FORSKNINGSOMRÅDE

Childhood and Adolescence

Running children

Forskningsprojekter

 

Forskningsprojektet blev udført i 2019-2023 og er afsluttet.

Et hovedformål var at undersøge om højt indtag af fuldkorn fra rug og havre, sammenlignet med lavt indtag af fuldkorn, påvirkede hjertemetabolisk sundhed, tarmbakterier, kognitiv funktion og velbefindende hos 8-13-årige børn, der havde en vægt over gennemsnittet. Dette undersøgte vi i forsøget KORN, som havde et 2 x 8 ugers randomsieret overkrydsningsdesign.

Vi undersøgte desuden hvor meget fuldkorn danske småbørn spiser samt om der var sammenhæng med børnenes vækst og metaboliske sundhed. Her anvendte vi data fra to kohorter af småbørn (SKOT 1 og SKOT 2), som blev undersøgt ved 9- og 18-måneders alderen.

Projektet blev ledet af lektor Camilla T. Damsgaard.

Projektets resultater

Videnskabelige artikler fra projektet:

Madsen MTB, Landberg R, Nielsen DS, Zhang Y, Anneberg OMR, Lauritzen L and Damsgaard CT. Effects of Wholegrain Compared to Refined Grain Intake on Cardiometabolic Risk Markers, Gut Microbiota and Gastrointestinal Symptoms in Children: A Randomized Crossover Trial. Am J Clin Nutr 2024; 119:18-28. https://doi.org/10.1007/s00394-022-02902-2

Madsen MTBM, Biltoft-Jensen AP, Trolle E, Lauritzen L, Michaelsen KF and Damsgaard CT. Wholegrain intake, growth and metabolic markers in Danish infants and toddlers. Eur J Nutr 2022; 61:3545-3557. https://doi.org/10.1007/s00394-022-02902-2

Samarbejdspartnere

Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet samt Chalmers Tekniska Højskole i Sverige.

Finansiering

Projektet blev støttet af Danmarks Frie Forskningsfond – Sundhed og Sygdom. Kornprodukter blev leveret af Lantmännen, Semper AB, REMA 1000, Il Fornaio, Barilla samt Skærtoft Mølle.

 

 

Forskningsprojektet blev udført i 2018-2022 og er afsluttet.

Projektets formål var at undersøge, om mælkeprotein og D-vitamin påvirker knogler, vækst, muskelstyrke, kropssammensætning, hjertemetabolisk sundhed, immunforsvar og risiko for luftvejsinfektioner hos 6-8-årige børn.

Projektet var et lodtrækningsforsøg, hvor 200 raske, 6-8-årige børn i en periode på 24 uger (ca. 6 måneder) dagligt indtog mælkeprodukter med enten højt (skyr) eller almindeligt (yoghurt) proteinindhold samt tabletter med enten 20 µg D-vitamin eller ingen D-vitamin (placebo). Forsøget kørte hen over vinteren 2019-2020 for at undgå, at resultaterne blev påvirket af D-vitamin fra solen.

Projektet blev ledet af lektor Camilla T. Damsgaard og Professor Christian Mølgaard.

Projektets resultater

Videnskabelige artikler fra projektet:

Nanna G Stounbjerg, Line Thams, Mette Hansen, Anni Larnkjær, Julia W Clerico, Kevin D Cashman, Christian Mølgaard, Camilla T Damsgaard. Effects of vitamin D and high dairy protein intake on bone mineralization and linear growth in 6- to 8-year-old children: the D-pro randomized trialAmerican Journal of Clinical Nutrition 2021; 114: 1971-1985.

Thams, L., Stounbjerg, N. G., Hvid, L. G., Mølgaard, C., Hansen, M. & Damsgaard, C. T. Effects of high dairy protein intake and vitamin D supplementation on body composition and cardiometabolic markers in 6-8-y-old children - the D-pro trial. American Journal of Clinical Nutrition 2022; 115: 1080-1091.

Thams, L., Hvid, L. G., Stounbjerg, N. G., Brønd, J. C., Mølgaard, C., Damsgaard, C. T. & Hansen, M. Vitamin D supplementation and increased dairy protein intake do not affect muscle strength or physical function in healthy 6–8-year-old children: the D-pro randomized trial. European Journal of Nutrition 2022; 61: 3613-3623.

Thams, L., Hvid, L. G., Damsgaard, C. T. & Hansen, M. Test-retest reliability of muscle strength and physical function tests in 6–9-year-old children. Measurement in Physical Education and Exercise Science 2021; 25: 379-387.

Samarbejdspartnere

Projektet blev ledet af forskere fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Øvrige samarbejdspartnere var Aarhus Universitet, Arla Foods Amba og Arla Foods Ingredients.

Finansiering

Projektet blev støttet af Arla Food for Health. De projektansvarlige havde ingen økonomiske interesser i projektets resultater eller økonomisk tilknytning til støttegiveren.

 

Members

Navn Titel Telefon E-mail
Anna Gro Eilersen Ph.d.-stipendiat +4535329906 E-mail
Anne Vedelsdal Aurup Ph.d.-stipendiat +4535333223 E-mail
Anni Larnkjær Akademisk medarbejder +4535333548 E-mail
Camilla Trab Damsgaard Lektor +4535332221 E-mail
Cecilie Holm Rasmussen Ph.d.-stipendiat +4535335827 E-mail
Christian Mølgaard Professor +4535332516 E-mail
Christina Sonne Mogensen Ph.d.-stipendiat +4535333284 E-mail
Faidon Magkos Professor +4535333671 E-mail
Frederik Holmegaard Jensen Ph.d.-stipendiat +4535329622 E-mail
Kristine Marie Kristensen Akademisk medarbejder FU +4535328867 E-mail
Line Kattai Ulrikkeholm Fuldmægtig +4535328498 E-mail
Lotte Lauritzen Professor +4535332508 E-mail
Søren Andresen Bioanalytiker +4535332468 E-mail

Forskningsledere

Lotte Lauritzen

Lotte Lauritzen
Professor

Faidon Magkos

Faidon Magkos
Professor