Ph.d. forsvar v/ Mads Bendiksen

Mads Bendiksen forsvarer sin ph.d. afhandling

Activity profile and physical demands of ball games for children and adults of both genders - optimizing intermittent testing protocols

Tid

10. juni 2013 kl. 14.00

Sted

Store Auditorium, Institut for Idræt og Ernæring, Nørre Allé 53, 2200 København N

Bedømmelsesudvalg 

Professor Ylva Hellsten (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Associate Professor Barry Drust, Sport and Exercise Sciences, Liverpool John Moores University, UK

Associate Professor Örjan Ekblom, The Swedish School of Sports and Health Sciences, University of Stockholm, Sweden

Vejleder

Associate Professor Peter Krustrup, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Om afhandlingen

“En dag uden træning, er en dag uden mening”.

Daglig træning er for mange mennesker, over hele verden, med til at give deres liv mening. For børn er fysisk aktivitet en sjov og indbygget del af deres daglige liv, for teenagerne en vigtig måde at lære om og håndtere deres sociale relationer på og for den elite trænede voksne en afgørende faktor i deres jagt på succes.

Uanset om formålet med den fysiske aktivitet er sundhed eller præstation er intensiteten og træthed af afgørende betydning, i forhold til at få udbytte af den. For at forstå dette nærmere, er det i høj grad nødvendigt at kunne teste og forstå skoleelevers, teenageres og professionelle elitefodboldspilleres fysiske form, hvorfor denne ph.d. afhandling også kigger nærmere på at designe og undersøge brugbare tests.

Denne ph.d. afhandling bygger på syv videnskabelige artikler og fokuserer således på det fysiologiske respons til en lang række forskellige fysiske aktiviteter, fra de 6-årige skoleelever der deltager i en række forskellige idrætsgrene, via de 18 årige kvindelige fodboldspillere på breddeniveau, til elitefodboldspillerne der skal præstere på højeste niveau, og undersøges ved hjælp af gentagne muskel og blodprøver.

Studie 1 undersøgte pålideligheden og validiteten af to intervalløbetests, Yo-Yo Interval Restitutions testen niveau 1 (YYIR1c) og Andersen testen, samt deres evne til at estimere VO2max for børn under 10 år.

I studie 2 undersøgtes der hvorvidt YYIR1c og Andersen testen kan udløse den maksimale puls (HRmax), samt disse tests evne til at detektere forskelle i fysisk form.

I studie 3 undersøgtes intensiteten udtrykt ved pulsen til en lang række forskellige former for fysisk aktivitet i folkeskoleidræt. Derudover undersøgtes effekten af en 6-ugers træningsintervention, bestående af 2x30 min fodbold og hockey pr uge. I studie 4, blev det fysiologiske arbejdskrav i kvindefodboldkampe på ungdomsniveau undersøgt ved hjælpe af Time-Motion analyser og pulsmålinger.

I studie 5 blev muskelmetabolitter, blod variable og sprintevnen undervejs i Copenhagen Soccer Test (CST) undersøgt og sammenlignet med en turneringskamp på tilsvarende niveau.

I studie 6, blev det fysiologiske respons under Copenhagen Soccer Test for women (CSTw) sammenlignet med en turneringskamp på tilsvarende høje niveau.

I studie 7 blev reproducerbarheden af både en maximal og en sub-maximal version af Yo-Yo Interval Udholdenhed niveau 2 testen (YYIE2), samt sammenhængen mellem YYIE2 og kamp undersøgt.  

2013, 138 sider, ISBN 978 87 9177 155 2