Reconfigurations in Large-Scale Brain Networks
FORSKNINGSGRUPPEN
Motorisk kontrol og neuroplasticitet
Vi anvender en tværfaglig tilgang, der kombinerer neurofysiologi, neurobilleddannelse, biomekanik og træningsfysiologi til at studere menneskelig motorisk kontrol og sundhed på tværs af livsforløbet.
Vores primære fokusområder er:
- Adfærdsprincipper, der styrer menneskelig bevægelse og motorisk læring.
- Mekanismer bag menneskelig motorisk kontrol.
- Neuroplasticitet i forbindelse med læring af motoriske færdigheder.
- Effekter af motion og livsstilsfaktorer på motorisk kontrol, neuroplasticitet og kognitiv præstation.
Vores metoder inkluderer:
- Målinger af motorisk præstation og neuropsykologiske tests
- Magnetisk resonans billeddannelse (f)MRI)
- Elektroencefalografi (EEG)
- Ikke-invasive teknikker til hjernestimulation, inklusiv TMS, tDCS, tACS osv.
- Elektromyografi (EMG)
Udvalgte publikationer
Hebbian priming of human spinal motor learning (2023)
Effects of Electrical Brain Stimulation on Motor Learning (2023)
Dynamic involvement of premotor and supplementary motor areas in bimanual pinch force control (2022)
Cortical signatures of precision grip force control in children, adolescents, and adults (2021)
Forskningsprojekter
Projektet skal undersøge, hvorvidt yoghurt til sammenligning med mælk giver hyppigere afføringer og samtidig forbedrer kognition.
Dette vil blive undersøgt i interventionsstudie med raske kvinder, som har få afføringer i løbet af en uge. En række parametre relateret til tarmen og hjernens aktivitet vil blive målt efter indtag af henholdsvis mælk og yoghurt. Projektet vil give os ny viden om, hvorvidt mælkeprodukter kan påvirke afføringsmønstre og kognition, og endvidere give en bedre forståelse af sammenspillet mellem tarmen og hjernen.
Samarbejdspartnere
- Asso. Prof. Anke Karabanov, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
- Prof. Hanne Christine Bertram, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
- Prof. Paul Cotter, APC Microbiome Ireland, University College Cork, Ireland.
Finansiering
- Arla Food for Health (AFH). AFH er et partnerskab mellem Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Arla Foods Amba og Arla Foods Ingredients.
Projektperiode: 2023-2027
Medlemmer af forskningsgruppen
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Alkistis-Athina Gavriilidou | Ph.d.-stipendiat | ||
Andreas Wulff-Abramsson | Specialkonsulent | +4535336361 | |
Anke Ninija Karabanov | Lektor - forfremmelsesprogrammet | +4535328039 | |
August Lomholt Nielsen | Ph.d.-stipendiat | +4535324879 | |
Ditte Haagerup | Videnskabelig assistent | +4535332539 | |
Hjalte Riis | Ph.d.-stipendiat | ||
Jacob Wienecke | Lektor | +4535327346 | |
Jacob Feder Piil | Specialkonsulent | ||
Jesper Lundbye-Jensen | Lektor, sektionsleder | +4535327330 | |
Jonas Rud Bjørndal | Postdoc | +4535321587 | |
Lasse Jespersen | Ph.d.-stipendiat | +4535326133 | |
Mikael Novén | Postdoc | +4535333776 | |
Peter Christian Raffalt | Lektor | ||
Rasmus Dam Wiedemann | Undervisningsassistent |
Ph.d. studerende Keenie Ayla Andersen, kaa@nexs.ku.dk
MSc Hum Fys Pelle Munck
MSc Hum Fys Kathrine Holm Nielsen
MSc Hum Fys Jonas Ingerslev
ERASMUS student Emma Montag
Guest researcher Feriyal Ashja
BSc Frederik Maagaard Petersem
BSc Julius Højgaard Nielsen
PUK Mark Hagelberg
PUK Emma Bonnevie