Ph.d. forsvar: Skeletal muscle and liver lipidomics and the regulation of FAT/CD36

Frontpage of PhD thesisAndreas Børsting Jordy forsvarer sin ph.d. afhandling

Skeletal muscle and liver lipidomics and the regulation of FAT/CD36 - impact of high fat diet and exercise

Tid

16. april 2015 kl. 14.00

Sted

Auditorium 1, August Krogh Bygningen,
Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg 

Associate professor Nikolai Nordsborg (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Professor Bret Goodpaster, Burnham Medical Research Institute, Orlando, USA

Professor Arend Bonen, Guelph University, Ontario, Canada

Vejleder

Professor Bente Kiens, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Om afhandlingen

Del I

Perifere intramyocellulære og intrahepatiske lipidakkumulering er forbundet med vævsspecifik- og helkropsinsulinresistens og kan i tilfælde af lipidakkumulering i leveren, føre til non-alcoholic fatty liver disease. Undersøgelser viser, at regelmæssig motion kan reducere det hepatiske lipidindhold og forbedre leverens sundhed. Ved fedtrig kostinduceret overvægt hos mus observerede vi øget indhold af lipider i skeletmuskel og lever, analyseret ved massespektrometri samtidig med nedsat glukosetolerance. Vi fandt, at løbebåndstræning af musene resulterede i en reduktion i fedtindholdet i leveren, men ikke i musklerne, samt en forbedret glukosetolerance. Disse fund viser, at øget fysisk aktivitet og træning kan være en plausibel terapeutisk intervention for at forhindre eller i det mindste forsinke udviklingen af fedtlever, der er forbundet med øget kalorieindtagelse og fysisk inaktivitet.

Del II

I skeletmuskler findes der flere regulatoriske steder for optagelse af fedt, blandt andet transporten af fedtsyrer over plasmamembranen, der involverer fedtsyretransportproteinet FAT/CD36. Tidligere observationer antydet, at en permanent flytning af FAT/CD36 proteinet til sarcolemma inducerer intramyocellulær lipidakkumulering, hvilket kan resultere i insulinresistens. Derfor har FAT/CD36 været associeret med insulinresistens. Om øget FAT/CD36 protein i sarcolemma er en tidlig begivenhed i udviklingen af nedsat insulinfølsomhed og insulinresistens, eller om det er en følge af kronisk øget indtagelse af kalorier, øget plasmafedtsyrerkoncentrationer eller kronisk ændret stofskifte er uvist. Vores fund viser, at en kost med højt fedtindhold inducerer et fald i insulinfølsomheden hos raske mennesker, men dette er uafhængigt af en flytning eller opregulering af FAT/CD36 proteinet i sarcolemma og at ophobningen af det intramyocellulære lipidindhold efter en fedtrig kost er uafhængig af forflytningen af FAT/CD36 til sarcolemma.

Download Contents; Resumé; Abstract; List of manuscripts; Introduction.

2015, 115 sider, ISBN 978 87 7611 870 9

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N