FORSKNINGSOMRÅDE

Metabolomics & biomarkører

Det primære mål med forskningsområdets forskning er at belyse biokemiske og biologiske mekanismer i ernæring, at finde nye biomarkører vha. eksplorativ metabolomics, og at validere dem.

Research

Oversigtsartikler om biomarkører, deres validering og gennemgang af litteraturen for de fleste fødevaregrupper har dannet grund for arbejdet. Nye metoder til kombination af biomarkører for at opnå bedre præcision og følsomhed er også et vigtigt forskningsfelt.

Hvert enkelt projekt sigter typisk mod at finde markører for specifikke fødevarer, for individets sundhed eller for risiko/modtagelighed for ernæringsrelaterede sygdomme. Biomarkører for kost er vigtige i vurdering af ”compliance” (efterlevelse af en bestemt kost eller livsstil) og kan på sigt støtte observationelle studier med objektive markører for kostindtag.

Identifikation af nye biomarkører bygger som regel på kontrollerede måltidsstudier.

Projekter inden for kost og sundhed er typisk længerevarende kostinterventionsstudier med risiko relaterede resultater, cross-sectional befolksningsstudier og observationelle studier med mål for diagnosticeret sygdom.

Forskningsprojekter

 

Towards Objective Dietary Assessment in large-scale studies

ODA projektet skal skaffe ny viden om hvordan vi vha. blod, urin og hår kan måle kostindtag over længere tid hos personer med type 2 diabetes.

Denne viden vil kunne bruges til udvikling af et redskab til objektiv måling af kost i klinikken, som kan gøre det nemmere for diætister og læger at kortlægge hvad personer med diabetes har spist over en længere periode.

Læs om ODA-projektet.

 

Medlemmer

Navn Titel Telefon E-mail
Ann Bech Roskjær Ph.d.-studerende +4535326279 E-mail
Catalina Sinziana Cuparencu Adjunkt E-mail
Finn Sandø-Pedersen IT-konsulent +4535331479 E-mail
Giorgia La Barbera Lektor E-mail
Jan Stanstrup Adjunkt +4535332859 E-mail
Lars Ove Dragsted Professor +4535332694 E-mail