Ph.d. forsvar: The impact of the intrauterine environment, exercise and physical inactivity on the skeletal muscle AMPK system and downstream targets

Brynjulf Mortensen

Ph.d. afhandling

Forside af ph.d. afhandling

Type 2 diabetes er en kronisk sygdom der opstår på grund af et kompliceret samspil imellem både genetiske og ikke-genetiske faktorer såsom usund kost og en inaktiv livsstil. På den anden side har fysisk aktivitet vist sig, at virke både forebyggende og fordelagtigt i behandling af sygdommen. Flere studier har også vist, at en nedsat vækst hos fosteret under graviditeten, resulterende i en lav fødselsvægt, også øger risikoen for at udvikle sygdommen når man når voksen alder. Protein komplekset AMP aktiveret protein kinase, AMPK, spiller trolig en central rolle i musklers metabolisme og adaptationer i forbindelse med ændringer i livsstil og kan derfor også være en vigtig faktor i udvikling af Type 2 Diabetes.

Formålet med dette projekt har derfor været, at undersøge om der er en sammenhæng imellem en lav fødselsvægt og funktionen af AMPK i muskler. Afhandlingen undersøger også om interventioner, der på forskellig vis manipulerer med graden af fysisk aktivitet påvirker AMPK og dets funktioner på forskelligt vis hos personer født med en lav fødselsvægt og kontrolgrupper af personer født med en normal fødselsvægt.

Afhandlingens data antyder, at tilstedeværelsen samt aktiviteten af AMPK i hvilende muskler er uafhængig af fødselsvægt. Dog fandt vi, at hormonet insulins påvirkning i muskler er kompromitteret i personer født med en lav fødselsvægt sammenlignet med kontrolgruppen efter 9 dages sengeleje, dog er det uafklaret hvorvidt dette foregår via mekanismer der involverer AMPK. Vi observerede også, at individer med en lav fødselsvægt har en øget aktivering af AMPK under fysisk aktivitet sammenlignet med kontrolgruppen, hvilket antyder enten et mere følsomt AMPK system eller en kompromitteret evne til at opretholde musklernes energistatus under længerevarende aktivitet hos disse individer. Disse fund kan vise sig at være relevante i forbindelse med fremtidig forebyggelse samt behandling af Type 2 Diabetes i denne befolkningsgruppe.

2012, 120 sider, 100,- kr.,
ISBN 978 87 917 71 45 3

Tid

5. juli 2012 kl. 13.00

Sted

Aud. 1, AK-Bygningen, Institut for Idræt, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg 

Associate professor Nicolas Caesar Petersen (chair), Department of Exercise and Sport Sciences, University of Copenhagen, Denmark.

Associate professor Niels Jessen, Aarhus University, Denmark.

Associate professor Susan E. Ozanne, University of Cambridge Metabolic Research Laboratories, Department of Clinical Biochemistry, Institute of Metabolic Science, Addenbrooke's Hospital, United Kingdom.

Vejledere

Professor Jørgen Wojtaszewski, Institut for Idræt, Københavns Universitet.

Professor Allan Vaag, Department of Endocrinology, Rigshospitalet, Denmark.