Ph.d. forsvar: Children’s Daily Physical Activity

Patterns and the influence of socio-cultural factors

Forside af ph.d. afhandling

Glen Nielsen

Ph.d. afhandling

Tegn på øget forekomst af problematisk inaktivitet og overvægt blandt børn synes at have medført mange tiltag rettet mod at øge børns fysiske aktivitet. Viden om især danske børns samlede mængde af fysisk aktivitet og hvad der har betydning for denne er dog begrænset ved enten at være baseret på spørgeskemadata, hvormed der kun opnås valide mål for omfanget af organiseret idrætsdeltagelse, eller kvalitative metoder, hvormed der opnås meget situationsspecifikke indsigter.

Denne afhandlings undersøgelser er primært unikke ved at være de første til at anvende accelerometer målinger af danske børns faktisk udførte fysiske aktivitet og dernæst undersøge sociologisk og statistisk, hvad der hænger sammen hermed og kan forklare de givne forskelle.

Det primære empiriske grundlag for afhandlingen er empiri indsamlet under ”Ballerup-Taarnby undersøgelsen”, hvor over 500 børns daglige fysiske aktivitet blev accellerometermålt og anden baggrundsinformation om forhold i børnenes hverdagsliv indsamlet, da børnene startede i skole og senere igen, da de gik i 3. klasse. Dette gav en unik mulighed for at undersøge disse børns reelt udførte fysiske aktivitet og hvad der hænger sammen hermed, samt hvordan dette ændrer sig fra børnene starter i Børnehaveklasse til tre år inde i deres skoleliv. Disse analyser af dataene fra Ballerup og Tårnby udbygges med data fra en lignende undersøgelse af New Zealandske børn samt med indsigt indhentet via kvalitative observationer af børns bevægelsesaktiviteter i skolegårde og idrætsforeninger.

Det viste sig, at børnene havde langt de højeste aktivitetsniveauer i institutionelle kontekster for selvorganiseret udendørs leg så som i frikvarterer og i fritidshjem samt under skole eller foreningsorganiseret idræt. På trods af lavere deltagelse i foreningsidræt, var børn med etnisk minoritets eller lav socioøkonomisk baggrund ikke mindre fysisk aktive end andre børn, når deres samlede mængde af daglig fysisk aktivitet blev målt direkte af en accellerometer. Dette skyldtes høje aktivitetsniveauer i børnenes daglige kontekster for selvorganiseret udendørs leg i bl.a. skolegårde og fritidshjem. Multiple regressionsmodeller viste, at især forældrenes lavere mængder af erfaring med foreningsidræt og lavere mængder af økonomiske og materielle ressourcer kunne forklare en stor del af den observerede sociale ulighed i deltagelsen i foreningsidræt. 

Angående betydningen af køn blev der observeret modsatrettede tendenser. Drenge og piger var lige aktive i organiseret idræt, men drenge havde en gennemsnitlig højere mængde af daglig fysisk aktivitet grundet væsentligt højere aktivitetsniveauer i skolefrikvarterer og fritidshjem. Denne forskel kunne delvist forklares med at drenge oftere spillede fodbold, hvilket er en aktivitet, som har gode præmisser i danske skolegårde og fritidshjem.

Der viste sig yderligere en positiv sammenhæng mellem antallet af legefaciliteter i børnenes skolegårde og deres omfang af daglig fysisk aktivitet. Denne sammenhæng var uafhængig af køn og socioøkonomisk baggrund.

Samlet set konkluderes det på baggrund af projektets resultater, at foreningsidræt indeholder kulturelle og økonomiske krav som gør dem mindre åben for deltagelse af børn med lav socioøkonomisk baggrund, mens børns selvorganiserede fysiske aktiviteter i skoler og fritidshjem indeholder kønnede norm og facilitetsmæssige barrierer for deltagelse.

Yderligere påpeges vigtigheden af at sikre et højt antal af forskellige legefaciliteter i børns daglige udeområder for at mindske uligheden mellem drenge og pigers daglige fysiske aktivitet og i det hele taget sikre, at børns forskellige interesser og kompetencer angående selvorganiseret bevægelsesleg tilgodeses.

2011, 271 sider, 100,- kr.
ISBN: 978 87 917 7139 2

Tid

Mandag den 17. oktober 2011 kl. 14.00

Sted

Store Auditorium, Institut for Idræt, Nørre Allé 53, 2200 København N

Bedømmelsesudvalg 

Lektor Lone Friis Thing (formand), Institut for Idræt, Københavns Universitet

Professor Ken Green, Department of Sport & Exercise Sciences, University of Chester, United Kingdom

Professor Bjørn Holstein, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

Vejleder

Professor Gertrud Pfister, Institut for Idræt, Københavns Universitet

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.