FORSKNINGSOMRÅDE
Metabolomics & biomarkører
Oversigtsartikler om biomarkører, deres validering og gennemgang af litteraturen for de fleste fødevaregrupper har dannet grund for arbejdet. Nye metoder til kombination af biomarkører for at opnå bedre præcision og følsomhed er også et vigtigt forskningsfelt.
Hvert enkelt projekt sigter typisk mod at finde markører for specifikke fødevarer, for individets sundhed eller for risiko/modtagelighed for ernæringsrelaterede sygdomme. Biomarkører for kost er vigtige i vurdering af ”compliance” (efterlevelse af en bestemt kost eller livsstil) og kan på sigt støtte observationelle studier med objektive markører for kostindtag.
Identifikation af nye biomarkører bygger som regel på kontrollerede måltidsstudier.
Projekter inden for kost og sundhed er typisk længerevarende kostinterventionsstudier med risiko relaterede resultater, cross-sectional befolksningsstudier og observationelle studier med mål for diagnosticeret sygdom.
Forskningsprojekter
Towards Objective Dietary Assessment in large-scale studies
ODA projektet skal skaffe ny viden om hvordan vi vha. blod, urin og hår kan måle kostindtag over længere tid hos personer med type 2 diabetes.
Denne viden vil kunne bruges til udvikling af et redskab til objektiv måling af kost i klinikken, som kan gøre det nemmere for diætister og læger at kortlægge hvad personer med diabetes har spist over en længere periode.
Medlemmer
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Ann Bech Roskjær | Ph.d.-studerende | +4535326279 | |
Catalina Sinziana Cuparencu | Adjunkt | ||
Finn Sandø-Pedersen | IT-konsulent | +4535331479 | |
Giorgia La Barbera | Lektor | ||
Jan Stanstrup | Adjunkt | +4535332859 | |
Lars Ove Dragsted | Professor | +4535332694 |