Ph.d. forsvar: Involvement of Rac1 and the actin cytoskeleton in insulin

Forside af Ph.d. afhandlingLykke Sylow Hansen forsvarer sin ph.d. afhandling

Involvement of Rac1 and the actin cytoskeleton in insulin- and contraction-stimulated intracellular signaling and glucose uptake in mature skeletal muscle

Tid

27. marts 2014 kl. 14.30

Sted

Auditorium 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København

Bedømmelsesudvalg 

Professor Ylva Hellsten (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Dr. Anna Krook, Department of Physiology and Pharmacology, Karolinska Institute, Sweden

Dr. Kei Sakamoto, Nestlé Institute of Health Sciences SA, Switzerland

Vejledere

Professor Erik A. Richter, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Om afhandlingen

Type 2 Diabetes rammer ca. 10 % af den vestlige voksne befolkning. Type 2 Diabetes er forbundet med organers nedsatte evne til at reagere på insulin som udskilles efter et måltid mad. I skeletmuskulatur medfører insulinet at blodsukkeret fra maden optages i musklerne.

Skeletmuskulaturen er unik da den er ansvarlige for hovedparten af insulinstimuleret sukkeroptagelse. Derudover har skeletmuskler også evnen til at optage sukker via insulin uafhængige mekanismer. Dette sker under fysisk aktivitet, og denne evne er ikke nedsat i Type 2 Diabetes, sandsynligvis fordi de intracellulære mekanismer, der regulerer insulin- og motions-stimuleret optagelse af sukker er forskellige. Derfor er fysisk aktivitet en vigtig måde hvorpå personer med Type 2 Diabetes kan sænke blodsukkeret ved at optage det i musklerne. Men de proteiner der regulerer disse processer er ikke klarlagte.

I denne afhandling fandt vi at proteinet Rac1 blev aktiveret af både insulin og fysisk aktivitet i mus og menneskers skeletmuskel. Rac1 proteinet var nødvendig for normal regulering af både insulin - og motions-stimuleret sukkeroptagelse. Vi fandt også at Rac1`s aktivering var nedsat i skeletmuskulatur fra overvægtige og Type 2 Diabetiske mennesker samt i fede mus. Disse resultater viser at Rac1 proteinet regulerer både insulin- og motions-stimuleret sukkeroptagelse i skeletmuskulatur og at Rac1`s dysfunktionelle regulering kan være én af årsagerne til muskulær insulinresistens hos Type 2 Diabetiske patienter.

Download Contents; Resumé; Abstract; List of manuscripts.

2014, 144 sider, ISBN 978 87 7611 718 4