Ph.d. forsvar: Development of a healthy New Nordic Diet
Charlotte Mithril
Ph.d. afhandling
Ny Nordisk Hverdagsmad (NNH) er et forslag til en regional kost der tager hensyn til sundhed, gastronomisk potentiale, nordisk identitet, og bæredygtighed.
Følgende principper danner grundlaget for NNH sammenlignet med den nuværende gennemsnitlige danske kost:
- Flere kalorier fra vegetabilske fødevarer og færre fra kød,
- Mere mad fra havet og søerne, og
- Mere mad fra de vilde landskaber.
Disse principper danner grundlag for en liste af råvarer der karakteriserer NNH: Frugt og grøntsager (især bær, kål, rodfrugter og bælgfrugter), friske krydderurter, kartofler, planter og svampe fra de vilde landskaber, fuldkorn, nødder, fisk og skaldyr, tang, kød fra fritgående dyr (herunder svin og fjerkræ) og vildt.
Både principperne og råvarerne er udviklet med henblik på deres potentielle sundhedsfremmende egenskaber og den nordiske identitet, samt hensynet til bæredygtighed og gastronomisk potentiale.
Generelt lever det gennemsnitlige indhold af makro- og mikronæringsstoffer i NNH op til NNR med små justeringer når der er dokumentation for de sundhedsfremmende egenskaber. En toksikologisk vurdering af udvalgte vilde planter viste, at de fleste stoffer med en mulig toksikologisk effekt i vilde planter er indenfor samme niveau som i andre almindelige fødevarer.
2013, 140 sider,
ISBN 978 87 7611 646 0
Tid
9. oktober 2013 kl. 13.00
Sted
Auditorium A2-70.04, Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg C.
Bedømmelsesudvalg
Associate Professor Tine Tholstrup (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.
Professor Elling Bere, Faculty of Health and Sport, University of Agder, N-4604 Kristiansand, Norway.
Senior Scientist Anne Marie Beck, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev, Denmark.
Vejledere
Professor Lars Ove Dragsted, Department of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.
Professor Arne Astrup, Dept. of Nutrition, Exercise and Sports, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.
Adj. Professor Claus Meyer, Faculty of Food Science, University of Copenhagen, Denmark.
Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N.