Ph.d. forsvar: Lipid binding proteins in skeletal muscle

PHDJacob Jeppesen

Ph.d. afhandling

Betydningen af langkædede fedtsyrer (FA) for opretholdelsen af biologiske cellers homeostase er velkendt. Optagelsen af FA og specielt transporten over cellens plasmamembran har i lang tid været antaget at foregå ved passiv transport udelukkende afhængig af FA koncentrationsgradienten over sarcolemma. I det seneste årti har adskillelige undersøgelser  frembragt resultater, der indikerer, at den transsarcolemmale FA-transport involverer en proteinmedieret komponent.

I denne sammenhæng er adskillige såkaldte fedtbindende proteiner blevet identificeret. I skeletmuskler, hvor optagelsen af plasma-FA er en væsentlig faktor i energistofskiftet, er flere fedtbindende proteiner blevet identificeret, såsom FABPpm, FATP1, FATP4 og FAT/CD36.

Denne ph.d.-afhandling samler resultater fra 4 studier og en række upublicerede resultater sammen med den nyeste viden indenfor fedtbindende proteiner, i en detaljeret oversigt over reguleringen af fedtmetabolismen i skeletmuskler.

Ph.d.-afhandlingen har taget et særligt fokus på den cellulære lokalisering og trafikering af de fedtbindende proteiner i skeletmuskler. 

2010, 192 sider, 100,- kr.
ISBN 978 87 917 7129 3

Tid

Fredag den 17. september 2010 kl. 15.30

Sted

Auditorium 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg

Professor Joachim Füllekrug, Molecular Cell Biology, Internal Medicine IV, University Hospital Heidelberg, Germany.

Professor Lorraine P. Turcotte, Department of Biological Sciences, University of Southern California, USA.

Professor Ylva Hellsten (chair), Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Vejleder

Professor Bente Kiens, Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek