Ph.d. forsvar: Inhibition of intestinal disaccharidase activity by pentoses

With special reference to the uptake of glucose from starch and sucrose and the insulin secretion in humans

Kia Halschou-Jensen

Ph.d. afhandling

forside af Ph.d. afhandling

Den nuværende fedme epidemi, udvikling af Type 2 diabetes (T2D) og hjertekarsygdomme giver på verdensplanstore sundhedsmæssige udfordringer.

Der er på nuværende tidspunkt ikke påvist nogen simpel kur, forebyggelse eller behandling af T2D og de risikofaktorer der er relateret til sygdommen.

Det kræver en kombination af flere interventioner for at behandle og/eller forebygge T2D. I dag er den primære behandling livstilsændringer i form af øget fysisk aktivitet og kostomlægning, hvilket stemmer overens med behandlingen af insulinresistens, IGT og fedme. Sekundært bliver farmakologisk behandling anvendt i de situationer hvor livsstilændringer ikke er tilstrækkeligt.

Et af forskningsområderne inden for ernæring er forebyggelse og behandling af T2D. Her er optimeret glykæmisk kontrol et af de forebyggende tiltag der kan være med til at forsinke incidensen af T2D.

Den postprandiale regulering af glukose er en kompleks proces, og der er flere metoder hvorpå den glykæmiske kontrol kan påvirkes. Den postprandiale regulering af glukose afhænger af faktorer som fysisk aktivitet, fødeindtag, mavetømningshastighed, den intraluminale glukose koncentration og aktiviteten af fordøjelsesenzymerne i brush border membranen.

I denne ph.d. afhandling, fokuseres der på enzymaktiviteten i brush border membranen og evidens fra in vitro studier, dyrestudier og humane studier omhandlende L-arabinose, D-xylose og polyphenolers effekt på de kulhydrat- nedbrydende enzymer, og derved mulige effekt på det postprandiale respons.

2013, 138 sider,
ISBN 978 87 7611 638 4

Tid

17. oktober 2013 kl. 13.00

Sted

Auditorium A1-01.01 (Festauditoriet), Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg

Bedømmelsesudvalg 

Associate Professor, MD, PhD, Christian Mølgaard (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Adjunct Professor, MD, Senior Physician Ingvar Bosaeus, University of Göteborg and University Hospital Shalgrenska, Sweden.

Associate Professor, Susanne Jacobsen, Technical University of Denmark, Denmark.

Vejledere

Jens Rikardt Andersen, MD, MPA, Associate Professor, Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen and Senior Physician at Nutrition Unit 5711, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark.

Klaus Bukhave, MSc, Dr Med Sci, Højdevej 8, 2830 Virum, Denmark..

Søren Nielsen, MD, Dr Med Sci, Consultant, Department of Endocrinology M, Aarhus University Hospital, Aarhus, Denmark.