Ph.d. forsvar v/Thomas P. Gunnarsson

Thomas P. Gunnarsson forsvarer sin ph.d. afhandling

Effects of intensified training on muscle ion transport proteins and kinetics in relation to fatigue development and performance of endurance athletes and soccer players

Tid

22. november 2012 kl. 14.00

Sted

Auditorium 1, August Krogh Byningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg 

Professor Erik Richter (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Professor Ole Bækgaard Nielsen, Aarhus University, Department of Physiology and Biophysics, Denmark

Professor Jostein Hallén, The Norwegian School of Sport Sciences, Department of Physical Performance, Oslo, Norway

Vejleder

Professor Jens Bangsbo, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

MUSKELTRÆTHED – hvad skyldes muskeltræthed under arbejde?

Udvikling af muskulær træthed er blevet undersøgt i mere end 100 år. Til dato ved vi, at der ligger forskellige træthedsmekanismer bag udviklingen af træthed under arbejde ved forskellige arbejdsintensiteter.

Under høj-intenst arbejde, af 3-10 min varighed, er stigning i ekstracellulær K+ blevet foreslået som en mulig træthedsmekanisme, gennem nedsat muskel eksitabilitet, ledende til muskulær træthed. Efter en periode med høj-intens træning ses en øget evne til at udføre gentaget høj-intenst arbejde hvilket kan skyldes en øget kapacitet for vedligeholdelse af K+ balancen over muskelmembranen som følge af en stigning i den maksimale Na+/K+ pumpe kapacitet.

Denne afhandling baseres på 4 videnskabelige artikler baseret på 4 studier gennemført med trænede løbere, cykelryttere og fodboldspillere.

I artikel I-III undersøges om en periode med høj-intens træning medfører forbedret gentaget kort-tids og lang-tids præstationsevne, og om disse forbedringer kan relateres til forandringer i muskel ion transport proteiner af vigtighed for ion homeostasen under arbejde, med specielt fokus på K+ håndtering i artikel III.

I 4. artikel undersøges muskelglykogen resyntese i muskelhomogenat og i enkeltfibre i dagene efter fodboldkamp hos fodboldspillere der indtager enten en diæt med et højt indhold af kulhydrat og valle protein eller en normal diæt.

2012, 132 sider, 100,- kr., ISBN 978 87 917 71 50 7