Ph.d. forsvar: Dietary Advanced Glycation Endproducts

Effects on risk markers for type 2 diabetes and cardiovascular disease

Malene Wibe Poulsen

Ph.d. afhandling

Forside af Ph.d. afhandling

Madlavning ved høj varme tilfører maden smag, duft og farve, men det fører også til dannelse af nogle stoffer, som kaldes ”Advanced Glycation Endproducts” (forkortes AGEs).

AGEs dannes også helt naturligt i vores krop. Dannelsen af AGEs i kroppen er blevet forbundet med udviklingen af diabeteskomplikationer. Da mængden af AGEs fra maden menes at være meget større end mængden af AGEs, som dannes i kroppen, er det blevet diskuteret om AGEs fra maden kan bidrage til udviklingen af type 2 diabetes og hjertekarsygdomme.

Det overordnede formål med denne afhandling var derfor at undersøge, om indtaget af AGEs fra maden øger risikoen for at udvikle type 2 diabetes og hjertekarsygdomme.

2013, 138 sider,
ISBN 978 87 7611 627 9

Tid

6. september 2013 kl. 13.00

Sted

Auditorium A2-70.03, Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg C, Denmark.

Bedømmelsesudvalg 

Professor Per Torp Sangild (Chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Professor, Helen Vlassara, Division of Experimantal Diabetes & Aging, Brookdale Department of Geriatrics & Adult Medicine, Mount Sinai School of Medicine, New York NY 10029, USA.

Associate Professor Elin Marianne Östman, Department of Food Technology, Engineering and Nutrition, Lund University, Lund, Sweden.

Vejledere

Associate Professor Susanne Gjedsted Bügel, Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Medvejledere

Professor Lars Ove Dragsted, Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Associate Professor Lesli Hingstrup Larsen, Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N.