RENEW

RENEW er den engelske forkortelse af; ValoRization of dairy sidestreams to fight calcium dEficits iN postmenopausal Women

Projektets formål er at undersøge effekten af et nyt mineralrigt mælkebaseret kosttilskud på knoglesundheden blandt kvinder lige efter overgangsalderen.

Renew logo

Knoglesundhed måles ved hjælp af knogleskanninger, blodprøver og urinprøver, og mulige sammenhænge med bakterier i tarmen undersøges i fæcesprøver. I projektet skal deltagerne dagligt igennem 12 måneder indtage kosttilskud som tabletter samt pulver til opløsning i vand. 

Deltagerne fordeles ved lodtrækning til én af de fire behandlinger: tabletter og pulver, der indeholder det nye mineralrige mælkebaserede kosttilskud med eller uden kostfiber, kalktabletter eller kontrol.

Resultaterne vil kunne afklare, om vi med det nye mineralrige kosttilskud har fundet et nyt effektivt forebyggende kosttilskud mod knogleskørhed, der er en sygdom som påvirker hver tredje kvinde efter overgangsalderen i dag.

 

Projektets formål er at undersøge effekten af et nyt mineralrigt mælkebaseret kosttilskud på knoglesundheden blandt kvinder lige efter overgangsalderen.  Knoglesundhed måles ved hjælp af knogleskanninger, blodprøver og urinprøver, og mulige sammenhænge med bakterier i tarmen undersøges i fæces prøver. 

Til det 12 måneders lange studie har vi brug for 400 kvinder, der er gået i overgangsalderen. De skal være i alderen 45-65 år og have haft sidste blødning for mellem minimum 1 år siden og maksimalt 10 år siden. Kvinderne skal inkluderes enten på Videnscenter for Knoglesundhed, Køge Universitetshospital eller Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet (NEXS). Du har selv indflydelse på hvilket af de to steder, som du ønsker at deltage. Hvert forsøgssted skal have 200 kvinder tilknyttet.

I projektet skal deltagerne dagligt igennem 12 måneder indtage kosttilskud som tabletter samt pulver til opløsning i vand. Deltagerne fordeles ved lodtrækning til én af de fire grupper: 

  • Det nye mineralrige mælkebaserede kosttilskud (testproduktet)
  • Det nye mineralrige mælkebaserede kosttilskud inklusiv kostfiber (testproduktet + Inulin)
  • Kalktabletter (calciumcarbonat, som er et eksisterende calciumtilskud)
  • Placebo (Maltodextrin, som er et sukkerstof)

Alle fire grupper vil få udleveret ens tabletter samt pulver til indtagelse dagligt i 12 måneder. Det vil for alle grupper betyde, at der dagligt skal indtages:

  • 3 tabletter med pulver opløst i 200 mL vand om morgenen.
  • 3 tabletter med pulver opløst i 200 mL vand om aftenen.

Derudover vil alle 400 kvinder få udleveret D-vitamin, som skal indtages dagligt i et år sammen med tabletter og pulver. Projektet bliver ”blindet”, således at hverken deltager eller forsøgspersonale ved, hvilke deltagere som deltager i hvilken gruppe. Dette er for at sikre, at forskningsprojektet gennemføres efter de højeste videnskabelige standarder.

Det nye mineralrige mælkebaserede kosttilskud består af permeat. Permeat er en mineralrig fraktion af mælk. På grund af det høje calciumindhold i permeatet, har produktet et potentiale for at kunne indgå i forebyggelse af knogleskørhed.

Resultaterne vil dermed kunne afklare, om vi med det nye mineralrige kosttilskud har fundet et nyt effektivt forebyggende kosttilskud mod knogleskørhed. Knogleskørhed er en sygdom, som påvirker hver tredje kvinde efter overgangsalderen i dag.

For at kunne undersøge om permeatet har en effekt på knoglesundheden, vil der blive udført en række undersøgelser. Disse inkluderer:

  • Knogleskanninger (ved hjælp af DEXA-scanninger, som måler knogletætheden)
  • Blodprøver (her måles D-vitamin status, et fedtstof kaldet triglycerid samt calcium og såkaldte knoglemarkører)
  • Urinprøver (anvendes til forskningsbiobank)
  • Fæcesprøver (anvendes til forskningsbiobank)

Desuden vil en række fysiske undersøgelser blive foretaget, hvor måling af hofte, talje, vægt, og højde indgår og spørgeskemaer vedrørende fysisk aktivitetsniveau, motivationsfaktorer og helbred vil blive anvendt. Desuden skal man som forsøgsdeltagere påregne at kostregistrere sin kost to gange over et år.

Videnscenter for Knoglesundhed på Sjællands Universitetshospital, Køge samt NEXS samarbejder med flere andre uddannelsesinstitutioner. Projektet har nemlig også til formål at give ny viden om betydningen af tarmmiljøet, som en vigtig faktor for vores sundhed og velbefindende, men også for optagelsen af calcium og dermed knoglesundhed.

Projektet benytter i den forbindelse avancerede teknikker til at studere tarmmiljøet (metabolomics, tarmmikrobiom-teknikker sammen med machine learning teknik). Disse undersøgelser foretages på:

  • Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab (KU-FOOD).
  • Aarhus Universitet, Institut for fødevarevidenskab (AU-FOOD).
  • USA Landbrugsministerium (USDA), Agricultural Research Service, Western Human Nutrition Research Center, ved University of California.

Til disse undersøgelser vil urinprøver, fæces prøver og blodprøver fra projektet blive anvendt. Du vil således ikke skulle foretage dig yderligere for denne del af analysen.

 

 

Din studieaktivitet vil være krævet i 1 år og indeholde i alt 6 besøg på forsøgsstedet (Sjællands Universitetshospital, Køge eller Institut for Idræt og Ernæring). Du vælger selv hvilket forsøgssted, som du ønsker at din 1-årige deltagelse skal være på.

Besøg 1 – Informationssamtale

(Besøget vil vare ca. 1 time)

Ønsker du at deltage i forsøget efter at have læst denne deltagerinformation, så aftales en informationssamtale telefonisk. Du er velkommen til at medbringe en bisidder til dette besøg, og kan desuden stille alle eventuelle spørgsmål, som du måtte have.

Du melder din ankomst ved at ringe på et telefonnummer der vil stå udfor projektets navn; RENEW, på døren ved fremmøde på Institut for Idræt og Ernæring.

Ved fremmøde på Køge Universitetshospital skal du melde din ankomst i Medicinsk Reception, ved Indgang 3. Herefter vil du blive mødt af forsøgspersonalet, som vil guide dig til et uforstyrret lokale, hvor samtalen vil foregå.

Til samtalen vil spørgsmål blive besvaret og forsøgets overordnede struktur og formål blive gennemgået. Hvis du herefter fortsat ønsker at deltage, underskrives to samtykkeerklæringer, hvorved du erklærer din eventuelle deltagelse, samt giver lov til at forsøgsansvarlige samt eventuelt kontrolmyndigheder må få adgang til dine data. Dette er nødvendigt for at kunne gennemføre, overvåge og kontrollere projektet.

Du vil modtage en kopi af begge samtykkeerklæringer. Samtykket kan du til enhver tid og uden at give en grund, trække tilbage, og det vil ikke have konsekvenser for din fremtidige behandling i sundhedsvæsenet. Husk, at du har ret til betænkningstid, før du beslutter, om du vil underskrive. Det er frivilligt at deltage i forsøget.

Først herefter vil eksklusions- samt inklusionskriterier blive gennemgået. Du vil ligeledes få taget en blodprøve for at undersøge din D-vitamin status, da denne er vigtig i forhold til optagelsen af calcium, og dermed din deltagelse i projektet.  Afslutningsvis vil du blive stillet en række spørgsmål vedrørende din medicinske historie, din motivation for deltagelse samt demografiske og socioøkonomiske forhold.

Derefter vil du vil modtage information omkring opsamling af fæces samt registrering af din kost. Din næste undersøgelsesdag bliver booket via telefon, når din D-vitamin status er analyseret.

Besøg 2 – Randomisering

(besøget vil vare ca. 1,5 time)

Du bedes til dette besøg møde fastende (ingen mad eller drikke de foregående 8 timer). Drik gerne op til 0,5 liter vand inden besøget, da dette gør blodprøven nemmere at tage.

I henhold til aftale med studiepersonale møder du ind på dit studiested, og medbringer din fæces prøve, som du forinden er blevet instrueret i at foretage. En projektansat vil vente på dig og modtage denne prøve. Til dette besøg vil der

  • Blive taget blodprøver til måling af knoglemarkører, calcium, triglycerid, D-vitamin samt til biobanken (se senere i denne information).
  • Din kostregistrering, som du forinden besøget er blevet bedt om at registrere online, gennemgås kortvarig for eventuelle spørgsmål i forhold til registreringen.
  • Din knogletæthed vil blive målt ved hjælp af en DEXA scanner.
  • Du vil også blive bedt om at lave en spot-urinprøve
  • Dit blodtryk vil blive målt.
  • Du bedes udfylde et skema vedrørende din fysiske aktivitet.
  • Din vægt, hoftemål, taljemål samt sammensætningen af muskler, fedt og knogler (bioimpedans) registreres.

Til dette besøg kan du muligvis risikere, at skulle vente på andre forsøgsdeltagere. Vi vil naturligvis forsøge, at undgå dette.

Afslutningsvis vil du blive tilfældigt tildelt til en af de fire grupper i forsøget. Du vil herefter få udleveret D-vitamin, samt tabletter og pulver til de næste 3 måneders deltagelse. Din næste undersøgelsesdag vil til slut blive booket i samråd med dig.

Besøg 3 – Blodprøver og udlevering af tabletter og pulver

(Besøget vil vare ca. 30 min)

Efter tre måneder inviteres du til dit tredje besøg. Du bedes til dette besøg møde fastende (ingen mad eller drikke de foregående 8 timer). Drik gerne op til 0,5 liter vand inden besøget, da dette gør blodprøven nemmere at tage.

I henhold til aftale med studiepersonale møder du ind på dit studiested. Du bedes medbringe eventuelle resterende tabletter og pulver.

En projektansat vil vente på dig. Til dette besøg vil du få taget blodprøver (knoglemarkører), samt få udleveret tabletter, pulver og D-vitamin til de næste 3 måneder. Du vil ydermere skulle besvare nogle få spørgsmål vedrørende din deltagelse. 

Besøg 4 – Udlevering af tabletter og pulver (efter 6 måneder)

(Besøget vil vare ca. 20 min)

Dette vil være et udleveringsbesøg. Du bedes medbringe eventuelle resterende tabletter og pulver. Du vil her få udleveret tabletter, pulver samt D-vitamin til de næste 3 måneder. Enkelte spørgsmål vedrørende din deltagelse skal desuden besvares ved dette besøg omhandlende dit velbefindende. 

Besøg 5 – Udlevering af tabletter og pulver (efter 9 måneder)

(Besøget vil vare ca. 20 min)

Dette vil være et udleveringsbesøg. Du bedes medbringe eventuelle resterende tabletter og pulver. Du vil her få udleveret tabletter, pulver samt D-vitamin til de næste 3 måneder. Enkelte spørgsmål vedrørende din deltagelse skal desuden besvares ved dette besøg. Afslutningsvis vil dit 12 måneders besøg blive aftalt, og du vil få udleveret materiale til opsamling af fæces prøve.

Besøg 6 – Afsluttende besøg (efter 12 måneder)

(Besøget vil vare ca. 1,5 time)

Du bedes til dette besøg mødes fastende (ingen mad eller drikke de foregående 8 timer). Drik gerne op til 0,5 liter vand inden besøget, da dette gør blodprøven nemmere at tage.

I henhold til aftale med studiepersonale møder du ind på dit studiested og medbringer din fæces prøve, som du forinden er blevet instrueret i at foretage. Du bedes desuden medbringe eventuelt overskydende pulver, tabletter og D-vitamin. En projektansat vil vente på dig og tage imod det hele.

Til det afsluttende besøg vil der:

  • Blive taget blodprøver til måling af knoglemarkører, calcium, triglycerid, D-vitamin samt til biobanken (se senere i denne information).
  • Din kostregistrering, som du forinden besøget er blevet bedt om at registrere online, gennemgås kortvarig for eventuelle spørgsmål i forhold til registreringen.
  • Din knogletæthed vil blive målt ved hjælp af en DEXA scanner.
  • Du vil også blive bedt om at lave en spot-urinprøve
  • Dit blodtryk vil blive målt.
  • Du bedes udfylde et skema vedrørende din fysiske aktivitet.
  • Din vægt, hoftemål, taljemål samt sammensætningen af muskler, fedt og knogler (bioimpedans) registreres.

Til dette besøg kan du muligvis risikere, at skulle vente på andre forsøgsdeltagere. Vi vil naturligvis forsøge, at undgå dette.

 

 

 

 

 

 

Da projekt RENEW samarbejder med en række partnere herunder også partnere uden for Danmark, vil du få udleveret to samtykkeerklæringer. Begge samtykkeerklæringer vil du få mulighed for at gennemlæse forinden indtrædelse i forsøget. Begge samtykkeerklæringer vil blive gennemgået mundtligt til dit første besøg (screeningsbesøg) på et af forsøgssteder (Institut for Idræt og Ernæring eller Køge Universitetshospital).

Den ene samtykkeerklæring er nødvendig, hvis du ønsker at deltage i projektet. Den anden samtykkeerklæring vil beskrive samarbejdet med vores eksterne partnere, idet biologisk materiale udelukkende fra DNA-ekstraktion af bakterierne i fæcesprøven, samt data fra forsøget vil blive sendt til USA Landbrugsministerium (USDA) i kodet form, som vil foretage yderligere analyse af materialet. Data fra din kostregistrering vil ligeledes blive behandlet af Myfood24 og opbevaret på en ekstern server i Dublin. Ligesom at programmet EasyTrial A/S (Glostrup) anvendes til at registrere dine data og sende dig beskeder om kommende besøg.

Du vil derfor skulle tage stilling til, hvorvidt du ønsker at dele dine data med samarbejdspartnerne, samt om du ønsker eventuelt overskydende materiale opbevaret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Involverede i projektet

Interne

Navn Titel Telefon E-mail
Inge Tetens Professor +4535332127 E-mail

Eksterne

Navn Institution
Overlæge, Centerleder, Ph.d. Mette Friberg Hitz Videnscenter for Knoglesundhed, Sjællands Universitetshospital, Køge
Dennis Sandris Nielsen Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
Hanne Christine S. Bertram Institut for Fødevarevidenskab, Aarhus Universitet
Daniella Lemay USA Landbrugsministerium (USDA)
Henrik Jørgen Andersen Arla Food Ingredients

Støttet af

Innovationsfund logoFonden har ingen kommercielle interesser i projektet.

Projektperiode: April 2021 til august 2023.

Kontakt

Mail: renew@nexs.ku.dk