Organic food conversion in Danish public kitchens: The effects of the Danish Organic Action Plan 2020 on organic public procurement and wellbeing at work

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

Standard

Organic food conversion in Danish public kitchens : The effects of the Danish Organic Action Plan 2020 on organic public procurement and wellbeing at work. / Sørensen, Nina Nørgaard; Tetens, Inge (Redaktør); Lassen, Anne Dahl; Løje, Hanne.

National Food Institute, Technical University of Denmark, 2016.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

Harvard

Sørensen, NN, Tetens, I (red.), Lassen, AD & Løje, H 2016, Organic food conversion in Danish public kitchens: The effects of the Danish Organic Action Plan 2020 on organic public procurement and wellbeing at work. National Food Institute, Technical University of Denmark.

APA

Sørensen, N. N., Tetens, I. (red.), Lassen, A. D., & Løje, H. (2016). Organic food conversion in Danish public kitchens: The effects of the Danish Organic Action Plan 2020 on organic public procurement and wellbeing at work. National Food Institute, Technical University of Denmark.

Vancouver

Sørensen NN, Tetens I, (ed.), Lassen AD, Løje H. Organic food conversion in Danish public kitchens: The effects of the Danish Organic Action Plan 2020 on organic public procurement and wellbeing at work. National Food Institute, Technical University of Denmark, 2016.

Author

Sørensen, Nina Nørgaard ; Tetens, Inge (Redaktør) ; Lassen, Anne Dahl ; Løje, Hanne. / Organic food conversion in Danish public kitchens : The effects of the Danish Organic Action Plan 2020 on organic public procurement and wellbeing at work. National Food Institute, Technical University of Denmark, 2016.

Bibtex

@book{97153b6c5c2344d284419bdd5e4e541b,
title = "Organic food conversion in Danish public kitchens: The effects of the Danish Organic Action Plan 2020 on organic public procurement and wellbeing at work",
abstract = "{\O}kologifremmeordningen under {\O}kologiplan Danmark gav tilsagn til {\o}kologioml{\ae}gnings-projekter for f{\o}rste gang i efter{\aa}ret 2012 samt for{\aa}ret 2013. Denne ph.d. afhandling unders{\o}ger effekten af disse {\o}kologioml{\ae}gningsprojekter p{\aa} {\o}kologiprocenten samt arbejdstrivslen blandt k{\o}kkenmedarbejdere i de deltagende danske offentlige k{\o}kkener.{\O}kologiprocenten blev m{\aa}lt f{\o}r og efter igangs{\ae}ttelsen af de ni {\o}kologioml{\ae}gningsprojekter i samtlige deltagende offentlige k{\o}kkener. Dette skete prim{\ae}rt ved brug fakturaopg{\o}relser ved Spisem{\ae}rkemetoden eller ved Dogmemetode hvor Spisem{\ae}rkemetoden ikke var mulig. Desuden blev betydningen af {\o}kologioml{\ae}gningen for medarbejdertilfredsheden i k{\o}kkenerne unders{\o}gt for en gruppe af k{\o}kkenerne ved brug af et internetbaseret sp{\o}rgeskema tilsendt ved start og slut af oml{\ae}gningsperioden.I alt 622 k{\o}kkener gennemf{\o}rte {\o}kologioml{\ae}gningsprojekterne p{\aa} gennemsnitligt 1,5 {\aa}r. {\O}kologiprocenten steg gennemsnitligt (median) fra 38% ved startm{\aa}lingen til 69% ved slutm{\aa}lingen og i alt 62% af k{\o}kkenerne havde ved slutm{\aa}lingen opn{\aa}et en {\o}kologiandel p{\aa} over 60%. Dette var en fordobling i forhold til resultatet ved startm{\aa}lingen. Der blev ikke fundet signifikante forskelle mellem start og slutm{\aa}linger af den psykiske arbejdstrivsel blandt k{\o}kkenmedarbejderne og kun en enkelt signifikant forskel i m{\aa}lingerne af fysisk arbejdstrivsel i relation til generel tr{\ae}thed i kroppen. En stor andel af k{\o}kkenmedarbejderne udtrykte dog ved slutm{\aa}lingen, at {\o}kologioml{\ae}gningen havde betydet, at de f{\o}lte sig mere motiverede til at arbejde (54%) og havde st{\o}rre gl{\ae}de ved arbejdet (55%). I forhold til madens kvalitet udtrykte flere medarbejdere ved slutm{\aa}lingen, at maden produceret af k{\o}kkenet var af god kvalitet og flere udtrykte ved slutm{\aa}lingen i forhold til ved startm{\aa}lingen, at maden blev lavet ud fra ern{\ae}ringsm{\ae}ssige retningslinjer. Resultaterne fra denne unders{\o}gelse viser at {\o}kologioml{\ae}gningsprojekterne har medvirket til et betydeligt l{\o}ft i brugen af {\o}kologiske varer i de deltagende k{\o}kkener. Dette er sket uden at arbejdsvilk{\aa}rene for medarbejderne er blevet forringet. Hovedparten af medarbejderne angiver tv{\ae}rtimod, at de som f{\o}lge af oml{\ae}gningen har f{\aa}et st{\o}rre gl{\ae}de og motivation ved arbejdet. Kun b{\o}r der v{\ae}re opm{\ae}rksomhed p{\aa}, om oml{\ae}gningerne giver anledning til st{\o}rre fysisk nedslidning.",
author = "S{\o}rensen, {Nina N{\o}rgaard} and Lassen, {Anne Dahl} and Hanne L{\o}je",
editor = "Inge Tetens",
year = "2016",
language = "English",
publisher = "National Food Institute, Technical University of Denmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Organic food conversion in Danish public kitchens

T2 - The effects of the Danish Organic Action Plan 2020 on organic public procurement and wellbeing at work

AU - Sørensen, Nina Nørgaard

AU - Lassen, Anne Dahl

AU - Løje, Hanne

A2 - Tetens, Inge

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Økologifremmeordningen under Økologiplan Danmark gav tilsagn til økologiomlægnings-projekter for første gang i efteråret 2012 samt foråret 2013. Denne ph.d. afhandling undersøger effekten af disse økologiomlægningsprojekter på økologiprocenten samt arbejdstrivslen blandt køkkenmedarbejdere i de deltagende danske offentlige køkkener.Økologiprocenten blev målt før og efter igangsættelsen af de ni økologiomlægningsprojekter i samtlige deltagende offentlige køkkener. Dette skete primært ved brug fakturaopgørelser ved Spisemærkemetoden eller ved Dogmemetode hvor Spisemærkemetoden ikke var mulig. Desuden blev betydningen af økologiomlægningen for medarbejdertilfredsheden i køkkenerne undersøgt for en gruppe af køkkenerne ved brug af et internetbaseret spørgeskema tilsendt ved start og slut af omlægningsperioden.I alt 622 køkkener gennemførte økologiomlægningsprojekterne på gennemsnitligt 1,5 år. Økologiprocenten steg gennemsnitligt (median) fra 38% ved startmålingen til 69% ved slutmålingen og i alt 62% af køkkenerne havde ved slutmålingen opnået en økologiandel på over 60%. Dette var en fordobling i forhold til resultatet ved startmålingen. Der blev ikke fundet signifikante forskelle mellem start og slutmålinger af den psykiske arbejdstrivsel blandt køkkenmedarbejderne og kun en enkelt signifikant forskel i målingerne af fysisk arbejdstrivsel i relation til generel træthed i kroppen. En stor andel af køkkenmedarbejderne udtrykte dog ved slutmålingen, at økologiomlægningen havde betydet, at de følte sig mere motiverede til at arbejde (54%) og havde større glæde ved arbejdet (55%). I forhold til madens kvalitet udtrykte flere medarbejdere ved slutmålingen, at maden produceret af køkkenet var af god kvalitet og flere udtrykte ved slutmålingen i forhold til ved startmålingen, at maden blev lavet ud fra ernæringsmæssige retningslinjer. Resultaterne fra denne undersøgelse viser at økologiomlægningsprojekterne har medvirket til et betydeligt løft i brugen af økologiske varer i de deltagende køkkener. Dette er sket uden at arbejdsvilkårene for medarbejderne er blevet forringet. Hovedparten af medarbejderne angiver tværtimod, at de som følge af omlægningen har fået større glæde og motivation ved arbejdet. Kun bør der være opmærksomhed på, om omlægningerne giver anledning til større fysisk nedslidning.

AB - Økologifremmeordningen under Økologiplan Danmark gav tilsagn til økologiomlægnings-projekter for første gang i efteråret 2012 samt foråret 2013. Denne ph.d. afhandling undersøger effekten af disse økologiomlægningsprojekter på økologiprocenten samt arbejdstrivslen blandt køkkenmedarbejdere i de deltagende danske offentlige køkkener.Økologiprocenten blev målt før og efter igangsættelsen af de ni økologiomlægningsprojekter i samtlige deltagende offentlige køkkener. Dette skete primært ved brug fakturaopgørelser ved Spisemærkemetoden eller ved Dogmemetode hvor Spisemærkemetoden ikke var mulig. Desuden blev betydningen af økologiomlægningen for medarbejdertilfredsheden i køkkenerne undersøgt for en gruppe af køkkenerne ved brug af et internetbaseret spørgeskema tilsendt ved start og slut af omlægningsperioden.I alt 622 køkkener gennemførte økologiomlægningsprojekterne på gennemsnitligt 1,5 år. Økologiprocenten steg gennemsnitligt (median) fra 38% ved startmålingen til 69% ved slutmålingen og i alt 62% af køkkenerne havde ved slutmålingen opnået en økologiandel på over 60%. Dette var en fordobling i forhold til resultatet ved startmålingen. Der blev ikke fundet signifikante forskelle mellem start og slutmålinger af den psykiske arbejdstrivsel blandt køkkenmedarbejderne og kun en enkelt signifikant forskel i målingerne af fysisk arbejdstrivsel i relation til generel træthed i kroppen. En stor andel af køkkenmedarbejderne udtrykte dog ved slutmålingen, at økologiomlægningen havde betydet, at de følte sig mere motiverede til at arbejde (54%) og havde større glæde ved arbejdet (55%). I forhold til madens kvalitet udtrykte flere medarbejdere ved slutmålingen, at maden produceret af køkkenet var af god kvalitet og flere udtrykte ved slutmålingen i forhold til ved startmålingen, at maden blev lavet ud fra ernæringsmæssige retningslinjer. Resultaterne fra denne undersøgelse viser at økologiomlægningsprojekterne har medvirket til et betydeligt løft i brugen af økologiske varer i de deltagende køkkener. Dette er sket uden at arbejdsvilkårene for medarbejderne er blevet forringet. Hovedparten af medarbejderne angiver tværtimod, at de som følge af omlægningen har fået større glæde og motivation ved arbejdet. Kun bør der være opmærksomhed på, om omlægningerne giver anledning til større fysisk nedslidning.

M3 - Book

BT - Organic food conversion in Danish public kitchens

PB - National Food Institute, Technical University of Denmark

ER -

ID: 208885444