Ph.d. forsvar: Ind i bevægelsen

Et performativt fænomenologisk feltstudie om kropslighed, mening og kreativitet i børns læreprocesser i bevægelsesundervisning i skolen

Charlotte Svendler Nielsen

Ph.d. afhandling

Afhandlingen er en undersøgelse af kropslige læreprocesser hos en 2. klasse, som gennem et halvt år har haft dans på skemaet parallelt med den obligatoriske idrætsundervisning.

Hvordan indfanger man de læreprocesser der foregår, når vi bevæger os sammen i en intens kamp? Når vi er optagede af at udføre en salto? Eller når en kammerat tager vores hånd på en særlig blid og kærlig måde i et scenisk udtryk, som vi har skabt sammen?

Igennem multimodale interviews med børn og deltagende observation med video i dans og idræt træder kropslighed, mening og kreativitet frem som fænomener, der indgår centralt i forhold til at forstå børns kropslige oplevelser og læringsmuligheder i et bredt spektrum af bevægelsesaktiviteter – fra redskabsgymnastik over boldspil til optræden med koreografi, skabt af børnene selv.

Undersøgelsen viser, at når der undervises med et æstetisk perspektiv på bevægelse, rummer børnenes læringsmuligheder en større bevidsthed om og i bevægelse, som har betydning for deres kropslighed. Undervisning i dans giver særlig mulighed for at arbejde med opmærksomhed på kroppen og det skabende udtryk. Dans i skolen kan derfor bidrage til at sætte fokus på et udvidet kropsbegreb og æstetiske læreprocesser som en vigtig del af bevægelsesuddannelse. På sigt kan en sådan undervisning også få betydning for børnenes sundhed i et humanistisk perspektiv, fordi den udvider deres kropslige bevidsthed og forståelse af hinanden i kropslige relationer.

2009, 272 sider, 150,- kr.
ISBN: 978 87 917 7118 7

Download hele ph.d. afhandlingen Ind i bevægelsen

Tid

Fredag den 30 januar 2009, kl 13.00

Sted

Store Auditorium, Institut for Idræt, Nørre Allé 51, 2200 København N

Bedømmelsesudvalg

Professor, dekan, fil.dr. Bengt Olsson, Musikhögskolan, Göteborg Universitet

Lektor, ph.d. Charlotte Palludan, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet, Institut for Pædagogik

Lektor, ph.d. Reinhard Stelter , Institut for Idræt, Københavns Universitet (formand)

Vejleder

Lektor, ph.d. Lis Engel
Institut for Idræt, Københavns Universitet