Ph.d. forsvar: Investigations of central nervous plasticity accompanying motor learning and immobilization in humans

illustrationJesper Lundbye-Jensen

Ph.d. afhandling

Plasticitet er en af centralnervesystemets (CNS) grundlæggende egenskaber i den forstand, at den neurale aktivitet i hjerne og rygmarv moduleres over tid, på baggrund af vores aktiviteter og erfaringer. Når vi eksempelvis indlærer nye motoriske færdigheder, understøttes ændringerne i vores motoriske præstation af ændringer i centralnervesystemets egenskaber.

Afhandlingen udgør en sammenfatning af resultaterne fra syv eksperimentelle studier, som havde til formål at undersøge hvilke plastiske ændringer, der ledsager motorisk indlæring og træning i det intakte nervesystem, men også fysisk inaktivitet i form af immobilisering. Det eksperimentelle arbejde er primært baseret på adfærdsmæssige mål og målinger opsamlet ved hjælp af af noninvasive elektrofysiologiske og billeddannende teknikker.

Afhandlingen består af en introduktion til emnerne motorisk kontrol og neuroplasticitet efterfulgt af en præsentation og diskussion af de resultater, der er fremkommet i de inkluderede studier. Fra et grundforskningsperspektiv bidrager resultaterne til en basal forståelse af mekanismer indenfor plasticitet og forholdet mellem plasticitet og adfærd. Et af afhandlingens hovedformål er at udvide fokus for neuroplasticitet til CNS som helhed.

Resultaterne viser ændringer på flere niveauer i CNS og i koblingen mellem strukturer. For at forstå adfærdsmæssige implikationer, synes det således nødvendigt at undersøge neuroplasticitet på flere niveauer. Forsøgene vedrører kun effekter af indlæring og immobilisering i det raske nervesystem, men de observerede fænomener er højst sandsynligt også relevante i forbindelse med (neuro)rehabilitering.

Fra et anvendt perspektiv, kan resultaterne være anvendelige i forhold til at udvikle strategier med henblik på at forbedre motorisk indlæring også i forbindelse med rehabilitering samt at modvirke uønskede effekter af inaktivitet eller immobilisering.

2010, 250 sider, 100,- kr.
ISBN: 978 87 917 7126 2 

Tid

Fredag den 12. marts 2010 kl. 14.00

Sted

Henrik Dam Auditoriet, Panum Insituttet, Blegdamsvej 3, 2200 København N

Bedømmelsesudvalg

Professor Richard Carson, School of Psychology, Queens University, 
Belfast, United Kingdom.

Professor Thomas Sinkjær, The Danish National Research Foundation 
(Danmarks Grundforskningsfond), Copenhagen, Denmark.

Professor Bente Kiens (chair), Department of Exercise and Sport Sciences, 
University of Copenhagen, Denmark.

Vejleder

Professor Jens Bo Nielsen, Department of Exercise and Sport Sciences,
Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.