2. juli 2024

Kosttilskud kan optimere præstationen – men det er vigtigt, at benytte sig af de rette

kosttilskud

Mange atleter benytter sig af en kombination af forskellige kosttilskud i et forsøg på at øge præstationsevnen. Et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, støttet og designet i samarbejde med Team Danmark, viste positiv effekt af kreatin og koffein, hvorimod bikarbonat ikke havde nogen effekt. Forskerne håber, at den nye viden kan bidrage til, at atleter vælger kosttilskud afhængigt af deres sportsgren.

Cykeltest
Forsøgspersonerne der fik kreatin forbedrede gennemsnitligt deres præstation med 34 watt i 15-sekunder sprint forhold til dem, der fik placebo Foto: Jakob Helbig

Meget små forskelle i præstationen kan være afgørende for, om man vinder i elitesport. Derfor benytter utallige atleter sig af en sammensætning af forskellige kosttilskud i håbet om at opnå en fordel.

Ingen gavn af kombination af kosttilskud

Nu viser ny forskning, at kreatin forbedrede konkurrencecykelrytteres evne til at sprinte, og at koffein forbedrede deres præstation i en 6-minutters tidskørsel, hvorimod der ikke blev fundet en effekt af bikarbonat (bagepulver i daglig tale). Kombinationen af kosttilskud gavnede ikke præstationen mere end kreatin eller koffein alene.

I forsøget deltog 23 forsøgspersoner, der alle lavede udholdenhedstræning (træning der udføres som et antal korte gentagelser ved relativt høj arbejdsintensitet) flere gange om ugen. Forsøgspersonerne blev inddelt i grupper, der over fem dage dagligt indtog enten kreatin eller placebo (et stof uden effekt). Herefter gennemførte de fem forsøgsdage, hvor de indtog enten koffein, bikarbonat eller placebo - eller kombinationen af koffein og bikarbonat - før de gennemførte forskellige præstationstests, der blandt andet bestod af 15-sekunders sprinttest og 6-minutters tidskørsel.

Rigtig mange atleter bruger flere forskellige kosttilskud, og derfor havde vi egentlig også forventet, at kombineret brug af disse kosttilskud ville have en gavnlig effekt på vores forsøgspersoners præstation. Det virkede ikke til at være tilfældet, hvilket måske kan få atleter til at overveje, hvilke kosttilskud de reelt har gavn af, eftersom mange oplever bivirkninger ved et kosttilskud som bikarbonat, hvor vi ikke så nogen præstationsfremmende effekt,” udtaler ph.d.-studerende Lukas Moesgaard fra Institut fra Idræt og Ernæring, der er en af hovedkræfterne bag studiet.

Brugen af både kreatin og koffein kan give mening for nogle atleter

Selvom resultaterne fra studiet viste, at kombinationen af kreatin og koffein ikke yderligere forbedrede sprint og tidskørsel, kan der stadig være god grund til at benytte netop disse to kosttilskud, fastslår forskerne.

Den kombinerede brug af kreatin og koffein øgede ikke atleternes præstation mere end brugen af kreatin alene gjorde for sprint og koffein gjorde for tidskørslen. Men derfor tyder vores resultater stadig på, at atleter i sportsgrene, der involverer både sprint og længerevarende høj-intenst arbejde, som fx cykling og fodbold, kan drage fordel af kombineret brug af kreatin og koffein. Her vil kreatin bidrage til at øge præstationsevnen i sprint, hvor koffein vil øge præstationsevnen ved længerevarende høj-intenst arbejde,” fortæller lektor Morten Hostrup, som stod i spidsen for studiet.

Resultaterne styrker effekten af rådgivningen

Forskningsprojektet er udført i et samarbejde med Team Danmark ved sportsfysiolog Peter Møller Christensen, der ser en direkte sammenhæng mellem studier som dette og udviklingen af fremtidens topatleter:

”Det er afgørende for os i Team Danmark, at vi medvirker til at give vores atleter de bedst mulige vilkår for at præstere. Derfor søger vi altid efter at udvikle vores viden om, hvordan atleterne kan optimere deres præstation – og det sker blandt andet i samarbejder som dette med Københavns Universitet. For når vi får ny viden om effekten af kosttilskud, så øger vi også vores evne til at rådgive atleterne,” siger Peter Møller Christensen

Studiet ‘No additive effect of creatine, caffeine, and sodium bicarbonate on intense exercise performance in endurance‐trained individuals er udgivet i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Yderligere om studiet

  • 23 forsøgspersoner (12 mænd med gennemsnitligt konditionstal på 56.7 mL ilt pr. minut/vægt (kg); 11 kvinder med konditionstal: 50.2 mL ilt pr. minut/vægt (kg) fik kreatin og forbedrede gennemsnitligt deres power output med 34 watt i 15-sekunder sprint forhold til dem, der fik placebo. Derudover forbedrede koffein gennemsnitligt power output i 6-minutters tidskørsel med 12 watt.
  • Kombinationen af kreatin og koffein førte ikke til yderligere fremgang i præstation på hverken 15-sekunders sprint eller 6-minutters tidskørsel.
  • Der var ingen effekt af bikarbonat på præstationsevne.
  • Studiet er udført af ph.d.-studerende Lukas Moesgaard, postdoc Søren Jessen, sportsfysiolog Peter Møller Christensen, professor Jens Bangsbo og lektor Morten Hostrup.
  • Studiet er en del af netværket ’Træningsmodeller og konkurrenceforberedelse’, støttet af Team Danmark gennem en bevilling fra Novo Nordisk Fonden (Grant number NNF.22SA0078293).
  • Team Danmark og Institut for Idræt og Ernæring afholder i november 2024 en konsensuskonference, hvor mere end 20 førende forskere fra hele verden præsenterer aktuel forskning relateret til træningsfysiologi og præstation. Her vil ovennævnte studie og resultaternes praktiske betydning for atleterne også blive diskuteret.

Kontakt

For mere information om studiet

Lektor Morten Hostrup
Institut for Idræt og Ernæring
Københavns Universitet
Mail: mhostrup@nexs.ku.dk
Telefon: 2447 4785

Ph.d.-studerende Lukas Moesgaard
Institut for Idræt og Ernæring
Københavns Universitet
Mail: lm@nexs.ku.dk
Telefon: 6172 4440

Kristian Levring Madsen
Teamleder for kommunikation
Institut for Idræt og Ernæring
Københavns Universitet
Mail: kma@nexs.ku.dk
Telefon: 4048 1684

Emner