Det gode idrætsmiljø for unge

En kohorteundersøgelse af forhold i danske idrætsforeninger, som fremmer unges trivsel i og fortsættelse med idræt.

Idrætsmiljø på legeplads

Forskningsprojektet undersøger den betydning nogle konkrete aspekter ved holdmiljøer, har for unges trivsel, motivation og fortsættelse i idræt.

Resultaterne vil give indsigt i, hvordan man via holdmiljøet i foreningerne kan øge trivsel, motivation og fortsættelse i idræt, og dermed mindske frafaldet i foreningerne.

 

Nielsen, G., Wikman, J. M., Appleton, P. R., Bentsen, P., & Elsborg, P. (2024). Predicting adolescents' continuation in club sports: A prospective cohort study of the importance of personal and contextual motivational factors in five sports in Denmark. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, 34(4), [e14616]. https://doi.org/10.1111/sms.14616 

Det gode fodboldmiljø for unge. Forhold i danske fodboldklubber som fremmer unges (12-20 år) trivsel i og forsættelse med fodbold. Rapport med resultater udarbejdet af: Glen Nielsen, Johan M Wikman, Peter Bentsen, Peter Elsborg. September 2023.

Det gode idrætsmiljø for unge. En kohorteundersøgelse af forhold i danske idrætsforeninger som fremmer unges trivsel i og fortsættelse med idræt. Rapport udarbejdet af Glen Nielsen, Johan M. Wikman, Peter Bentsen, Peter Elsborg.

Den gode ungeidræt - anbefalinger og værktøjer. DIF.

Det gode idrætsmiljø for unge. DGI.

Video med præsentation af undersøgelsens fund

 

 

Mange medlemmer af danske idrætsforeninger stopper i løbet af deres teenageår. Dette er problematisk, fordi deltagelse i foreningsidræt har positiv betydning for livskvalitet, fysisk og psykisk helbred, samt for social integration og involvering i foreningsdemokrati.

Formålet med dette projekt er at identificere faktorer, som er afgørende for unges fortsættelse i idræt og bidrage til idrætsforeningernes og forbundenes arbejde med at mindske frafaldet blandt unge.

Der indsamles data fra ca. 175.000 unge idrætsudøvere i ca. 2.000 foreninger i 9 idrætsforbund om deres trivsel og motivation i idrætten, samt holdets miljø. Dernæst undersøges disse forholds betydning for fortsat idrætsdeltagelse det følgende år.

Undersøgelsens særlige styrke er, at den bygger på idræts- og motivationspsykologiske teorier, begreber og spørgeskemamålinger, som over en lang årerække er udviklet, afprøvet og har vist sig at kunne forklare unges trivsel i og fortsættelse med sport uden for Danmark.

En anden styrke er, at projektet undersøger virkningen af faktorer i klub- og holdmiljøer, som har vist sig mulige at implementere i praksis i idrætsforeninger. Disse data om, hvad der allerede virker i forhold til at skabe trivsel, motivation og fortsættelse indsamles og analyseres, så praktisk anbefalinger kan anvendes af idrætsforeningerne og forbundene. 

De 9 idrætsforbund som deltager i projektet er Badminton Danmark, Danmarks Basketball Forbund, Dansk Boldspil-Union, Dansk Gymnastik Forbund, Dansk Håndbold Forbund, Dansk Ride Forbund, Dansk Skøjte Union, Dansk Svømmeunion og Dansk Tennis Forbund. Foruden de 9 specialforbund er projektet støttet af Danmarks Idræts Forbund og DGI. 

 

Involverede i projektet

Interne

Navn Titel Telefon E-mail
Glen Nielsen Lektor +4535320869 E-mail

Eksterne

Navn Titel Organisation
Peter Bentsen Affiliated Professor, University of Copenhagen Centerleder for Clinical Research and Prevention Bispebjerg and Frederiksberg Hospital
Peter Elsborg Ph.d., postdoc Sundhedsfremme, Steno Diabetes Center Copenhagen

Støttet af

Kulturministeriet

Kontakt

Glen Nielsen
Lektor