Ph.d. forsvar: Importance of candidate signalling proteins to contraction-stimulated glucose uptake

Forside af ph.d. afhandling

Thomas Elbenhardt Jensen

Ph.d. afhandling

Grundet en stillesiddende livsstil ses i disse år en alarmerende stigning i forekomsten af insulin resistens, forstået som en nedsat evne af insulin til at regulere stofskiftet, herunder at øge glukoseoptagelsen i skeletmuskulaturen.

I insulin-resistent muskel er kontraktionsstimuleret glukoseoptagelse intakt og insulin-uafhængig, hvilket gør kontraktions-signalvejen(e) til et potentielt ´drug-target´ i behandlingen af insulin resistens.

Denne Ph.d. afhandling har adresseret nødvendigheden og tilstrækkeligheden af kandidat-signalproteiner i kontraktionsstimuleret glukoseoptagelse, primært ved anvendelse af en klassisk ex vivo muskelinkubationsteknik på fuldt differentierede gnavermuskler i hvilken kontraktion, farmakologisk aktivering og hæmning kan kombineres med transgene musemodeller.

Udover hovedstudierne gives i afhandlingen en grundig introduktion til glukoseoptagelsesregulering i skeletmuskel samt en diskussion af en række andre potentielle regulatorer af kontraktionsstimuleret glukoseoptagelse. 

2008, 170 sider, 100,- kr.
ISBN 978 87 917 7119 4

Tid

Fredag den 12. december 2008 kl. 14.

Sted

Auditorium 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg

Professor Grahame Hardie, Wellcome Trust Biocentre, Dundee University, UK.

Associate Professor Sten Lund, Medical Department M (Endocrinology and Diabetes), Aarhus University Hospital, Denmark.

Professor Jens Bo Nielsen (chair), Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Vejleder

Professor Erik A. Richter, Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.