Ph.d. forsvar: Role of AMPK and LKB1 in contraction and exercise induced muscle glucose uptake

Stine Just Maarbjerg

Ph.d. afhandling

Hvilken rolle spiller AMPK og LKB1 for skeletmuskulaturens glukoseoptagelse under muskelkontraktioner og fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet øger musklernes glukoseoptagelse og kan derved medføre en gavnlig sænkning af blodsukkerniveauet hos mennesker med type 2 diabetes.

På trods af denne gavnlige anti-diabetiske virkning er det stadig ikke klarlagt, hvilke mekaniser der ligger bag. Dog har to molekyler tilhørende gruppen af såkaldte proteinkinaser gjort sig særlig bemærket. Disse to kinaser er AMP-aktiveret proteinkinase (AMPK) og dennes opstrømskinase, LKB1.

Denne ph.d. afhandling har til formål at undersøge, hvilken rolle AMPK og LKB1 spiller under muskelkontraktioner og fysiologisk muskelarbejde. Dette undersøges ved at anvende tre forskellige transgene musemodeller som svækker AMPK og LKB1 signaleringen i muskler.

Det vigtigste fund i denne PhD afhandling er, at partiel mangel på AMPK såvel som mangel på LKB1 i muskler ikke medfører nedsat glukoseoptagelse under fysiologisk muskelarbejde hos mus. En næsten total mangel på AMPK aktivitet medfører til gengæld en nedsat glukoseoptagelse i musemuskler, både under fysiologisk muskelarbejde og under elektrisk stimulering af muskler.

Hvad angår AMPK og LKB1s rolle i glukoseoptagelse, så viser studierne yderligere, at resultater opnået i elektrisk stimulerede musemuskler versus resultater opnået under fysiologisk muskelarbejde i mus ikke partout stemmer overens. Dette leder til den konklusion, at resultater opnået under elektrisk stimulering af isolerede muskler ikke nødvendigvis er repræsentative for forholdene under fysiologisk muskelarbejde.

2011, 155 sider, 100,- kr.
ISBN: 978 87 917 7136 1 

Tid

Fredag den 1. juli 2011 kl. 14.00

Sted

Auditorium 1, August Krogh Bygningen, Institut for Idræt, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg 

Professor Ylva Hellsten (formand), Institut for Idræt, Københavns Universitet

Professor Jørgen Jensen, Norwegian School of Sport Sciences, Oslo, Norway

Doctor Kei Sakamoto, MRC Protein Phosphorylation Unit, The Sir James Black Centre, University of Dundee, United Kingdom

Vejleder

Professor Erik A. Richter, Institut for Idræt, Københavns Universitet.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.