I 1904 vinder J.P. Müller genklang for sit sundhedsbudskab via sin bog om hjemmegymnastik, der blev oversat til 26 sprog og udkom i det astronomiske antal af 1½ million eksemplarer. Herved startede han på verdensplan den motions- og fitnessbølge, som er på mode i nutiden.

For Müller har 1870ernes ”moderne gennembrud” kun omfattet det halve perspektiv: ”den åndelige frigørelse”. For at mennesket kan afkaste autoriteternes åg, skal det sideløbende gennemgå en kropslig frigørelse. Med sin livsledsager Marie skaber Müller en erotisk legeplads, hvor de midt under victorianismens kropsangst udforsker deres egen seksualitet og i en årtier lang erotisk brevveksling afslører alt. Müller kæmper for kvindens frigørelse både seksuelt og politisk og viser, at mange unge mænd hånd i hånd med kvinder har kæmpet mod det patriarkat, som også hæmmer dem selv.

Læs mere om bogen om J. P. Müller.

Se video fra 1904 hvori J.P. Müller demonstrerer sit gymnastiske øvelsessystem.

Emner