Ph.d. forsvar: Regulation of skeletal muscle lipolysis

PHDThomas Junker Alsted

Ph.d. afhandling

For at mobilisere fedtsyrer fra triglycerider (TG) beliggende i skeletmuskler (intramyocellulært TG, IMTG) påkræves aktivitet af lipaser. I skeletmuskelvæv er hormon-sensitiv lipase (HSL) generelt blevet anerkendt, som værende den primære lipase med ansvar for hydrolysering af IMTG, men for nyligt blev adipose triglyceride lipase (ATGL) identificeret, som en TG-specifik lipase i adskillige væv hos gnavere. I denne afhandling blev vigtigheden af ATGL for lipolyse af IMTG i human og rotteskeletmuskulatur undersøgt.

Inden denne afhandlings påbegyndelse var viden om ATGL i skeletmuskulatur ganske sparsom, hvorfor det primære arbejde har omfattet metodeudvikling til måling af ATGL aktivitet og lipolyse af IMTG. Ved brug af et aktivitetsassay som kan skelne mellem ATGL og HSL aktiviteter blev det fundet, at ATGL aktivitet forefindes i human skeletmuskulatur. 

Endvidere blev effekten af et forløb med udholdenhedstræning på reguleringen af lipaseproteiner samt fosforyleringsgrader af disse undersøgt i raske mandlige forsøgspersoner. Til undersøgelse af, hvorvidt HSL er den eneste TG-lipase, som aktiveres i skeletmuskulaturen under kontraktioner, som tidligere foreslået, eller om ATGL bidrager til lipolyse af IMTG blev ex vivo inkuberede rotte soleus muskler anvendt med og uden tilstedeværelsen af en farmakologisk HSL hæmmer.

Resultaterne fra denne afhandling indikerer, at ATGL i tillæg til HSL er vigtig for lipolyse af IMTG i skeletmuskulaturen. Udover de eksperimentelle data giver denne afhandling en oversigt over litteraturen, som beskriver reguleringen af TG-lipaser i skeletmuskulaturen samt i fedtvæv. Endvidere diskuteres en række molekylære mekanismer med mulig betydning for regulering af ATGL aktiviteten samt, hvorvidt TG-lipaser kan være potentielle mål for forebyggelse og behandling af insulinresistens.

2010, 121 sider, 100,- kr.
ISBN 978 87 917 7127 9 

Tid

Fredag den 7. maj 2010 kl. 13.00

Sted

Auditorium 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg

Associate Professor, Gregory Steinberg, Department of Medicine, McMaster University, Ontario, Canada.

Professor Matthew Watt, Department of Physiology, Monash University Clayton, Victoria, Australia.

Associate Professor Ylva Hellsten (chair), Department of Exercise and Sport Sciences,
University of Copenhagen, Denmark.

Vejleder

Professor Bente Kiens, Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.