Ph.d. forsvar: Emerging roles of AMP-activated protein kinase

Mus

The role of AMPK in regulation of substrate utilisation during and after acute
exercise, adipose tissue metabolism during weight loss, and autophagy in
skeletal muscle during acute exercise

Andreas Mæchel Fritzen

Ph.d. afhandling

Den cellulære energicensor AMP-aktiveret protein kinase (AMPK) aktiveres, når energibalancen i kroppens celler falder f.eks. under muskelarbejde, når man er fysisk aktiv. AMPK er foreslået at regulere adskillige processer i kroppens stofskifte. Der er dog endnu mange funktioner af AMPK, som man ikke kender. Derudover beror meget af den nuværende viden om AMPK på undersøgelser i cellesystemer eller har fokuseret på specifikke situationer eller bestemte væv.

Data fra denne ph.d.-afhandling viser, at aktiveringen af AMPK i skeletmusklen under muskelarbejde hæmmer kulhydratforbrændingen og skaber dermed mulighed for forøget fedtforbrænding og genopfyldning af sukkerlagrene i skeletmusklen i perioden efter muskelarbejde. Derudover har vi opdaget, at AMPK aktiveres i fedtvævet hos mennesker under vægttab. Endeligt har vi fundet ud af, at AMPK regulerer signalproteiner til regulering af den cellulære renovationsproces, autofagi, i skeletmusklen, men at AMPK ikke synes at være tilstrækkelig til at aktivere processen i skeletmusklen som tidligere antaget.

2016, 138 sider.

Tid

12. maj 2016, 14.00

Sted

Aud 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø.

Bedømmelsesudvalg

Associate Professor Nikolai Baastrup Nordsborg (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Associate Professor David Wright, University of Guelph, Canada.

Associate Professor Niels Jessen, Aarhus University, Denmark.

Vejleder

Professor Bente Kiens, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N