Center for Holdspil og Sundhed 2.0 skudt i gang med manér
Med 160 gæster på plads i Lundbeckfond Auditoriet på Københavns Universitet præsenterede Center for Holdspil og Sundhed de kommende års udviklingsområder. Ovenpå en dag fuld af dialog og debat med idrætsfaglige mennesker fra hele landet er troen på flere frugtbare samarbejder i fremtiden stor.
”Center for Holdspil og Sundheds forskning er kommet ud på en måde så slutbrugeren har kunnet mærke det i form af sved på panden og stærke fællesskaber, og det er faktisk unikt. I har sat jer på kampen i alle dens facetter. Placeringsevnen, boldbesiddelsen, løb uden bold, mand mod mand, overtalssituationer og ikke mindst de hurtige omstillinger.” Sådan lød ordene fra administrerende direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehman Andersen, inden han fløjtede anden halvleg af Center for Holdspil og Sundheds (CHS) virke i gang.
Også formand for DGI, Charlotte Bach Thomassen, talte ved seminaret, og hun lagde vægt på vigtigheden af et stærkt samarbejde mellem landets idrætsforeninger og den forskning, der bliver bedrevet på de danske universiteter. ”Vi står overfor nogle store sundhedsudfordringer som samfund, og derfor er det vanvittigt vigtigt, at vi får spredt den viden, som ikke mindst ligger i Center for Holdspil og Sundhed,” sagde Charlotte Bach Thomassen.
Netop den viden blev de efterfølgende timer præsenteret. Professor og centerleder, Jens Bangsbo, fortalte bl.a. om den nyeste forskning indenfor ældreområdet, hvor CHS har set gode resultater med motionsfloorball og dokumenteret vigtigheden af intensitet i træningen. En viden der tages med ind i den kommende indsats ”fra arbejdsliv til aktiv pensionisttilværelse”.
Lektor Laila Ottesen formidlede den nyeste viden om implementering af holdspil og kom med anbefalinger til, hvordan forankring sikres i kommunerne. Og lektor Jesper Lundbye-Jensen og lektor Glen Nielsen præsenterede deres respektive udviklingsområder indenfor mental sundhed og holdspil og positive fællesskaber for unge.
Holdspil i pausen
I frokostpausen var det tid til præsentation af holdspil. Farfar-holdet fra Lynge-Broby IF og alderspræsidenterne fra Copenhagen Floorball i Valby fik ny medspiller i form af fodboldpensionist og CHS-ambassadør, William Kvist, der nød at få sved på panden igen. ”Jeg har savnet at være en del af et hold. Fællesskabet og kammeratskabet der er, når man spiller holdspil. Det var en fornøjelse at være med i dag, og der blev gået til den både på floorballbanen og på fodboldbanen,” lød det fra den tidligere vicekaptajn for det danske landshold.
For 72-årige Poul Olsen var fodboldkampen i Otto Mønsted-hallen én, der vil blive husket. ”Det var en fin holdkammerat at få med i dag. Der var lidt ekstra luft med William Kvist på holdet, og det er ikke umuligt, at han kan spille sig på holdet,” sagde Poul med et stort smil efter sidste fløjt.
Livlige workshops
Eftermiddagen bød på oplæg, erfaringsudveksling og dialog ved fem forskellige workshops relateret til CHS’ forskning og rådgivning. Deltagerne kunne bl.a. høre om de gode erfaringer med at inddrage holdspil i projekt ’Åben og rolig’ for stressramte i Aalborg. Og om den positive effekt, som ’Projekt Kick’ har oplevet, at et øget fokus på nicheidrætter har haft på unges trivsel på erhvervsskoler i Roskilde kommune.
Centerleder Jens Bangsbo ser frem til nye, stærke partnerskaber med kommuner og foreninger i de kommende år. Både når det gælder den viden, som CHS allerede har skabt, og den som de næste fire års forskning vil frembringe. ”Jeg er meget glad for, hvordan seminaret forløb. Vi mødte en masse engagerede mennesker, som viste stor interesse for vores forskning og rådgivning. Jeg håber, at det vil udmønte sig i endnu flere samarbejder i fremtiden,” sagde Jens Bangsbo.
Emner
Kontakt
Er du interesseret i at høre mere om CHS’ aktiviteter og rådgivningstilbud, kan du kontakte:
Leder af strategiske partnerskaber, Anne Mi Svarrer
ams@nexs.ku.dk / 35 33 47 20
Rådgiver, Jonas Tybirk
jtn@nexs.ku.dk / 35 33 44 42
Rådgiver, Sidse Nikoline Stavad
sns@nexs.ku.dk / 35 32 67 42