Ph.d. forsvar: Dietary fat - insulin sensitivity and molecular substrate metabolism
Annemarie Lundsgaard
Ph.d. afhandling
I nærværende afhandling blev insulinfølsomhed og molekylær metabolisme undersøgt efter tre dages højt indtag af umættet fedt (78 E%), samtidig med et højt energiindtag.
Den insulin-stimulerede glukoseoptagelse blev reduceret, hvilket var relateret til en stigning i fedtoxidation, snarere end dysfunktionel insulin signalering. Omvendt bevirkede tre dages høj kulhydratindtagelse en stigning i kulhydratoxidation, og dermed glukoseoptagelsen. Derudover blev det fundet insulinfølsomheden var upåvirket når raske personer indtog en umættet eller mættet fedtrig kost (64 E%) over seks uger, sålænge de var under energibalance.
En øget optagelse samt oxidation af fedt i skeletmuskulaturen, samt en nedsat nydannelse af fedtsyrer i leveren, medvirkede til håndtering af det høje fedtindtag. Leverens glukoseproduktion blev ændret i en ikke-diabetisk retning i begge studier ved et højt fedt- og lavt kulhydratindtag.
2017, 179 sider.
Tid
16. juni 2017, 14.00
Sted
Aud. 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø
Bedømmelsesudvalg
Associate professor Nikolai Nordsborg (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.
Professor Anna Krook, Karolinska Institute, Sweden.
Professor Ellen E Blaak, Maastricht University, Holland.
Vejleder
Professor Bente Kiens, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.
Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N