SWEET – Sweeteners and sweetness enhancers: Impact on health, obesity, safety and sustainability

SWEET logo

SWEET er et stort 5-årigt multidisciplinært EU-projekt med i alt 29 partnere. Formålet er at udvikle og gennemgå evidensen for de langsigtede fordele og potentielle risici forbundet med sødemidler i kosten.  

Det primære formål er at undersøge sødemidlers rolle på vægtvedligeholdelse og dermed potentielt skabe nye bæredygtige sikre fødevareprodukter til markedet.

SWEET-projektet består af 8 arbejdspakker, hvoraf 3 udføres på Københavns Universitet. Disse omfatter følgende humane multicenter-studier:

Et igangværende interventionsstudie på 1 år.

Et afsluttet akut måltidsstudie på ca. 2 måneder.

Et afsluttet 14-dages overkrydsningsstudie på ca. 3 måneder.

Alle studier foregår på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Derudover er NEXS med-koordinator af hele projektet. 

Ønsker du at læse mere om de øvrige arbejdspakker, kan du se her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sødemidlers langvarige effekter på sundhed, vægt og sikkerhed

Dette forsøg skal undersøge sødemidlers langvarige effekter på sundhed, vægt og sikkerhed, herunder om indtagelse af produkter med sødemidler øger chancen for at vedligeholde et vægttab.

Publikationer

Du kan læse alle detaljerne om forsøgets opbygning og dataindsamlingen i nedenstående publikation.

Protocol for a multicentre, parallel, randomised, controlled trial on the effect of sweeteners and sweetness enhancers on health, obesity and safety in overweight adults and children: the SWEET project. BMJ Open (2022).

Hovedresultaterne forventes publiceret i 2024.

Om studiet

Studiet forløber over 1 år og er delt i to perioder. 

For voksne, er der en vægttabsperiode på 2 mdr. efterfulgt af en vægtvedligeholdelsesperiode på 10 mdr.

For børn er der en vægtvedligeholdelsesperiode på 2 mdr. efterfulgt af en periode på 10 mdr. med vedligeholdelse af det alderstilsvarende BMI.

Rekrutteringen til forsøget er afsluttet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette forsøg undersøgte de akutte effekter af 4 nye drikkevarer sødet med sukker eller sødemidler på blodparametre, velbefindende og forbrugeraccept.

Voksne i alderen 18-60 år deltog i forsøget som bestod af 4 besøg på Institut for Idræt og Ernæring.

Publikationer

Hovedresultaterne er publiceredet i nedenstående publikation.

Impact of acute consumption of beverages containing plant-based or alternative sweetener blends on postprandial appetite, food intake, metabolism, and gastro-intestinal symptoms: Results of the SWEET beverages trial. Appetite (2023).

Indtaget af drikke med sødemidler havde en neutral (gavnlig) effekt på blodsukkerkontrollen fordi indtaget reducerede insulin (og glukose) responset sammenlignet med en sukker-sødet drik.

Der var små forskelle i subjektive appetitmålinger imellem drikkene med sødemidler, men ingen effekt på det efterfølgende 24-timers kostindtag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Effekten af indtagelse af fødevarer med sødemidler eller sukker på blodparametre, fødevare-relateret adfærd og sundhed

Dette forsøg skal undersøge effekterne af 14 dages indtag af nye fødevarer sødet med sukker eller sødemidler på en række parametre relateret til fødevareindtag og sundhed.

Forsøget benytter et overkrydsningsdesignet som betyder, at hver deltager skal teste 2 nye  fødevarer og 1 kontrolprodukt i 3 perioder på hver 14 dage.

Publikationer

Du kan læse alle detaljerne om forsøgets opbygning og dataindsamlingen i nedenstående publikation.

Acute and repeated impact of sweeteners and sweetness enhancers in solid and semi-solid foods on appetite: protocol for a multicentre, cross-over, RCT in people with overweight/obesity – the SWEET Project BMJ Open (2022).

Hovedresultaterne forventes publiceret i 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

Støttet af

Horizon2020.

Projektperiode: 2018 - 2023.

Kontakt

Professor Anne Raben