Ph.d. forsvar: Cardiometabolic effects of cheese intake

Does fat content and ripening duration matter?

Tanja Kongerslev Thorning

Ph.d. afhandling

Forside af ph.d. afhandling

I mange lande er fokus i de officielle kostanbefalinger for forebyggelse af hjertekarsygdom på, at sænke indtaget af mættet fedt. Det lader dog ikke til at et højt indtag af ost er forbundet med øgt risiko for hjertekarsygdom trods et højt indhold af mættet fedt. Dette er muligvis på grund af nedsat optagelse af fedt fra ost.

Formålet med denne ph.d. afhandling var at undersøge, hvorledes fedtindholdet i oste-matrix og modningstiden af ost påvirker en række kardiometaboliske risikomarkører samt den fækale udskillelse af fedt.

Afhandlingen er baseret på tre interventionsstudier, to i grise og et i mennesker. Resultaterne tydede på at fedtindholdet i oste-matrix have betydning for HDL-kolesterol responset mens modningstiden af osten kan have betydning for blodets indhold af frie fedtsyrer samt insulin.

Resultaterne viste desuden at en kost med mættet fedt i ost eller kød forårsager højere HDL-kolesterol, men ikke LDL-kolesterol, sammenlignet med kost med lavere fedt og højere kulhydratindhold. Den fækale udskillelse af fedt lader ikke til at være afhængig af modningstid eller fedtindhold i oste-matrix, men at være højere efter indtag af en diæt med ost sammenlignet med diæter med kød eller kulhydrat.

2015, 137 sider,
ISBN 978 87 7611 947 8

Tid

20. november 2015 kl. 13.00

Sted

Auditoriet A2 70 04, Thorvaldsensvej 40, 1870 Frederiksberg.

Bedømmelsesudvalg 

Professor Ylva Hellsten (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Associate professor Marianne Uhre Jakobsen, Department of Epidemiology, Department of Public Health, University of Aarhus, Denmark.

Professor Ian Givens, School of Agriculture, Policy and Development, University of Reading, United Kingdom.

Vejleder

Professor Anne Raben, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Medvejleder

Associate Professor Tine Tholstrup, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N