Fysisk aktivitet på arbejdspladsen

Om oplæggene

”Intelligent motion i arbejdslivet” v/professor emeritus Gisela Sjøgaard:

De fysiske arbejdsbelastninger kan medføre nedslidning, som for mange betyder hyppige smerte i bevægeapparatet. Men arbejdet kan også dagligt omfatte mange timers inaktivitet, som indebærer risiko for udvikling af en række livsstilssygdomme. Motion kan forebygge nedslidning og inaktivitet, men den optimale motion vil være afhængig af arbejdets karakter samt personens fysiske kapacitet og helbredsprofil. Ved Forskningsenheden ”Fysisk aktivitet og Sundhed i Arbejdslivet” ved Syddansk Universitet har vi udviklet et koncept, der balancerer arbejdseksponering og personlig profil i den motion, som anbefales den enkelte. Den har fået betegnelsen: Intelligent Motion. Vi har dokumenteret, at én times Intelligent Motion om ugen nedsætter bevægeapparatsbevær og risikoindikatorer for livsstilssygdomme.

"Firmaidrættens implementering af strategiske sundhedsindsatser" v/sundhedkonsulent Rikke Line Klockars-Jensen

Vi får besøg af en sundhedskonsulent fra Dansk Firmaidrætsforbund, der skal hjælpe os med at blive sundere og mere aktive”, bebuder lederen af arbejdspladsen. Flere kolleger mumler i krogene; ”Det skal arbejdspladsen da ikke blande sig i”, ”Skal vi nu høre en hellig konsulent, fortælle os, at vi skal spise flere gulerødder og knoldselleri og løbe en tur i frokostpausen?”.

Som sundhedskonsulent er man ofte bagud på point, inden man står ansigt til ansigt med medarbejderne på en ny arbejdsplads, så hvordan får vi skabt opbakning fra ledelse og medarbejdere i arbejdet med strategisk sundhed?
I snart 15 år har jeg arbejdet med strategisk sundhed på alle typer arbejdspladser. Til alumnearrangementet deler jeg ud af mine erfaringer. Dem jeg har lært ved at være nysgerrig, fordomsfri og anerkendende i mødet med forskellige faggrupper, dem jeg har lært ved faktisk at gøre det stik modsatte af, hvad jeg i dag ved er mest hensigtsmæssigt… og dem jeg har lært, ved selv at leve et travlt liv, hvor motion og sund livsstil til tider er en udfordring.

Hør fx om partnerskabsprojektet ”Mit Gode Liv” for Arlas natarbejdere, hvor det har været en lang proces at finde den ”tilpasse forstyrrelse”, der realistisk kunne implementeres i Arlas kontekst.

Om oplægsholderne

Gisela Sjøgaard er cand.scient. i matematik og legemsøvelser fra KU i 1971, ph.d. i muskefysiologi ved KU 1979. Forskningsleder for Afdelingen for Arbejdsfysiologi og Ergonomi ved Arbejdsmiljøinstituttet 1984. Dr.Med. indenfor forskningsområdet arbejdsinduceret muskeltræthed 1990. Professor ved Institut for Idræt og Biomekanisk ved Syddansk Universitet 1997 med fysisk aktivitet og sundhed i arbejdslivet som sit område. Professor Emeritus siden 2017.

Rikke Line Klockars-Jensen er cand. scient. i Idræt fra KU i 2004. Sundheds- og udviklingskonsulent i Dansk Firmaidrætsforbund og arbejder bl.a. med foreningsudvikling og motion på arbejdspladsen. Efteruddannelse; systemisk procesfacilitator, diplomleder. Er bl.a. idékvinden bag Arbejdspladsernes Motionsdag, der efterhånden er en tradition på mange arbejdspladser fredag inden efterårsferien.

Der vil være rig mulighed for spørgsmål og diskussion. Networking er et vigtigt element i alumnearrangementerne. Vi starter med lidt af det, og der vil også være en god pause undervejs. Læs om oplæggene og oplægsholderne herunder.
Tilmeld dig nederst på siden.

Pris

20 kr. Betales kontant eller via mobilepay ved ankomst.

Arrangører

Mads Madsen og Anne Lykke Poulsen, bestyrelsesmedlemmer.

Kontaktperson

Anne Lykke Poulsen, apoulsen@nexs.ku.dk