Ph.d. forsvar: Metabolism and potential health effects of carotenoids following digestion of green-leafy vegetables
An interdisciplinary approach
Jane Nygaard Eriksen
Ph.d. afhandling
Grønbladede grønsager er ernæringsmæssigt værdifulde kilder til karotenoiderne lutein og β-karotene, hvilke menes at have potentielt gavnlige sundhedsmæssige virkninger på forskellige aspekter af synet. Biotilgængelighed af disse fødevarekomponenter er lav og afhænger af et komplekst sæt af faktorer, som potentielt kan influere i befolkningsgrupper med høj risiko for malabsorption.
Biotilgængelighed er svært at undersøge in vivo, hvorfor alternative in vitro metoder anvendes til undersøgelse af in vitro tilgængelighed som muligt estimat for biotilgængeligheds potentialet.
Den nærværende ph.d. afhandling undersøger frigivelse og in vitro tilgængelighed for karotenoiderne lutein og β-karotene fra grøn-bladede grønsagskilder efter forskellige køkken procedurer. Formålet var endvidere, at teste validiteten af in vitro tilgængelighed som muligt estimat for biotilgængelighedspotentialet af karotenoider fra grønbladede grønsager hos raske mennesker og patienter med kirurgisk ændret tarmabsorption.
2016, 147 sider,
ISBN 978 87 93476 29 5
Tid
23. juni 2016 kl. 13.00
Sted
Auditorium A1-01.01, Festauditoriet, Bülowsvej 17, Frederiksberg.
Bedømmelsesudvalg
Professor Susanne Bügel (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.
Researcher Torsten Bohn, Epidemiology and Public Health Research Unit, Luxembourg Institute of Health, Luxembourg.
Professor Vibeke Andersen, Department of Cancer and Inflammation Research, University of Southern Denmark, Denmark.
Vejledere
Professor Lars Ove Dragsted, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.
Eva Arrigoni, Research Station Agroscope Wädenswil, Federal Department of Economic Affairs, Education and Research EAER, Wädenswil, Switzerland.
Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N