SWEET – Sweeteners and sweetness enhancers: Impact on health, obesity, safety and sustainability
SWEET er et stort 5-årigt multidisciplinært EU-projekt med i alt 29 partnere. Formålet er at udvikle og gennemgå evidensen for de langsigtede fordele og potentielle risici forbundet med sødemidler i kosten.
Det primære formål er at undersøge sødemidlers rolle på vægtvedligeholdelse og dermed potentielt skabe nye bæredygtige sikre fødevareprodukter til markedet.
SWEET-projektet består af 8 arbejdspakker, hvoraf 3 udføres på Københavns Universitet. Disse omfatter følgende humane multicenter-studier:
Et igangværende interventionsstudie på 1 år.
Et afsluttet akut måltidsstudie på ca. 2 måneder.
Et afsluttet 14-dages overkrydsningsstudie på ca. 3 måneder.
Alle studier foregår på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Derudover er NEXS med-koordinator af hele projektet.
Ønsker du at læse mere om de øvrige arbejdspakker, kan du se her.
Sødemidlers langvarige effekter på sundhed, vægt og sikkerhed
Dette forsøg skal undersøge sødemidlers langvarige effekter på sundhed, vægt og sikkerhed, herunder om indtagelse af produkter med sødemidler øger chancen for at vedligeholde et vægttab.
Publikationer
Du kan læse alle detaljerne om forsøgets opbygning og dataindsamlingen i nedenstående publikation.
Hovedresultaterne forventes publiceret i 2024.
Om studiet
Studiet forløber over 1 år og er delt i to perioder.
For voksne, er der en vægttabsperiode på 2 mdr. efterfulgt af en vægtvedligeholdelsesperiode på 10 mdr.
For børn er der en vægtvedligeholdelsesperiode på 2 mdr. efterfulgt af en periode på 10 mdr. med vedligeholdelse af det alderstilsvarende BMI.
Rekrutteringen til forsøget er afsluttet.
Dette forsøg undersøgte de akutte effekter af 4 nye drikkevarer sødet med sukker eller sødemidler på blodparametre, velbefindende og forbrugeraccept.
Voksne i alderen 18-60 år deltog i forsøget som bestod af 4 besøg på Institut for Idræt og Ernæring.
Publikationer
Hovedresultaterne er publiceredet i nedenstående publikation.
Indtaget af drikke med sødemidler havde en neutral (gavnlig) effekt på blodsukkerkontrollen fordi indtaget reducerede insulin (og glukose) responset sammenlignet med en sukker-sødet drik.
Der var små forskelle i subjektive appetitmålinger imellem drikkene med sødemidler, men ingen effekt på det efterfølgende 24-timers kostindtag.
Effekten af indtagelse af fødevarer med sødemidler eller sukker på blodparametre, fødevare-relateret adfærd og sundhed
Dette forsøg skal undersøge effekterne af 14 dages indtag af nye fødevarer sødet med sukker eller sødemidler på en række parametre relateret til fødevareindtag og sundhed.
Forsøget benytter et overkrydsningsdesignet som betyder, at hver deltager skal teste 2 nye fødevarer og 1 kontrolprodukt i 3 perioder på hver 14 dage.
Publikationer
Du kan læse alle detaljerne om forsøgets opbygning og dataindsamlingen i nedenstående publikation.
Hovedresultaterne forventes publiceret i 2024.
Kontakt
Professor Anne Raben