FiSK Junior - Effekten af fed fisk og fjerkræ
PROJEKTET ER AFSLUTTET
Projektet FiSK Junior omfattede 200 raske danske børn i alderen 8-9 år.
Studiet startede i august 2016 og blev afsluttet i juni 2017.
Online foredrag med hovedresultaterne
Kort om formålet, organiseringen og ideen bag forsknings- og formidlingsprojektet FiSK (2 min).
Resultater fra forskningsprojektet FiSK Junior v/ Lektor Camilla T. Damsgaard (14 min)
Resultater fra FiSK citizen science v/ Ph.d. Stine Vuholm (12 min)
Projektets formål var at undersøge
- Om det gør en forskel for børns sundhed og kognitive funktion at spise 300 g fed fisk sammenlignet med 300 g kylling om ugen i 12 uger.
- Om kosten påvirker børnenes adfærd og følelser.
- Om de mulige effekter er forskellige hos drenge og piger og om de afhænger af børnenes gener.
Projekt FiSK undersøgte effekten af fed fisk og fjerkræ på børns sundhed og kognitive function.
Studiet startede i august 2016 og blev afsluttet i juni 2017.
I FiSK Junior undersøgte vi, om det gør en forskel for børns sundhed og kognitive funktion at spise 300 g fed fisk sammenlignet med 300 g kylling om ugen i 12 uger. Samtidig vil vi også blive klogere på, om kosten påvirker børnenes adfærd og følelser. Vi ser også på, om de mulige effekter er forskellige hos drenge og piger og om de afhænger af børnenes gener.
Ca. 200 børn i alderen 8-9 år vil deltage i forsøget. Disse vil blive tilfældigt fordelt i 2 grupper – en gruppe der spiser fisk i 12 uger og en der spiser kylling i 12 uger.
Børnenes sundhed bliver målt ved f.eks. blodtryk og hjerterytme samt insulin og fedt i blodet. Børnenes kognitive funktion måles som bl.a. koncentrationsevne og hukommelse.
FiSK Junior er godkendt af De Videnskabsetiske Komitéer for Region Hovedstaden (journalnummer H16018225) og forsøget som helhed, forskningsbiobanken og biobanken er registreret hos Datatilsynet (journalnummer 2015-57-0117 og 2015-57-0116). Studiet er desuden registreret på www.clinicaltrials.gov.
Baggrund
Fødevarestyrelsen anbefaler et indtag på 350 g fisk/uge, heraf 200 g fed fisk såsom laks, makrel og sild. Mindre end 10 % af danske børn når anbefalingerne.
Udover at være en god kilde til protein, jod, selen og zink indeholder fisk, især de fede typer, langkædede omega-3 fedtsyrer (fiskeolie), som har en række gavnlige effekter i hjernen og i kroppen som helhed. Samtidig er fed fisk den vigtigste kostkilde til vitamin D, som mange danskere får for lidt af om vinteren.
Indtag af fed fisk og omega-3 fedtsyrer sænker risikoen for hjerte-kar sygdomme hos voksne, og der er i forsøg særligt set positive effekter på blodtryk, hjerterytme og fedtkoncentration i blodet, som alle er risikofaktorer for hjerte-kar sygdomme. Forsøg med småbørn og teenagere indikerer, at omega-3 fedtsyrer givet som fiskeolie har tilsvarende effekter i børn.
Omega-3 fedtsyrer indbygges i børns hjerner, og menes derfor også at have en betydning for børns kognitive udvikling. De fleste forsøg som har målt effekten af omega-3 fedtsyrer på kognitive funktioner, er dog lavet med småbørn, som har fået fiskeolietilskud, og ikke fisk som fødevare.
Så vidt vi ved, er det altså ikke blevet undersøgt hvordan fed fisk, spist som fødevare, påvirker børns hjerte-kar sundhed og kognitive funktion. For at undersøge disse effekter benyttes kylling som en sund kontrol kost.
FiSK Junior forventes at kunne bidrage med vigtig viden, der kan bruges når der laves kostanbefalinger til børn.
Forsøgskosten
For at sikre de bedste resultater vil børnene ved lodtrækning blive fordelt i 2 grupper:
- Den ene gruppe får fed fisk (primært laks, makrel i tomat samt lidt sild og ørred)
-
Den anden gruppe får kylling og kyllinge-/kalkunpålæg
Forsøgsfamilierne får udleveret gratis fisk/kylling til 2 aftensmåltider om ugen som familien kan spise sammen og desuden pålæg som barnet skal spise ca. 3 gange om ugen. I alt forventes det at barnet spiser ca. 300 g fisk/kylling om ugen.
Leverandører
Fisk og kylling til forskningsprojektet blev leveret af
- Skagenfood A/S
- Sødam via gaardmester.dk
- Amanda Seafoods A/S
- REMA1000
Målinger
Der er i alt to undersøgelsesdage på Institut for Idræt og Ernæring – én undersøgelsesdag inden de 12 ugers fiske-/kyllingeindtag og én efter.
Inden hver af undersøgelsesdagene vil forsøgsfamilien blive bedt om følgende:
- At veje og registrere alt hvad barnet spiser og drikker i 4 dage
- At barnet går med aktivitetsmåler i 7 dage og 8 nætter
På hver af undersøgelsesdagene vil børnene få foretaget følgende prøver og målinger:
- Måling af højde, vægt, taljeomkreds og kropssammensætning
- Måling af blodtryk
- Måling af hjerterytme
- Blodprøve fra arm
- Lille hårprøve
- Test af koncentrationsevne, hukommelse mv.
- Stresstest
- Spytprøver
Desuden vil barnet blive interviewet om hvordan det har det lige for tiden og forældrene vil blive bedt om at udfylde spørgeskemaer om bl.a. barnets livsstil, fiske- og kødindtag, pubertet, styrker og vanskeligheder samt baggrundsspørgsmål om husstanden.
Vi samarbejdede med fire danske akvarier.
FiSK Junior er en del af det overordnede projekt Forsknings- og formidlingsprojekt om Fisk, børn, Sundhed og Kognition (FiSK), som er et partnerskab mellem Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet og fire danske akvarier: Kattegatcentret i Grenaa, Den Blå Planet i København, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, og Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.
Formålet med det overordnede projekt er dels at skabe ny viden via forskning i de mulige effekter af fed fisk på børns sundhed og kognitiv funktion, dels at formidle den eksisterende forskningsbaserede viden om fisk og sundhed til danskerne på en sjov og involverende måde.
Forskningsdelen foregår på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, mens formidlingsdelen foregår ude på de fire akvarier.
Såvel positive som negative og inkonklusive resultater vil blive offentliggjort. Artikler vil blive publiceret i relevante videnskabelige tidsskrifter, i ikke-videnskabelige tidsskrifter og omtalt i andre relevante medier.
Artikel om hvordan forskellige mål for de samme kognitive funktioner korrelerede og hvordan disse hang sammen med børnenes omega-3 status ved studiets start. Udgivet i PLOS ONE, maj 2019: Exploring correlations between neuropsychological measures and domain-specific consistency in associations with n-3 LCPUFA status in 8-9 year-old boys and girls.
Artikel om hvorvidt vi lykkedes med at få børnene til at spise fisk efter anbefalingen og hvordan det påvirkede deres D-vitamin, jern og fedtsyre status, udgivet i European Journal of Nutrition, maj 2019: Is high oily fish intake achievable and how does it affect nutrient status in 8–9-year-old children?: the FiSK Junior trial.
Artikel af Stine Vuholm og Camilla Trab Damsgaard I Diætisten nr. 157, februar 2019: Kan citizen science give os ny viden om danskernes fiskeindtag? side 7-11.
Metodeartikel for FiSK Junior, udgivet i Trials, oktober 2016: Effects of oily fish intake on cardiovascular risk markers, cognitive function, and behavior in school-aged children: study protocol for a randomized controlled trial.
Involverede i projektet
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Camilla Trab Damsgaard | Lektor | +4535332221 | |
Christian Mølgaard | Professor | +4535332516 | |
Lotte Lauritzen | Professor | +4535332508 |
Kontakt
Camilla Trab Damsgaard
Lektor