POM-FAME

Personlig overvægtsbehandling – kostfibre og mikrobiota enterotyper

I POM-FAME undersøges om vi kan forudsige vægttab blandt raske voksne med overvægt ud fra deres tarmbakterier, når der indtages en fiberrig kost.

FigurVi undersøger om vi kan forudsige vægttab blandt voksne med overvægt ud fra deres tarmbakterier, når der indtages en fiberrig kost. I 5 forudgående forsøg har vi opdelt forsøgspersoner i såkaldte mikrobiota ’enterotyper’ og fundet, at personer med høj forekomst af Prevotella bakterier (P-enterotype) taber sig mere end dem med høj Bacteroides forekomst (B-enterotype).

Vores hypotese er at det er bakteriernes specifikke evner til at nedbryde fibre fra fuldkorn samt danne kort-kædede fedtsyrer der påvirker kroppens appetitregulering, og som potentielt medfører en mindsket sult og kalorieindtag.

 

  • At undersøge om vi kan forudsige vægttab ud fra tarmbakterier blandt voksne med overvægt med henblik på at personliggøre overvægtsbehandlingen i fremtiden.
  • At udvide vores forståelse af samspillet mellem fuldkornsfibre (især arabinoxylaner) og tarmbakterier med evnen til at fermentere disse (fx Prevotella copri).
  • At undersøge indflydelsen af individuelle forskelle i stivelsesfordøjelse (amylase) på samspillet mellem fuldkorn, tarmbakterier og vægtregulering.

 

 

I sommeren 2022 igangsatte vi vores 12-ugers interventionsforsøg, hvor 105 voksne med overvægt randomiseres til 15 g./d arabinoxylaner (fuldkornsfibre) og 15 g./d stivelse (kartoffel) (2:1 randomisering), som i begge tilfælde indtages i form af to hvedeboller dagligt. I sommeren 2023 afsluttes forsøget med den sidste forsøgspersons sidste besøg.

I løbet af 2023 og 2024 vil analyser pågå og resultater blive udgivet i videnskabelige tidsskrifter.

Forsøget er registreret hos www.clinicaltrials.gov (NCT05260762), hvor samtlige endepunkter/målinger kan findes.

 

Involverede i projektet

Navn Titel Arbejdsområde Telefon E-mail
Faidon Magkos Professor +4535333671 E-mail
Søren Andresen Bioanalytiker +4535332468 E-mail

Finansiering

Den frie forskningsfond (DFF)

Projektperiode: Juli 2021 – Juni 2024

Kontakt

Lars Hein Christensen
Postdoc og projektleder
lach@nexs.ku.dk