Ph.d. forsvar: Dairy proteins and energy balance

Line Quist Bendtsen

Ph.d. afhandling

Forside af ph.d. afhandling

Et øget proteinindtag har en positiv effekt på energibalancen, der er forholdet mellem energiindtag og energiforbrug. I Danmark er mejeriprodukter en stor kilde til protein. Mælkeprotein er opbygget af kasein (80%) og valleprotein (20%), der begge er proteiner af høj kvalitet. Kasein absorberes dog langsommere end valleprotein, hvorfor det er foreslået at disse proteiner kan påvirke energibalancen i forskellig grad.

I min ph.d. afhandling undersøgte jeg effekten af total mælkeprotein, valleprotein og kasein på energibalancen samt de mulige mekanismer der kan forklare de potentielt forskellige effekter af specifikke proteiner.

Sammenfattende viste resultaterne at indtag af mælkeprotein ikke er mere gavnlig i forhold til regulering af energibalancen end indtag af protein fra andre kilder. Desuden, at det ikke har betydning om man indtager valleprotein eller kasein i forhold til forebyggelse og behandling af overvægt og fedme.

2015, 128 sider,
ISBN 978 87 7611 896 7

Tid

3. juni 2015 kl. 13.00

Sted

Aud. A2-70 03, Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg C.

Bedømmelsesudvalg 

Associate professor Lotte Lauritzen (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

G. Harvey Anderson, University of Toronto, Canada.

Margriet Westerterp-Plantenga, University of Maastricht, Netherlands.

Vejledere

Associate professor Anders M. Sjödin, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Assistant Professor Janne Kunchel Lorenzen,

Professor Arne Astrup, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N