Børnefamilier skal have mere grønt på tallerkenerne
Nyt forskningsprojekt skal hjælpe børnefamilier til at spise mere planterigt og undersøge sundhedseffekterne hos børn og voksne.

”Spis planterigt, varieret og ikke for meget” lyder det første af Fødevarestyrelsens officielle kostråd. Men det er ikke altid linser og blomkål, der står øverst på børnenes liste over livretter, og i mange familier er det udfordrende at få kostråd, hverdagspraksis og smagspræferencer til at gå op i en højere enhed.
GreenFamily er et nyt projekt, der skal støtte danske børnefamilier i overgangen til sundere madvaner ved bl.a. at spise mindre kød og flere planter. Samtidig skal projektet undersøge, hvad der sker adfærds-, ernærings- og sundhedsmæssigt, når børn og voksne følger kostrådene og spiser en mere planterig kost.
Projektet er et samarbejde mellem Institut for Idræt og Ernæring, Institut for Psykologi og Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet samt Fødevarestyrelsen og har modtaget 15 mio. kr. i støtte fra Plantefonden.
”Vi ved, at mange børnefamilier gerne vil spise mere planterigt, men at det kan være svært i en travl hverdag. Med GreenFamily vil vi skabe praktiske, videnbaserede løsninger, der gør det lettere at vælge de grønne måltider. Samtidig er det vigtigt at få afdækket de sundhedsmæssige effekter af den planterige kost og finde ud af, om der er særlige ting, vi skal være opmærksomme på – især i forhold til børns ernæring” siger Camilla T. Damsgaard, lektor i børns ernæring og sundhed på Institut for Idræt og Ernæring og leder af GreenFamily-projektet.
Tværfaglig tilgang skal skabe nye madvaner
Som en del af projektet følger forskere fra Camilla T. Damsgaards team 40 familier med børn i alderen 5–11 år i 32 uger. Halvdelen af tiden skal de spise mere planterigt, den anden halvdel spiser de som sædvanligt. For at støtte familierne i at efterleve De officielle Kostråd får familierne måltidskasser med plantebaserede retter.
Bevillingen er en unik mulighed for at bygge bro mellem adfærdspsykologi og ernæringsforskning. Samarbejdet med Fødevarestyrelsen betyder, at de værktøjer, vi skaber i projektet, bliver til gavn for danske børnefamilier – det giver rigtig meget mening
Forskerne undersøger, hvordan den planterige kost, som følger kostrådene, påvirker børnenes og forældrenes næringsstofstatus, sundhed og tarmbakterier – og om kostændringerne kan bidrage til at forebygge livsstilssygdomme.
GreenFamily kombinerer ernæringsforskning med adfærdspsykologi, sensorik og madpædagogik. Det betyder, at det ikke kun er selve kosten, der er i fokus. Projektet udvikler og afprøver også en række evidensbaserede værktøjer – som fx madguides, dialogværktøjer og nudging-elementer, der skal gøre det nemmere og mere attraktivt for familier at ændre vaner og skabe sunde smagspræferencer hos børn.
Ved projektets afslutning lancerer Fødevarestyrelsen en kampagne med udvalgte værktøjer, der kan inspirere og give praksisnære anvisninger og tips til familier i hele landet.
Fakta om projektet
- GreenFamily løber fra 2026 til 2029 og er støttet af Plantefonden med 15 mio. kr.
- Projektet ledes af lektor og forskningsgruppeleder Camilla T. Damsgaard på Institut for Idræt og Ernæring, som i de sidste 15 år har undersøgt effekterne af bl.a fisk, fuldkorn og skolemad på børns sundhed og ernæringsstatus.
- Udviklingen af de adfærdspsykologiske værktøjer ledes af professor og institutleder på Institut for Psykologi Annemarie Olsen, der i mange år har forsket i børns smag og kræsenhed.
- Undersøgelserne af forsøgsdeltagernes tarmbakterier ledes af professor Dennis Sandris Nielsen fra Institut for Fødevarevidenskab.
- Den afsluttende kampagne målrettet børnefamilier ledes af specialkonsulent Stine Vuholm, Enheden for Bæredygtig Mad og Sundhed i Fødevarestyrelsen, som også indgår i projektets indledende faser.
Kontakt
Camilla T. Damsgaard
Lektor i børns ernæring og sundhed
Mail: ctd@nexs.ku.dk
Telefon: +45 3533 2221
Tania Maria Johannesen
Kommunikationsrådgiver
Mail: tania.johannesen@adm.ku.dk
Telefon: +45 9356 5954