13. september 2021

Kortvarig intensiv træning øger præstationsevnen hos ishockeyspillere

præstation

Efter blot fire ugers træning med korte intense arbejdsintervaller havde 17 ungdomslandsholdsspillere i dansk ishockey forbedret deres præstationsevne markant. Den viden skal være med til at styrke Danmarks status som ishockeynation.

Nyt projekt foretaget i samarbejde mellem Team Danmark, Danmarks Ishockey Union, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet - med sidstnævnte som projektleder - viser, at kortvarig højintens træning kan have en markant effekt på præstationsevnen. Resultaterne giver håb for fremtidens danske ishockeypræstationer og potentielt for andre sportsgrene, hvor højintensive intervaller er afgørende, som eksempelvis håndbold og fodbold. 

Resultaterne er pt. offentliggjort på preprint-server og skal senere undergå fagfællebedømmelse.

Ishockeyspillere i kamp
Foto: Danmarks Ishockey Union.

I projektet undersøgte man effekten af kortvarig højintens træning blandt 17 danske ungdomslandsholdsspillere fra fire forskellige danske ishockeyklubber. Over fire uger lavede spillerne intens intervaltræning to gange om ugen. Træningen bestod af 20 sekunders maksimalt arbejde adskilt af to minutters pause med 6-10 gentagelser.

I løbet af de fire ugers træning forbedrede deltagerne deres evne til at arbejde højintenst med 15% uden at øge deres samlede træningstid. Det resultat overrasker lektor Morten Hostrup fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet:

”Vi har tidligere fundet gode effekter af denne type træning hos bl.a. fodboldspillere og cykelryttere, så vi havde en formodning om, det også ville være gavnligt for ishockeyspillere. Vi havde dog ikke forventet, at effekterne ville være så markante med en så relativ kort træningsperiode,” siger Morten Hostrup.

Øget præstationsevne og øget muskelmasse

Ud over en forbedret evne til at arbejde højintenst fandt forskerne også, at træningen øgede spillernes muskelmasse, hvilket er særligt relevant for ishockeyspillere.

”Det er interessant, at spillerne i løbet af blot fire ugers intensiveret træning øgede deres muskelmasse, idet det alt andet lige kan hjælpe spillerne i nærkampene. Samtidig ser det ikke ud til, at øgningen i muskelmasse gjorde spillerne tungere i deres bevægelser, da deres evne til at sprinte og foretage retningsskift var uændret med træningen,” siger Jan Sommer Jeppesen, der er ph.d.-studerende på projektet.

Samarbejde med forskning løfter dansk eliteidræt

Hos Team Danmark er forskningschef Lars Holm også begejstret for resultaterne, som han mener illustrerer fordelene ved at forene forskning og eliteidræt:

”Dette er et perfekt eksempel på, hvordan forskning kan være med til at løfte eliteidrætten i Danmark. Danmarks Ishockey Forbund er gået ind i dette projekt med åbenhed, engagement og vilje til at sno sig undervejs. Derudover har en række af Team Danmarks fageksperter ageret bindeled mellem forbund og forskning. Jeg håber, at dette resultat vil være et eksempel til efterfølgelse for fremtidige projekter. På den måde er håbet, at idrætsforskning kan være med til at styrke flere danske eliteatleter i fremtiden,” siger Lars Holm.

Kan styrke Danmark som ishockeynation

Danmark har siden 2002 været fast inventar i A-gruppen i ishockey og er to gange nået frem til kvartfinalerne ved A-VM. For nylig nåede herrelandsholdet endnu en milepæl ved at kvalificere sig til Vinter-OL i Beijing i 2022. For at matche de allerbedste mangler Danmark dog stadig et lille stykke, og den højintense præstationsevne er et af de områder, hvor der er et potentiale, fortæller ungdomslandstræner og talentchef i Danmarks Ishockey Union, Olaf Eller:

”Danske ishockeyspillere har et potentiale for at forbedre evnen til at arbejde højintenst, og dette projekt har hjulpet os til at se, hvordan vi kan optimere vores træning i fremtiden. Vi har lært meget, og denne læring kan vi bruge både til at rykke den enkelte spiller og til at styrke Danmark som ishockeynation,” siger Olaf Eller.

Fundene i studiet er offentliggjort på preprint-server og skal senere undergå fagfællebedømmelse.

Fakta om projektet

  • Projektet udspringer af det Team Danmark-støttede forskningsnetværk ”Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse” bestående af forskere fra Københavns Universitet, samt Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.
  • Projektet involverede 17 danske ungdomslandsholdsspillere i ishockey, rekrutteret fra fire forskellige danske klubber.
  • Over fire uger intensiverede deltagerne deres træning via intens intervaltræning to gange om ugen. Træningen bestod af 20 sekunders maksimalt arbejde, adskilt af to minutters pause med 6-10 gentagelser.
  • Projektet medførte en stigning på 15% for deltagerne i forhold til deres evne til at arbejde højintenst.
  • Forskningsnetværket ”Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse” er støttet med 9,5 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden.  

Emner