BioMicro

Biotilgængelighed af mikronæringsstoffer med speciel fokus på vitamin K

Mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) spiller en afgørende rolle i vores krop og for vores helbred.

Forskerne har en god forståelse for behovet af de fleste mikronæringsstoffer og fødevarers indhold af mikronæringsstoffer, dog findes der begrænset viden om K-vitamin, som bl.a. har betydning for koagulation (størkning af blod) og knoglesundhed.

I BioMicro-projektet skal forskerne blive klogere på biotilgængeligheden a K-vitamin.

 

 

 

I BioMicro-projektet er der 2 overordnede forskningsspørgsmål:

  1. Er der forskel på biotilgængeligheden af 4 forskellige 13C6-mærkede varianter af K-vitamin (PK, MK-4, MK-7 and MK-9)?
    Info: K-vitamin inddeles i to overordnede grupper fyllikinon (PK), som fås fra grønne planter (f.eks. spinat og broccoli), og menakinon (MK), som findes i animalske og fermenterede produkter, samt produceres i tarmkanalen. Desuden findes MK i forskellige varianter f.eks. MK-4, MK-7 og MK-9.

  1. Hvordan påvirker en 4-ugers plantebaseret (vegansk) kost status af mikronæringsstoffer sammenlignet med en gennemsnitlig dansk kost?
    Info: Når vi spiser, påvirkes optagelsen af næringsstoffer af kostens øvrige sammensætning. Der kan være stoffer i kosten som både øger eller reducerer andre næringsstoffers optagelse. Animalske og vegetabilske produkter adskiller sig næringsmæssigt på flere punkter, det er dog uklart hvad dette skift gør ved biotilgængeligheden af mikronæringsstoffer. 

 

 

 

 

 

 

BioMicro-projektet er opdelt i 2 delforsøg og et pilotstudie.

I det første delforsøg (K-vitamin) skal forskerne blive klogere på, hvor meget vi optager og udskiller af K-vitamin. Til dette forsøg udføres først et pilotstudie, som har til formål at finde de rigtige tidspunkter at tage blodprøver på i delforsøg 1: K-vitamin.

I det andet delforsøg (Plantekost) skal det undersøges, hvordan indtag af plantebaseret kost påvirker K-vitamin og andre mikronæringsstoffers’ status, sammenlignet med en gennemsnitlig dansk kost.

 

 

På grundet af begrænset viden om K-vitamin kan det være kompliceret at designe et forsøg med de helt korrekte måletidspunkter for, hvornår K-vitamin kan måles i blodbanen efter et måltid. Vi ønsker derfor at udføre dette pilotstudie, der giver mulighed for at lave småændringer inden Delforsøg 1: K-vitamin igangsættes.
I pilotstudiet vil vi undersøge biotilgængeligheden er af 2 forskellige varianter af K-vitamin: 13C6-PK og 13C6-MK-7.

Til forsøget rekrutteres 2 voksne.

Forsøget aktive del varer7 dage, men inden forsøgets første testdag skal deltagerne igennem en 6-ugers indkøringsperiode. På disse dage er der først en 6,5 times lang testdag. Denne testdag opfølges af to efterfølgende dage med blodprøvetagning.

Forsøgsstatus: Forventes at starte i efteråret/vinteren 2024 .

 

 

For at undersøge betydningen og funktionen af et stof, skal man vide, hvor stor en andel af stoffet, som når frem til blodbanen, hvorfra det kan yde dets effekt (biotilgængeligheden). Da K-vitamin indtages oralt (gennem munden) og først skal optages via tarmene før det kommer i blodbanen er det kun muligt at undersøge dets biotilgængelighed ved at have styr på, hvor meget der indtages og hvor meget der udskilles. Herudover kan MK/K2-vitamin også produceres af tarmens bakterier, hvilket gør billedet mere kompliceret.

Af disse årsager er det derfor kun muligt at danne sig et overblik over K-vitamins biotilgængelighed ved at indtage en kendt mængde 13C6-mærket (stabil isotop) K-vitamin, og herefter måle koncentrationen i blod, urin og afføring. 

Formålet med BioMicro-projektets første delforsøg - K-vitamin - er at undersøge biotilgængeligheden er af 4 forskellige varianter af K-vitamin: 13C6-PK, 13C6-MK-4, 13C6-MK-7 og 13C6-MK-9.

Til forsøget rekrutteres 20 voksne.

Forsøgets aktive del strækker sig over 4 uger, men inden forsøgets første testdag skal deltagerne igennem en 6-ugers indkøringsperiode dvs. at den samlede deltagelse er 10 uger lang (6-ugers indkøring + 4-ugers aktivt forsøg).

De 4 ugers aktive forsøgsperiode er opdelt i 4 testperioder. Det første besøg i hver testperiode er en lang testdag med en varighed på ca. 6,5 time. Til dette besøg indtages en olie der indeholder én af de 4 varianter af mærket K-vitamin (13C6-PK, 13C6-MK-4, 13C6-MK-7 og 13C6-MK-9), der tages blodprøver og opsamles urin- og afføringsprøver.  I de efterfølgende 6 dage (kaldet udvaskning) indtages den K-vitamin-holdige olien ikke, men der ligger 3 besøg af kortere varighed. På disse besøg tages blodprøver og der opsamles urin- og afføringsprøver. I hver testperiode indtages en ny variant af K-vitamin således at alle deltager skal indtage alle varianter.

Forsøgsstatus: Forventes at starte i vinter/foråret 2025.

 

 

I de nyeste kostanbefalinger rådes danskerne, både af hensyn til helbred og klima, til at reducere indtaget af animalske fødevarer. Nogle danskere har valgt helt at undlade de animalske produkter og dermed indtage en plantebaseret (vegansk) kost. Det er dog uklart hvad dette skift gør ved biotilgængeligheden af K-vitamin og andre mikronæringsstoffer. Formålet med BioMicro-projektets andet delforsøg - Plantekost - er at undersøge hvordan 4-ugers indtag af plantebaseret (vegansk) kost påvirker status af mikronæringsstoffer sammenlignet med en gennemsnitlig dansk kost.

Til forsøget rekrutteres 20 voksne.

Forsøgets aktive del strækker sig over 4 uger, men inden forsøgets første testdag skal deltagerne igennem en 6-ugers indkøringsperiode dvs. at den samlede deltagelse er 10 uger lang (6-ugers indkøring + 4-ugers aktivt forsøg).

I den aktive forsøgsperiode på 4 uger skal deltagerne indtage enten deres almindelige kost eller en plantebaseret (vegansk) kost. Undervejs vil de få udleveret produkter 1-2 gange/uge og efter behov modtage vejledning fra en diætist. Den aktive forsøgsperiode starter og slutter med en testdag hvor der opsamles blodprøver, herudover medbringes kostregistrering, samt urin- og afføringsprøver, som de har udført/opsamlet i dagene forinden.

Forsøgsstatus: Forventes at starte i vinter 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jette Jakobsen, Bioaktive stoffer – analyse og anvendelse, DTU Food.

 

 

 

Involverede i projektet

Navn Titel Telefon E-mail
Anne Marie Raabyemagle Ernæringskonsulent +4535332486 E-mail
Christian Mølgaard Professor +4535332516 E-mail
Marie Bagge Jensen Gæsteforsker E-mail
Susanne Gjedsted Bügel Professor, sektionsleder +4535332490 E-mail

Støttet af

Projektet er finansieret via bevillinger til tre projekter:

1) Biotilgængelighed fra plante- og mejeriprodukter (BioMicro), som er financieret af Mejeribrugets Forskningsfond/Mælkeafgiftsfonden, DTU og KU med henholdsvis 2.8 mill DKK, 2.4 mill DKK, 0.3 mill DKK.

2) Sundhedseffekter af K-vitamin: mod evidensbaserede ernæringsanbefalinger og forebyggelse (Health effects of vitamin K), som er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond med en andel til DTU på 2.2 mill DKK.

3) Bekæmpelse af fejlernæring af mikronæringsstoffer og skjult mangel for at forbedre sundheden i EU (Zero_HiddenHunger_EU), som er finansieret af European Research Executive Agency med en andel til DTU på of 3.9 mill DKK.

Den del af de tre projekter, som bidrager til de humane studier er ca. 5,7 mill DKK.

Projektperiode:  August 2024 til august 2030.

Kontakt

Professor Susanne Bügel