Ph.d. forsvar: Regulation of lipid metabolism in skeletal muscle

Insights from human cell culture and rodent models

Mette Landau Brabæk Christiansen

Ph.d. afhandling

Forside af Ph.d. afhandling

Fokus i ph.d. projektet er en undersøgelse af reguleringen af fedtstofskiftet i skeletmuskulaturen. Dels er de underliggende årsager til en observeret kønsforskel i skeletmuskelens metabolisme forsøgt klarlagt og dels er reguleringen af enzymet Lipoprotein Lipase i forbindelse med muskelarbejde undersøgt.

Forståelsen af, hvordan stofskiftet reguleres i det raske individ er, på trods af omfattende forskning, langt fra komplet. Skeletmuskulaturen udgør 30-40% af kroppens samlede masse og spiller en stor rolle i homeostasen på helkropsniveau. I denne afhandling undersøges reguleringen af lipid metabolismen i skeletmuskulaturen ved hjælp af forskellige forskningsmodeller.

Det er velkendt, at der findes kønsforskelle i skelet-muskulaturen, både på det morfologiske og metaboliske niveau, men de underliggende årsager til disse kønsforskelle er stadig uklare.

For at undersøge, om forskellen skyldes en kønsforskel iboende i muskelcellen, blev humane muskel cellekulturer etableret ud fra vastus lateralis biopsier fra omhyggeligt matchede mandlige og kvindelige donorer.

Triacylglycerol (TG) transporteres i blodet bundet til chylomikroner og VLDL. Herfra leveres TG til de perifere væv, til enten lagring eller oxidation. Lipoprotein lipase (LPL) er det hastigheds-begrænsende enzym for hydrolysen af TG og repræsenterer derfor en vigtig regulator af levering af fedtsyrer til bl.a. muskelcellerne.

Energikravet stiger flerfold i skeletmuskulaturen i forbindelse med arbejde. I nærværende afhandling blev akut arbejde i gnavere brugt til at inducere en stigning i mLPL aktiviteten, for yderligere at kunne belyse de mulige reguleringsmekanismer. Særligt fokus var på betydningen af nedsat glykogenindhold og aktivering af AMPK for reguleringen af LPL aktivitet i skeletmuskelen i respons til arbejde.

2012, 134 sider, 100,- kr.,
ISBN 978 87 917 71 44 6

Tid

Torsdag den 3. maj 2012 kl. 13.00

Sted

Aud. 1, AK-Bygningen, Institut for Idræt, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg 

Professor Ylva Hellsten (chair), Department of Exercise and Sport Sciences, University of Copenhagen, Denmark.

Professor Jørgen Jensen, Norwegian School of Sport Sciences, Norway.

Professor Arild C. Rustan, Muscle research group, Dept. Pharmaceutical Biosciences, School of Pharmacy, University of Oslo, Norway.

Vejleder

Professor Bente Kiens, Department of Exercise and Sport Sciences, University of Copenhagen, Denmark.