KORN - Effekten af fuldkorn på børns sundhed
Projektets formål
I forskningsprojektet KORN undersøger vi, om fuldkorn fra rug og havre, sammenlignet med lavt indtag af fuldkorn, påvirker sundhed og kognitivt velbefindende hos 8-13-årige børn, der har en vægt over gennemsnittet.
Vi måler børnenes sundhed ud fra bl.a. blodtryk samt insulin og kolesterol i blodet. Derudover vil vi undersøge, om de mulige effekter hænger sammen med tarmens bakteriesammensætning eller arvelige forskelle.
Projektet er et overkrydsningsforsøg blandt 55 børn i alderen 8-13 år, som har en vægt over gennemsnittet. Børnene skal i to 8-ugers perioder erstatte deres sædvanlige kornprodukter (morgenmadsprodukter, brød, boller, pasta og ris) med tilsvarende produkter, som vi udleverer gratis.
I den ene 8-ugers periode får barnet produkter med et højt indhold af fuldkorn fra rug og havre, og i den anden periode vil produkterne have et lavt indhold af fuldkorn og være baseret på hvede, majs og ris. Hvilken periode barnet starter med afgøres ved lodtrækning.
Tre gange i løbet af forsøget får barnet lavet en række målinger, se længere nede.
Hvorfor dette projekt?
Befolkningsundersøgelser blandt voksne tyder på, at indtag af fuldkorn beskytter mod hjertekarsygdom og sukkersyge, men interventionsstudier viser modstridende resultater. Der er også hypoteser om, at det kan påvirke kognitivt velbefindende. Man ved dog meget lidt om effekterne af fuldkorn hos børn, så det har vi valgt at undersøge nærmere.
Vi fokuserer på fuldkorn fra rug og havre, da det er typer vi spiser meget af i Danmark og for at undersøge om de har særlige egenskaber. Vi håber at projektets resultater kan bruges i fremtidige kostråd og anbefalinger til børn samt bidrage til at forebygge livsstilsygdomme i de kommende generationer.
Hvem står bag projektet?
Forskningsprojektet gennemføres i Sektion for Børne- og international ernæring, Københavns Universitet på Frederiksberg og ledes af lektor i børns ernæring Camilla T. Damsgaard, som har mange års erfaring med at udføre kostforsøg med børn.
Projektet er et samarbejde mellem flere institutter på Københavns Universitet samt Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, Sverige.
Hvilke målinger får børnene lavet?
Ved 0, 8 og 16 uger (dvs. 3 gange i alt) vil barnet, sammen med en forælder, komme til undersøgelse på København Universitet på Frederiksberg. Her måler vi barnets højde, vægt, blodtryk og puls og tager en blodprøve fra armen.
Barnet bliver også DXA-scannet for at måle kropssammensætning og gennemfører opmærksomhedstests til analyse af kognitivt velbefindende. Barnet møder ind fastende og får morgenmad efter den første del af undersøgelsen.
En af de sidste dage før hver undersøgelse (dvs. 3 gange i alt) bedes forældrene hjælpe barnet med at opsamle en afføringsprøve, som afleveres på undersøgelsesstedet. Vi udleverer handsker, beholdere og redskaber til dette. Vi bruger prøverne til at analysere barnets tarmbakterier.
Derudover bedes forældrene hjælpe barnet med at veje og registrere alt, hvad barnet spiser i 4 dage og besvare elektroniske spørgeskemaer hjemmefra inden hver undersøgelse.
KORN er godkendt af De Videnskabsetiske Komiteer for Region Hovedstaden (Projekt-ID: H-19010737), og forsøget og forskningsbiobanken er registreret og godkendt centralt på Københavns Universitet, hvor der føres lovpligtige fortegnelser over dataansvarlig/databehandlere og deres behandling af personoplysninger.
Forsøget er også registreret hos www.clinicaltrials.gov (NCT04430465).
KORN er støttet med knapt 2,6 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond, og pengene er indsat på en projektkonto på Københavns Universitet, som er underlagt offentlig revision. En del af forsøgsmaden vil blive doneret af Lantmännen, Semper AB, REMA 1000, Il Fornaio, Barilla og Skærtoft Mølle. De projektansvarlige har ingen økonomisk tilknytning til støttegiverne og støttegiverne har ingen indflydelse på forsøgets design eller publicering af resultaterne.
Her på siden vil projektets overordnede resultater og videnskabelige artikler blive listet, når vi har gennemført forsøget og resultaterne er analyseret og udgivet som videnskabelige artikler. Dette tager typisk nogle år.
Vi følger myndighedernes retningslinjer i forhold til coronavirus og informerer løbende vores forsøgspersoner inden besøg hos os.
Forsøgspersoner eller ledsagere, som har ondt i halsen, muskelsmerter, tør hoste, feber eller andre symptomer på sygdom, skal ikke møde op. I skal heller ikke møde op, hvis I har haft nær kontakt med personer, som er smittet med coronavirus. I stedet skal I hurtigst muligt kontakte os.
Kornprodukter til studiet leveres af
- Lantmännen
- Semper AB
- REMA 1000
- Il Fornaio
- Barilla
- Skærtoft Mølle
Projekt KORN
Mail: korn@nexs.ku.dk
Telefon: 9350 9403
Involverede i projektet
Navn | Titel | |
---|---|---|
Camilla Trab Damsgaard | Lektor | |
Christian Mølgaard | Professor |
Støttet af
KORN er godkendt af De Videnskabsetiske Komiteer for Region Hovedstaden (Projekt-ID: H-19010737).
Projektperiode: sensommeren 2020 til sommeren 2021.
Kontakt
Camilla Trab Damsgaard
Lektor