Ph.d. forsvar: Nutrition, the gut and the microbiome

Illustration

Associations with obesity and metabolic markers of obesity-associated diseases

Louise Kjølbæk

Ph.d. afhandling

Forekomsten af fedme er stort set fordoblet mellem 1980 og 2014. Kostomlægning er én strategi for at forebygge og behandle fedme og dets følgesygdomme, men eksperter er endnu ikke enige i hvilken kostsammensætning som er optimal til at forbedre vægtvedligeholdelse efter et vægttab. Desuden har man fundet ud af at tarmbakterier er associeret med fedme og dets følgesygdomme og det vil formentlig blive relevant for fremtidig behandling og forebyggelse.

I denne PhD afhandling blev det undersøgt hvordan ernæring herunder kalcium, protein, fiber og flerumættede fedtsyrer påvirker tarmen og tarmbakterierne i forhold til fedme og dets følgesygdomme.

Resultaterne har vist at I) protein supplement ikke forbedrer vægtvedligeholdelse efter et vægttab sammenlignet med kulhydrat, II) kalciumindtag forbedrer blodtryk og kolesteroltal til trods for at udskillelsen af fedt i afføringen ikke øges og III) fiberindtag øger forekomsten af de gavnlige Bifidobakterier hvorimod indtag af flerumættede fedtsyrer ikke ændrer bakteriesammensætningen i tarmen.

2017, 227 sider.

Tid

13. september 2017 kl. 13.00

Sted

Auditorium A2-70.03, v/ Marmorhallen, Thorvaldsensvej 40, Frederiksberg

Bedømmelsesudvalg 

Professor Inge Tetens (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Professor Mikael Fogelholm, University of Helsinki, Finland.

Professor Knud Erik Bach Knudsen, Aarhus University, Denmark.

Vejleder

Associate Professor Lesli Hingstrup Larsen, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Medvejledere

Professor Arne Astrup, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Associate Professor Lena Kirchner Brahe, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N.