• Hvilke udfordringer og muligheder oplever kvinder i relation til overgangsalder i Danmark?
  • Hvordan påvirker sociale, livsstilsrelaterede og helbredsmæssige forhold kvinder i overgangsalder?
  • Hvilken sociale, livsstilsrelaterede og helbredsmæssige konsekvenser er forbundet med overgangsalder?

 

 

KISO survey skal give os bedre indblik i, hvad overgangsalderen er, og hvordan denne fase påvirker forskellige kvinders liv og hverdag.

Gennem en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse vil vi skabe ny viden om, hvilke udfordringer og muligheder kvinder oplever i overgangsalderen. Derudover vil vi kortlægge sammenhænge mellem overgangsalderens faser, symptomer, livskvalitet, arbejdsevne og fysisk aktivitet.

Alle kvinder, der den 1. juni 2024 er mellem 45-59 år, og som er bosiddende i Danmark, er inviteret til at deltage i spørgeskemaundersøgelsen.

Projektet ledes af lektor Maria Hybholt, lektor Terese Sara Høj Jørgensen og ph.d.-studerende Sigrid Normann Biener fra Afdeling for Social Medicin på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. Forskerne vil gennem den nationale spørgeskemaundersøgelse og opfølgende kvalitative interviews med udvalgte kvinder klarlægge og undersøge i dybden, hvilke symptomer kvinder oplever gennem overgangsalderen, samt belyse hvilken betydning fysisk aktivitet har for disse.

Projektgruppen har en forventning om at gennemføre opfølgende spørgeskemarunder på de samme kvinder hvert 3-5 år over 15 år for at sikre en tilbundsgående viden om forandringer og de langsigtede effekter af overgangsalderen og sammenhængen med fysisk aktivitet.

Resultaterne fra projektet har afgørende betydning for vores viden om og forståelse af overgangsalderen, og hvilke udfordringer kvinder oplever i og omkring overgangsalderen. Denne viden er essentiel i forhold til at udvikle nationale strategier, retningslinjer og anbefalinger til, hvordan sundhedsvæsenet, arbejdspladser, nære relationer og kvinder selv kan forebygge og håndtere symptomer i denne livsfase.

 

 

Alle kvinder vil før eller siden, når de når en bestemt alder, blive berørt af overgangsalderen. Nogle kvinder oplever mange år med svære symptomer, der forhindrer dem i at opretholde deres almindelige hverdagsliv. De fleste kvinder oplever symptomer i 4-5 år, men for nogle varer det længere.

Svære fysiske symptomer såsom hedeture og søvnproblemer øger risikoen for psykologiske udfordringer, herunder depression og forringet livskvalitet. Det er værd at bemærke, at symptomer i overgangsalderen varierer fra kultur til kultur og mellem etniske grupper, men også imellem individer i homogene befolkninger. Overgangsalderen er således et utroligt komplekst fænomen, som involver både psykologiske og sociale faktorer foruden de fysiologiske og biologiske faktorer.

Der foreligger i dag ikke solid videnskabelig viden om, hvilke udfordringer kvinder i Danmark oplever i forbindelse med overgangsalderen. Ligesom overgangsalderen generelt er underbelyst og overset i dansk kontekst. Det betyder, at der ikke eksisterer nationale strategier og retningslinjer til, hvordan sundhedsvæsenet, arbejdspladser, nære relationer eller kvinder selv kan forebygge og håndtere svære symptomer i denne livsfase.

Internationale studier viser, at fysisk aktivitet har en positiv effekt på forskellige psykologiske udfordringer i overgangsalderen (fx livskvalitet, angst og depression). Det er derfor væsentligt at undersøge, om fysisk aktive danske kvinder er bedre rustet til at håndtere overgangsalderens udfordringer både fysisk, mentalt og socialt, og dermed også oplever en højere livskvalitet.

 

 

Forskningsprojektet består af en tværsnitsundersøgelse med spørgeskema. Målgruppen er kvinder i alderen 45-59 år, som bor i Danmark. Spørgeskemaet består af validerede instrumenter til at måle overgangsalderstatus, symptomer, livskvalitet, arbejdsevne og fysisk aktivitet. Der gennemføres statistiske analyser til at undersøge frekvenser og statistiske sammenhænge mellem overgangsalderens faser, symptomer, livskvalitet, arbejdsevne og fysisk aktivitet.

Dernæst gennemføres en opfølgende kvalitativ interviewundersøgelse, hvor en subgruppe af kvinder udvælges på baggrund af deres spørgeskemabesvarelse til dybdegående interviews. Der gennemføres individuelle interviews med 30 informanter. Interviewene skal give en dybere forståelse af udvalgte problemstillinger, som udspringer af spørgeskemaresultaterne.

Er du en del af spørgeskemaundersøgelsen, kan du læse mere om, hvordan vi behandler dine persondata i projektet her.

 

 

Forskningsprojektets resultater vil blive vil blive publiceret i relevante videnskabelige tidsskrifter, i ikke-videnskabelige tidsskrifter og omtalt i andre relevante medier.

Grundet projektet langsigtede perspektiv forventes løbende publikationer. De første resultater forventes offentliggjort primo 2025.

Her på siden vil videnskabelige artikler og anden formidling løbende blive listet til interesserede.

 

Involverede i projektet

Sociologi og epidemiologi

Maria Hybholt, lektor

Terese Sara Høj Jørgensen, lektor

Sigrid Normann Biener, ph.d.-studerende