Ph.d. forsvar: The struggle for clean sports - Anti-doping strategies from 1960 to 2009

Forside af ph.d. afhandling

Ulrik Wagner

Ph.d. afhandling

Dannelsen af World Anti-Doping Agency (WADA) i 1999 er omdrejningspunktet for en række organisatoriske forandringer af den internationale dopingbekæmpelse. I 1998 blev både cykelsporten og svømningen ramt af en række dopingskandaler, hvorefter især den Internationale Olympiske Komité (IOC) blev mål for en omfattende politisk kritik for ikke at have løst sportens dopingproblemer.

Med dannelsen af WADA og gennem udarbejdelsen af et globalt regelsæt for dopingbekæmpelse, the World Anti-Doping Code, er intentionen at skabe et partnerskab mellem politiske organisationer og sportens organisationer. Denne forandringsproces har betydet, at ansvar og beslutninger flyttes over i et nyt globalt agentur, og at nye teknikker så som atleters meldepligt, systematisk testning og harmoniserede straffe introduceres.

Det nye regelsæt, der antager en `lov-lignende´ karakter, skal efterfølgende implementeres i national lovgivning og i de internationale idrætsorganisationers regelsæt. Dette har langt fra været en ukompliceret proces, og denne proces er netop omdrejningspunktet for afhandlingen. 

Afhandlingen tager et historisk sigte for at belyse de organisatoriske tiltag forud for dannelsen af WADA for herigennem at analysere den organisatoriske forandringsproces. Udover WADA og IOC analyseres det internationale fodboldforbund (FIFA), den internationale cykelunion (UCI) og det internationale atletikforbund (IAAF).

Afhandlingen er en organisationssociologisk analyse, der blandt andet tager sit teoretiske udgangspunkt i Niklas Luhmanns systemteori og forskellige neo-institutionelle tilgange til organisationer. Empirisk er afhandlingen baseret på tekstdokumenter, herunder interne dokumenter og referater fra IAAF og FIFA. Afhandlingen giver således et indblik i, hvordan magtfulde internationale idrætsorganisationer har ageret før, under og efter dannelsen af WADA og kan bidrage til at forstå de nuværende gnidninger og udfordringer for international dopingbekæmpelse.

2009, 180 sider, 100,- kr.
ISBN: 978 87 917 71 231

Tid

Onsdag den 11. november 2009 kl. 13.00

Sted

Store Auditorium, Institut for Idræt, Nørre Allé 53, 2200 København N

Bedømmelsesudvalg

Professor Jan Ove Tangen, Telemark University, College, Norway.

Professor Barrie Houlihan, Loughborough University, Leicestershire, United Kingdom.

Associate professor Sine Agergaard (chair), Department of Exercise and Sport Sciences,
University of Copenhagen, Denmark.

Vejleder

Professor Gertrud Pfister, Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark. 

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.