29. marts 2012

Erik Richter får Novo Nordisk Prisen 2012

Novo Nordisk Prisen

Erik A. Richter har med sin banebrydende forskning i musklernes stofskifte været med til at skabe grundlaget for, at fysisk aktivitet i dag er en væsentlig del af forebyggelsen og behandlingen af sygdommen type 2-diabetes (sukkersyge).

Professor Erik A. Richter - modtager af Novo Nordisk Prisen 2012. Foto: Henrik Sørensen

Erik Richter var den første til at påvise, at fysisk aktivitet øger virkningen af hormonet insulin, der hjælper kroppen med at optage sukker. Dette er vigtigt, idet nedsat virkning af insulin bevirker, at sukker ikke så let kan optages og forbrændes i musklerne, hvilket kan føre til forhøjet blodsukker og dermed sukkersyge.

Erik Richter har dermed været med til at forklare, hvorfor regelmæssig motion kan hjælpe patienter med type 2-diabetes, og fysisk aktivitet er sammen med kostomlægninger i dag en naturlig del af både behandling og forebyggelse af type 2-diabetes. Erik Richters forskningsresultater er publiceret i højt anerkendte internationale tidsskrifter.

På baggrund af Erik Richters mangeårige, fremragende forskningsindsats inden for fysisk aktivitet og musklernes betydning for sukkerstofskiftet tildeles han Novo Nordisk Prisen 2012. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og er på 1.500.000 kr. bestående af en personlig pris på 500.000 kr. samt en forskningspris på 1.000.000. kr.

Kontakt

Erik Richter, erichter@nexs.ku.dk

 

Emner